Ρωτήσαμε την γνωστή χειρουργό – οδοντίατρο κ. Γεωργία Ι. Κόκκορη, εάν η εμμηνόπαυση επηρεάζει και τη στοματική μας υγεία και μάς έδωσε τα “φώτα” της όπως πάντα, με χαρά:
οι ανωμαλίες της περιόδου, οι εξάψεις, η αύξηση του σωματικού βάρους, είναι μερικά από τα πιο συνήθη χαρακτηριστικά της εμμηνόπαυσης που ενδεχομένως σας είναι γνωστά. Όμως, ναι, η εμμηνόπαυση επηρεάζει και τη στοματική μας υγεία.
Είναι γεγονός ότι οι διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών διαταράσσουν τη μικροβιακή χλωρίδα της στοματικής κοιλότητας και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας, νοσημάτων των ούλων και κακοσμίας του στόματος.
Η αλλαγή στα επίπεδα τον ορμονών επηρεάζει τη λειτουργία των σιελογόνων αδένων. Έτσι, πολλές γυναίκες στη διαδικασία της εμμηνόπαυσης ή και μετά από αυτή, συχνά ταλαιπωρούνται από ξηροστομία. Το σάλιο βοηθά στον καθαρισμό της στοματικής κοιλότητας και στην απομάκρυνση των βακτηριδίων. Η μειωμένη παραγωγή του, συνεπώς, ευνοεί τη συσσώρευση βακτηριδίων και το σχηματισμό μικροβιακής πλάκας, προκαλώντας κακοσμία του στόματος και αυξημένο δείκτη τερηδονισμού των δοντιών.
Η καυσαλγία του στόματος αποτελεί ένα άλλο στοματολογικό σύμπτωμα που εμφανίζεται χρονικά μετά την εμμηνόπαυση. Εκδηλώνεται ως καυστικός πόνος, ο οποίος συνοδεύεται από περίεργη ή δυσάρεστη γεύση.
Οι ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης είναι σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας και για την εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου. Στην επιβάρυνση της περιοδοντίτιδας συμβάλει επίσης η απώλεια οστικής πυκνότητας (οστεοπόρωση), που λαμβάνει χώρα με ταχύτερους ρυθμούς στην περίοδο αυτή της γυναίκας.
Κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης και μετά από αυτή, παρατηρούνται επίσης μεταβολές στο βλεννογόνο του στόματος, ο οποίος εμφανίζει λέπτυνση και απώλεια της ελαστικότητάς του. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της περιόδου αυτής είναι η μειωμένη ευαισθησία των αισθητικών νευρικών απολήξεων στα ούλα και τη γλώσσα. Παρατηρείται επίσης τραχύτητα και διαταραχή της γεύσης στο αλμυρό και γλυκό.
Πώς μπορείτε να διατηρήσετε τη στοματική σας υγεία κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης;
-Πίνετε άφθονο νερό, ώστε να κρατήσετε το στόμα σας καλά ενυδατωμένο.
– Χρησιμοποιείται στοματικό διάλυμα χωρίς αλκοόλ, καθώς το αλκοόλ στεγνώνει το στόμα και επιβαρύνει την ξηροστομία και την κακοσμία.
-Φροντίστε να είστε συνεπής στην καθημερινή σας στοματική υγιεινή και χρησιμοποιείτε φθοριούχα σκευάσματα.
– Τηρήστε τις τακτικές εξάμηνες επισκέψεις στον οδοντίατρό σας.
-Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, με πολλά φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο.
-Διακόψτε το κάπνισμα.
– ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΤΕ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ!
Ευχαριστούμε την κ. Κόκκορη για τις πληροφορίες
odontiatros-glyfada-kokkori.gr/ || Institute of Dental Care – Georgia I. Kokkori