Δείτε μοναδικές φωτογραφίες από την Έκλειψη Ηλίου της 20ης Μαρτίου

by Christine Kitsati

Ίσως το πιο θεαματικό αστρονομικό γεγονός που μπορεί ακόμη κι ένας απλός άνθρωπος να απολαύσει στη ζωή του, μία έκλειψη ηλίου (που συμβαίνει, όπως έχουμε μάθει ήδη από τα σχολικά μας χρόνια, όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη) δύσκολα μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Η Ολική Έκλειψη Ηλίου της 20ης Μαρτίου του 2015 πέρασε, λοιπόν, στην ιστορία, με το φαινόμενο να είναι πλήρως ορατό βέβαια μόνο στις Νήσους Φερόε βορειοδυτικά της Σκοτίας και τα Νησιά Σβάλμπαρντ ανατολικά της Γροιλανδίας. Σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Βόρειας Ασίας, το φαινόμενο αντιμετωπίστηκε ως μία Μερική Έκλειψη Ηλίου, με διαφορετικό ποσοστό ορατότητας, που έφτασε για παράδειγμα το 94% στη Γλασκώβη της Σκωτίας, στο 75% στο Παρίσι και έως το 40,7% στην Ελλάδα (συγκεκριμένα στη Φλώρινα) στη μέγιστη φάση του.

Έκλειψη

Η πιο εντυπωσιακή ίσως φωτό της σημερινής έκλειψης προέρχεται απο το φωτογράφο Haakon Mosvold Larsen του AP και τραβήχθηκε φυσικά στα νησιά Svalbard.

Το φαινόμενο ξεκίνησε στις 10:39 πμ και ολοκληρώθηκε στις 12:49 μμ ώρα Ελλάδας, προσφέροντας μία εντυπωσιακή ευκαιρία παρατήρησης για όσους είχαν στην κατοχή τους τον κατάλληλο εξοπλισμό (όπως π.χ. ειδικά γυαλιά τα οποία μπορούσε να προμηθευτεί ο καθένας) ώστε να μην προκληθούν μόνιμες βλάβες στην όραση. Η έκλειψη ηλίου, πέρα από ένα μοναδικό θέαμα ωστόσο, μπορεί να προσφέρει και χρήσιμα επιστημονικά συμπεράσματα, καθώς το μπλοκάρισμα του δίσκου του ηλίου συνιστά μία μοναδική ευκαιρία για τον άνθρωπο να δει την εικόνα του ηλιακού στέμματος, δηλαδή της εξωτερικής ατμόσφαιρας του ηλίου. Επιστήμονες βρέθηκαν για το λόγο αυτό στα νησιά του αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ, ώστε με ειδικά διαμορφωμένες κάμερες να “φωτογραφίσουν” σπάνιες εικόνες, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να φτάσουν ένα βήμα πιο κοντά στη λύση των “μυστηρίων” του Ηλίου.

Έκλειψη Ηλίου

Μία ακόμη εντυπωσιακή φωτό από το Longyearbyen, την κεντρική πόλη των Svalbard, όπου επικράτησε… σκοτάδι.

Για τον “απλό” κόσμο, πάντως, εκείνο που φαντάζει περισσότερο εντυπωσιακό είναι οι μοναδικές εικόνες που προκύπτουν από το φαινόμενο και τραβήχτηκαν με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού σε όλες τις περιοχές που ήταν ορατό. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι περισσότερο εντυπωσιακές φωτογραφίες προέρχονται από τη Βόρεια Ευρώπη, όπου το ποσοστό κάλυψης του ηλίου ήταν μεγαλύτερο, αν και η αλήθεια είναι πως σε πολλές περιοχές η… συννεφιά απογοήτευσε τον κόσμο που είχε προετοιμαστεί για ένα πιο ιδιαίτερο θέαμα και τελικά αντίκρισε απλά… “multiple shades of gray”.

Έκλειψη Ηλίου

Ένα ακόμη χαρούμενο… πιτσιρίκι κοντά στην πύλη του Βραδεμβούργου.

 

Ιδού και ένα mini video της Έκλειψης από τον European Space Agency Proba-2 minisatellite!

 

Και ένα γρήγορο time-lapse από το Wakefield College στην Αγγλία.

 

source

GLYFADA METROPOLITANS