Μάς ενημερώνει ο φυσιοθεραπευτής Λάμπρος Αθανασόπουλος

Ποια είναι τα μεγαλύτερα  λάθη που κάνουμε σε ό,τι αφορά στη διατροφή μας σε σχέση με την γυμναστική;

δεν είναι πάντα εύκολο να επιλέξουμε το σωστό φαγητό για να συνδυάσουμε με τη γυμναστική μας είτε πριν, είτε μετά. Πολλές φορές έχει να κάνει με το είδος γυμναστικής που ακολουθούμε, με τους στόχους που έχουμε θέσει, αλλά και με την ηλικία, τον σωματότυπο και ένα σωρό ακόμα πράγματα. Μήπως όμως κάνουμε και μερικά λάθη σε πολύ πιο μεγάλη και γενική κλίμακα;

Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο σημαντικά διατροφικά μας ατοπήματα που σχετίζονται με τη γυμναστική…

 

Αδιαφορούμε εντελώς για την διατροφή

Tο να ξεκινήσουμε ένα καινούριο πρόγραμμα γυμναστικής θα μάς κάνει να νιώσουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση από ποτέ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμελήσουμε τη σωστή, ισορροπημένη διατροφή. Άλλωστε, ο οργανισμός μας χρειάζεται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να μην καταρρεύσει αλλά και για να καρπωθούμε στην πραγματικότητα όλα τα τεράστια οφέλη της γυμναστικής.

 

Δεν κάνουμε καμία απολύτως αλλαγή

Ξανά, αυτό είναι μεγάλο λάθος, γιατί αν γυμναζόμαστε σκληρά και περιμένουμε να δούμε αποτελέσματα, αυτά τα αποτελέσματα δεν θα έρθουν ποτέ, αν με το που γυρνάμε σπίτι επιστρέφουμε στις παλιές… κακές μας διατροφικές συνήθειες. Καθαρίστε την διατροφή σας από ζάχαρη, κορεσμένα και  λιπαρά, και εστιάστε στα φρέσκα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

 

Δίνουμε πολλή σημασία σε “ειδικά” προϊόντα

Μπάρες πρωτεΐνης. Ενεργειακά ποτά με ηλεκτρολύτες. Συμπληρώματα διατροφής. Όλα αυτά μπορεί να είναι πολύ καλά, αλλά έχουν και ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό. Και ο μέσος αθλούμενος, που θέλει απλώς να βελτιώσει το σώμα του και να χάσει μερικά περιττά κιλά δεν τα έχει τόσο μεγάλη ανάγκη. Επιπλέον, αυτά τα προϊόντα δεν περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας, και το να βασιζόμαστε πάνω τους περισσότερο από ό,τι πρέπει είναι μεγάλο πλήγμα για την διατροφή μας.

 

ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Το παρακάνουμε μετά την άσκηση

Όλοι μας το έχουμε ζήσει αυτό. Γυμναστήκαμε σούπερ δυναμικά μία μέρα, είμαστε σίγουροι ότι κάψαμε πάρα πολλές θερμίδες, και δίνουμε στον εαυτό μας δικαιολογία να φάει διπλή μερίδα στο βραδινό. Σίγουρα, μπορεί πού και πού να απολαύσουμε κάτι πιο ένοχο, αλλά πάντα με μέτρο. Κάθε φορά που το παρακάνουμε, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να ακυρώσουμε όλη μας την προσπάθεια.

 

Μετά την πρωτεΐνη… το χάος

Η πρωτεΐνη είναι αναγκαία για να χτίσουμε γερούς μύες και να χάσουμε περισσότερα κιλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να γίνει η βάση της διατροφής μας. Τι συμβαίνει όμως με τις φυτικές ίνες και τα καλά λιπαρά; Οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως αυτοί που βρίσκουμε στα δημητριακά ολικής άλεσης και τα λιπαρά του αβοκάντο, των ξηρών καρπών και των ψαριών είναι αναγκαίο (και αρκετά μεγάλο) κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής για ένα άτομο που θέλει η υγεία του να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, και δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε αυτό. Και, προφανώς, δεν πρέπει να ξεχνάμε και ότι η πρωτεΐνη μας πρέπει να προέρχεται από υγιεινές, άλιπες πηγές, όπως το κοτόπουλο και τα αυγά.

 

Ξεχνάμε εντελώς τα μέταλλα

Τα ιχνοστοιχεία, που έχουμε ανάγκη καθημερινά, ακόμα και σε πολύ μικρές δόσεις, δεν πρέπει ποτέ να φεύγουν από το μυαλό μας, καθώς η έλλειψή τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αντιστρόφως ανάλογα του μεγέθους του. Το μαγνήσιο, για παράδειγμα, βοηθά στη μεταφορά του οξυγόνου στα ζωτικά όργανα και στους μύες μας, ενώ ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας. Το καλό νέο είναι ότι δεν χρειάζεται να υπολογίζουμε πόσα ακριβώς από αυτά τα ιχνοστοιχεία έχουμε ανάγκη· αν η διατροφή μας περιέχει φρέσκα φρούτα και λαχανικά ως βάση, τότε μπορούμε να είμαστε (σχεδόν) σίγουροι ότι λαμβάνουμε τις απαραίτητες ποσότητες.

 

Ευχαριστούμε τον κ. Αθανασόπουλο για τις πληροφορίες.