Εύκολες, νόστιμες και οικονομικές συνταγές που θα αναδείξουν την αγάπη και το μεράκι σας για τους δικούς σας ανθρώπους

 

 

Υλικά για 4 άτομα

 

4 χοιρινές μπριζόλες

4 κ σ ελαιόλαδο

4 φρέσκα φύλλα δάφνης

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κ σ ανάλατο βούτυρο

1 φλ τσ ζωμό κοτόπουλο

φλούδα ενός λεμονιού

 

Τρόπος παρασκευής

 

  1. Σε ένα ταψάκι βάζουμε τη φλούδα ενός λεμονιού, τις χοιρινές μπριζόλες, τις 3 κ σ λάδι και τα φύλλα δάφνης. Ακουμπάμε επάνω τις

μπριζόλες, τις γυρίζουμε να μαριναριστούν καλά, τις σκεπάζουμε με μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο για μία νύχτα. Τις γυρίζουμε αρκετές φορές.

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο πάνω κάτω, αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε από ένα φύλλο δάφνης πάνω σε κάθε μπριζόλα. Αφαιρούμε την λεμονόφλουδα.

  1. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο και 1 κ σ λάδι. Όταν λιώσουν και ζεσταθούν, βάζουμε τις

μπριζόλες (με το φύλλο δάφνης προς τα κάτω) και ψήνουμε για 5-7′ μέχρι να πάρουν ένα βαθύ καφέ χρώμα.

Τις γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά. Μεταφέρουμε τις μπριζόλες με τη σάλτσα τους σε ταψάκι και τις ψήνουμε για 8-10′. Χαράζουμε μία μπριζόλα στο κέντρο για να δούμε αν το κρέας είναι ψημένο.

  1. Βγάζουμε τις μπριζόλες σε πιατέλα και αφαιρούμε το λίπος από το ταψί, κρατώντας μόνον τα υγρά.

  1. Βάζουμε σε μεγάλο τηγάνι και σε μέτρια φωτιά το ζωμό του κοτόπουλου με τη μισή φλούδα του λεμονιού. Προσθέτουμε τις μπριζόλες και

σιγοβράζουμε μέχρι να μειωθεί η σάλτσα στο 1/3. Βγάζουμε από τη φωτιά και δοκιμάζουμε τη σάλτσα.

Σερβίρουμε τις μπριζόλες ζεστές και τις περιχύνουμε με την σάλτσα τους.

Τις συνοδεύουμε με ψημένες πατάτες, με τη φλούδα, κομμένες σε φέτες

 

 

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef Μαίρη Παναγάκου, για αυτή την υπέροχη συνταγή.


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.