Μας ενημερώνει φυσιοθεραπευτής Λάμπρος Αθανασόπουλος

 

Υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες για την αρθρίτιδα; Ποιες είναι αυτές και πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε για τα αποτελέσματά τους;

Οιοι εναλλακτικές θεραπείες για την αρθρίτιδα δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο. Οι λαογραφικές παραδόσεις πολλών λαών είναι γεμάτες με φίλτρα και σκευάσματα που υποτίθεται απαλύνουν τον πόνο των αρθρώσεων, και παρά τις τεράστιες εξελίξεις στον χώρο της Ιατρικής, πολλές από αυτές τις παραδόσεις παραμένουν ζωντανές.

Το ζήτημα με την αρθρίτιδα είναι πως η Ιατρική δεν έχει βρει τρόπο να τη θεραπεύσει εντελώς, συνεπώς όλο και περισσότεροι ασθενείς επιζητούν οτιδήποτε μπορεί να τους κάνει να νιώσουν καλύτερα. Από την άλλη, υπάρχουν και γιατροί που ισχυρίζονται ότι, αν χειριστούμε αυτές τις εναλλακτικές θεραπείες λογικά, μπορεί να δούμε θετικά αποτελέσματα. Πολλοί ρευματολόγοι είναι ανοιχτοί στην ιδέα αυτών των συμπληρωματικών θεραπειών – εφόσον αυτές οι θεραπείες έχουν αποδειχθεί πως είναι αποτελεσματικές μέσα από κλινικές μελέτες.

Δυστυχώς, δεν είναι πολλές οι θεραπείες που έχουν περάσει από επιστημονικό έλεγχο. Για όσες περιπτώσεις έγινε έλεγχος, τα αποτελέσματα δεν είναι σταθερά, ασχέτως αν υπάρχουν ασθενείς που ορκίζονται πως τους βοήθησαν. Και όμως, υπάρχουν τρεις εναλλακτικές μέθοδοι που φαίνεται να είναι αποδεκτές και να έχουν αποδείξει την αξία τους απέναντι στην αρθρίτιδα. Αυτές είναι , η άσκηση με Φυσιοθεραπεία και τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης/χονδροϊτίνης.

Άσκηση  με Φυσιοθεραπεία

Σίγουρα, η άσκηση θεωρείται περισσότερο φροντίδα του σώματος παρά εναλλακτική μέθοδος θεραπείας. Παρ’ όλα αυτά, αναγνωρίζεται ευρέως πως μπορεί να ελαττώσει τους πόνους της αρθρίτιδας, καθώς και να βελτιώσει την ευλυγισία και την κινητικότητα. Τα αποτελέσματα μιας συγκεκριμένης έρευνας, μάλιστα, έδειξαν ότι με δύο ώρες ασκήσεων ενδυνάμωσης την εβδομάδα, οι πόνοι και η κούραση των ασθενών είχε υποχωρήσει αρκετά μετά από οκτώ εβδομάδες. Όσοι ασθενείς συνέχισαν το πρόγραμμα γυμναστικής πέρα από το πλάνο των οκτώ εβδομάδων, είδαν βελτίωση και στο πρόβλημα της ακαμψίας.
Με την έγκριση του γιατρού σας, προσπαθήστε να ασκείστε για 30 λεπτά την ημέρα, για τουλάχιστον πέντε μέρες την εβδομάδα. Η γυμναστική σας θα μπορούσε να συνδυάζει ασκήσεις ενδυνάμωσης (πάντα κατόπιν οδηγιών του Φυσιοθεραπευτή) μαζί με αερόβιες δραστηριότητες, όπως περπάτημα, ποδηλασία ή κολύμβηση.

Συμπληρώματα  διατροφής

Η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη έχουν αρχίσει να έρχονται στο προσκήνιο των εναλλακτικών θεραπειών. Σύμφωνα με μελέτες, αυτά τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στην οστεοαρθρίτιδα, πιθανότατα αποκαθιστώντας τους χόνδρους. Πόσο μάλλον, υποστηρίζεται πως τα συμπληρώματα μπορούν να καθυστερήσουν την εξέλιξη της ασθένειας – κάτι που καμία φαρμακευτική αγωγή εναντίον της αρθρίτιδας δεν έχει καταφέρει να κάνει. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη έχουν επίδραση σε οποιαδήποτε άλλη μορφή αρθρίτιδας, όπως στη ρευματοειδή αρθρίτιδα).

Οι μελέτες που έχουν γίνει δεν μπορούν να καταλήξουν σε ένα σίγουρο συμπέρασμα. Σε μία μεγάλης κλίμακας μελέτη που πραγματοποιήθηκε, φάνηκε πως ο συνδυασμός των συμπληρωμάτων μείωσε τον πόνο των ασθενών κατά τουλάχιστον 20%. Το 2008, σε μια έρευνα που ακολούθησε, ανακαλύφθηκε πως η ομάδα που έπαιρνε τα συμπληρώματα δεν εμφάνισε βελτιωμένη κατάσταση από την ομάδα στην οποία δόθηκαν placebo. Το σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης και χονδροϊτίνης μπορούν να προκαλέσουν κακό, συνεπώς οι γιατροί κατέληξαν στο ότι δεν υπάρχει λόγος οι ασθενείς να τα σταματήσουν εφόσον νιώθουν ότι τους βοηθούν.

Ας δούμε κάποιες απλές τροφές που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την αρθρίτιδα

Λιβάνι: Κάνει… θαύματα σε 7 μέρες!
Από δοκιμές που πραγματοποίησαν Αμερικανοί ερευνητές για την καταπολέμηση της αρθρίτιδας με συμπληρώματα λιβανιού, διαπίστωσαν ότι το πανάρχαιο φυτό διαθέτει πραγματικά θαυματουργές ιδιότητες ενάντια στη χρόνια πάθηση, οι οποίες μάλιστα γίνονται αισθητές σε μόλις επτά ημέρες .Στη μελέτη, που ανήκει στους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, συμμετείχαν συνολικά 70 άνδρες και γυναίκες με οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα. Σε κάποιους από αυτούς οι επιστήμονες χορήγησαν κάψουλες από απόσταγμα λιβανιού σε δύο διαφορετικές δόσεις, ενώ σε κάποιους άλλους έδωσαν ψευδοφάρμακα.
Μετά την πάροδο επτά μόλις ημερών, διαπίστωσαν ότι όσοι λάμβαναν την υψηλότερη δόση εμφάνιζαν ήδη σημαντική βελτίωση. Κατά την ολοκλήρωση της θεραπείας, όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Arthritis Research & Therapy», οι ασθενείς που έπαιρναν λιβάνι δήλωσαν ότι ο πόνος και η δυσκαμψία είχε μειωθεί κατά 2/3.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρόκειται για ένα φυσικό τρόπο αντιμετώπισης της νόσου χωρίς παρενέργειες, σε αντίθεση με τις συμβατικές θεραπείες, με παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, που χρησιμοποιούνται συνήθως κατά της αρθρίτιδας.

Ρόδι 

Ευεργετική δράση κατά της αρθρίτιδας φαίνεται πως έχει ο χυμός του ροδιού, όπως εκτιμούν Αμερικανοί ερευνητές.
Πειράματα σε κουνέλια που πραγματοποίησαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Case Western Reserve στο Κλίβελαντ, έδειξαν ότι ο χυμός του ροδιού είχε αντιφλεγμονώδη δράση, αποτρέποντας έτσι τη δημιουργία αρθρίτιδας. Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Journal of Inflammation», οι ερευνητές χορήγησαν στα κουνέλια 175 ml χυμό από ρόδι και στη συνέχεια εξέτασαν τα επίπεδα δραστηριότητας πρωτεϊνών στο αίμα των ζώων, οι οποίες πυροδοτούν τις φλεγμονές.
Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι το ρόδι όχι μόνο μείωνε κατά το ήμισυ την συγκεκριμένη δραστηριότητα, αλλά παράλληλα αύξανε τα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών που είναι γνωστές για την αντιφλεγμονώδη δράση τους. Αν και τα αποτελέσματα αυτά χρήζουν περαιτέρω έρευνας, οι επιστήμονες δεν αποκλείουν την πιθανότητα το ρόδι να έχει την ίδια θετική επίδραση και στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Ελαιόλαδο

Για να ανακουφίσετε μια πονεμένη άρθρωση, μπορείτε να καταφύγετε σε μια απλή θεραπεία με φυσικά υλικά. Zεστάνετε ελαφρά λίγο ελαιόλαδο, ανακατέψτέ το με το χυμό ενός φρεσκοστυμμένου λεμονιού και τρίψτε απαλά για 10-15 λεπτά το σημείο που πονάει με το χλιαρό μείγμα. Kαλύψτε την άρθρωση με ένα χαλαρά δεμένο επίδεσμο και αφήστε τον όλη τη νύχτα. Tο πρωί, πιείτε ένα χλιαρό ποτήρι νερό, στο οποίο θα έχετε ρίξει 1-2 κουταλιές μηλόξυδο και μία ή περισσότερες κουταλιές μέλι. Έτσι, θα επωφεληθείτε από τις αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες του ελαιόλαδου και του λεμονιού και από την αποτοξινωτική δράση του μηλόξυδου και του μελιού, που βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από την πονεμένη άρθρωση.

Αγκινάρα

Όταν πιάνουν τα κρύα του χειμώνα, όσοι έχουν πρόβλημα στις αρθρώσεις, πονούν περισσότερο και πιο συχνά. Aν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, μπορείτε να δοκιμάσετε το αφέψημα αγκινάρας, που θεωρείται πολύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του πόνου. Για να το φτιάξετε, θα ρίξετε 1 κουταλιά αποξηραμένα φύλλα αγκινάρας, που θα τα προμηθευτείτε από καταστήματα που πωλούν θεραπευτικά βότανα, μέσα σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και θα τα αφήσετε για ένα τέταρτο της ώρας. H αγκινάρα, πλούσια σε φαρμακευτικές ουσίες και πιο γνωστή για την αντιμετώπιση ηπατικών προβλημάτων, φαίνεται ότι έχει έντονη αντιφλεγμονώδη δράση, που ανακουφίζει και από τον πόνο στις αρθρώσεις. Mπορείτε να πιείτε όσα φλιτζάνια εγχύματος θέλετε μέσα στη μέρα. Άλλωστε, θα επωφεληθεί παράλληλα και το συκώτι σας.

Λαχανικά

Σωτήρια θα μπορούσε να είναι για όσους πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα η χορτοφαγική διατροφή, όπως έδειξε σουηδική έρευνα.
Επιστήμονες του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη υποστηρίζουν ότι μια δίαιτα βασισμένη μόνο σε λαχανικά μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών.
Από τη θαυματουργή δίαιτα, πλούσια σε λαχανικά, ρύζι, ξηρούς καρπούς και φρούτα, λείπουν όλες οι ζωικές τροφές αλλά και τροφές που περιέχουν γλουτένη όπως το σιτάρι, η βρώμη, η σίκαλη και το κριθάρι.
Αυτό κατά τους ειδικούς συμβάλλει στη δραματική μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης τα οποία συνδέονται με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επίσης, κυκλοφορούν στα φαρμακεία στην Ελλάδα φυτικά σκευάσματα από αγριοτριαντάφυλλο, με αποδεδειγμένα ευεργετικά αποτελέσματα.

 

Ευχαριστούμε τον κ. Αθανασόπουλο για τις πληροφορίες.

 

Click στο πράσινο κουμπί παρακάτω

και δείτε χρήσιμες συμβουλές και λύσεις

για τα προβλήματα υγείας που σας απασχολούν:

 

Ο ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ