ΔΗΜΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ: Ζητούμε την παράταση λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών

|| ΔΗΜΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ || «Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας, σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας του Δικτύου Κοινωνικών Δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας» «Στο Δήμο μας – αλλά και πανελλαδικά – λειτουργούν από το Μάρτιο του 2013, δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας, στo πλαίσιo του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Μέσω των δομών αυτών, υποστηρίξαμε και ενισχύσαμε έμπρακτα εκατοντάδες συνανθρώπους μας, βοηθώντας τους να αντεπεξέλθουν σε καθημερινές, βασικές ανάγκες με αξιοπρέπεια και σεβασμό.

Σημαντική ήταν επίσης η ευαισθητοποίηση, κινητοποίηση και ενεργοποίηση της τοπικής, κοινωνίας που συνέβαλε με συγκινητικό ενδιαφέρον στην αντιμετώπιση του διαρκώς διογκούμενου φαινομένου της φτώχειας. Με έκπληξη παρατηρούμε την αδιαφορία με την οποία η Πολιτεία αντιμετωπίζει το γεγονός ότι η τελευταία παράταση της λειτουργίας των δομών αυτών λήγει την 30η Ιουνίου.

Πόσο μάλλον όταν η κυβέρνηση έχει εκλεγεί επί τη βάση της διεύρυνσης της κοινωνικής αλληλεγγύης και της καταπολέμησης της φτώχειας και όχι επί της εγκατάλειψης της τεράστιας αυτής προσπάθειας. Θεωρούμε ότι το παραγόμενο έργο μέσω των δομών αυτών είναι εξαιρετικά σημαντικό – ειδικά την περίοδο που διανύουμε – και εκτιμούμε ότι από την παύση της λειτουργίας τους θα δημιουργηθούν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.

Ο Δήμος μας απέδειξε ότι με τα κατάλληλα εργαλεία έχει τη θέληση και τη δυνατότητα να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας για τα αδύνατα κοινωνικά στρώματα. Το ελάχιστο που ζητούμε είναι – αν όχι να ενισχυθούν ακόμα περαιτέρω – να μην αφαιρεθούν τα σημαντικά αυτά εργαλεία.

Ζητούμε την παράταση λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών τουλάχιστον για ένα εξάμηνο με το υπάρχον καθεστώς από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων ή την ένταξή του σαν πρόγραμμα, μέσω της ΕΕΤΑ. Παράλληλα, πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ένας ευρύς και ουσιαστικός διάλογος για τον τρόπο με τον οποίο οι δομές αντιμετώπισης της φτώχειας θα αποκτήσουν ένα χαρακτήρα μόνιμο και ακόμα πιο λειτουργικό.»

Ωφελούμενοι των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Γλυφάδας, είναι σχεδόν 700 οικογένειες, που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας, που με τα μέλη τους φθάνουν τα 1.400 άτομα. Σε αυτό τον αριθμό εξυπηρετούμενων, ένα 80% είναι άτομα ηλικίας 15-64 ετών και το υπόλοιπο 20% είναι υπερήλικες άνω των 65 ετών. Επιπλέον, περίπου το 80% είναι άνεργοι, ένα 5% είναι εργαζόμενοι χαμηλόμισθοι και ένα 15% είναι χαμηλοσυνταξιούχοι.

GLYFADA METROPOLITANS