Είμαστε σίγουρα ενήλικες;
Κάθε Τετάρτη στο Γλυφάδα metropolitans, μάς ενημερώνει η ψυχολόγος, Αριάδνη Α. Λοράνδου.
Όταν το παιδί αρχίζει να στηρίζεται σε αυτά τα δύο πόδια, μαθαίνει να στηρίζεται για μια ολόκληρη ζωή, σταματά να είναι στην κούνια του και έτσι αρχίζει το ξεκίνημα του Ενήλικου. Κίνηση, αυτή γεννά τον Ενήλικο.
Ενήλικος ονομάζεται ο άνθρωπος όπου κινεί την αποτελεσματικότητα του, εκτιμώντας τις πιθανότητες των πράξεων του κι αναλόγως το τί θα επιλέξει, μαθαίνει, εξασκείται, επινοεί, αναπτύσσεται. Σίγουρα δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικός, όμως λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις όπου θα τον βοηθήσουν για το πώς θα φέρει σε πέρας τον στόχο του σε ένα επόμενο εγχείρημα. Αυτό το «πώς να», τον καθιστά δημιουργικό και σε καμία περίπτωση αβοήθητο.
Λαμβάνει πληροφορίες από κάθε τί που βιώνει μέσω της διαδικασίας των εμπειριών. Οι θετικές εμπειρίες λειτουργούν ως μοχλοί ελευθερίας προς εξερεύνηση. Οι αρνητικές εμπειρίες λειτουργούν ως εξάσκηση για μάθηση. Και οι δύο, δεν κλονίζουν, δεν περιορίζουν τον Ενήλικο. Είναι και οι δύο μέρος της διαδικασίας της ζωής και μόνο έτσι τις αντιμετωπίζει. Έτσι λοιπόν, μην αφήνοντας τα αρνητικά να τον εγκλωβίζουν, μαθαίνει να «καθαρίζει» το μυαλό του ώστε σε μια επόμενη εμπειρία να μπορεί να λαμβάνει, πάλι καθαρά, τις πιθανότητες. Ένας Ενήλικος δεν εκβιάζει (πιέζει) τη λύση, αντιθέτως, προσπαθεί μέσα από αυτό που αντιμετωπίζει να κατανοήσει το περιβάλλον, τα συναισθήματα, τη συμπεριφορά του, αγνοώντας για λίγο το αποτέλεσμα και το χρονικό όριο αυτού. Δεν τρέχει με άλλα λόγια, απλώς ρουφάει μαθήματα δίχως το άγχος του χρόνου. Βέβαια, αυτό δεν προσφέρει σιγουριά, όμως ποιος είπε ότι υπάρχει το σίγουρο. Η σιγουριά θα δώσει απογοήτευση εάν δεν επιτευχθεί, ενώ η πιθανότητα θα δώσει εναλλακτική σκέψη. Κατά συνέπεια, ο Ενήλικος θα είναι λιγότερο πληγωμένος και περισσότερο υπεύθυνος.
Προσπαθώντας να ζούμε ως ενήλικες, αυτομάτως επεξεργαζόμαστε όλα τα δεδομένα της ζωής ως μια πραγματικότητα, ως μια ευκαιρία για δράση. Αυτό θα μας δώσει ελπίδα και μια συνέχεια για εξέλιξη.
Η Γνώμη μου είναι ότι αυτό είναι Πιθανό, είναι Δυνατό!
Ευχαριστούμε την κ. Λοράνδου