Επιστροφές φόρου σε χιλιάδες φορολογούμενους για φέτος – Ενημερωθείτε

Χιλιάδες είναι οι φορολογούμενοι που θα λάβουν φέτος από την εφορία επιστροφή φόρου. Συγκεκριμένα, σύµφωνα µε τον σχεδιασµό της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το Taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναµένεται να ανοίξει έως τα µέσα Μαρτίου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούµενοι που θα υποβάλουν τη φορολογική τους έως τον Μάρτιο και το αποτέλεσµα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό, θα δουν το ποσό της επιστροφής του φόρου στον τραπεζικό τους λογαριασµό πιθανότατα και εντός του Απριλίου.

Μέχρι και πέρυσι η εκκαθάριση για τους δύο συζύγους γινόταν ξεχωριστά και ο φόρος συμψηφίζονταν. Δηλαδή αν ο ένας σύζυγος ήταν να πληρώσει 4.000 ευρώ φόρο και ο άλλος σύζυγος να λάβει επιστροφή 1.000 ευρώ, τότε το κοινό εκκαθαριστικό έβγαζε πληρωμή φόρου 3.000 ευρώ.

Με το νέο σύστημα, εάν τελικά εφαρμοστεί ο ένας σύζυγος θα λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό 4.000 ευρώ και ο άλλος πιστωτικό 1.000 ευρώ.

Ο συνολικός αριθµός των φορολογουµένων που έλαβε πέρυσι πιστωτικό εκκαθαριστικό ανήλθε στους 785.000. Φέτος µε τον διαχωρισµό των εκκαθαριστικών των ζευγαριών ο αριθµός των φυσικών προσώπων που θα λάβουν πιστωτικό εκκαθαριστικό εκτιµάται ότι θα ξεπεράσει το ένα εκατοµµύριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί και φέτος σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, δηλαδή έως το τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.

Όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως αν είναι παντρεμένοι ή όχι, θα πρέπει να δηλώσουν στη φετινή φορολογική δήλωση αριθμό τραπεζικού λογαριασμού προκειμένου να τους επιστραφεί τυχόν επιστρεφόμενο ποσό φόρου.

Στις περιπτώσεις κοινής φορολογικής δήλωσης θα πρέπει και οι δύο σύζυγοι να δηλώσουν τραπεζικό λογαριασμό, ενώ αν έχουν κοινό τραπεζικό λογαριασμό θα πρέπει αυτός να δηλωθεί και από τους δύο.

Συγκεκριμένα:

Φέτος περίπου 2,6 εκατ. παντρεμένες γυναίκες που κάνουν κοινή φορολογική δήλωση µε τον σύζυγό τους θα λάβουν το δικό τους εκκαθαριστικό σηµείωµα. Το εκκαθαριστικό σηµείωµα, εφόσον διαθέτουν δικούς τους προσωπικούς κωδικούς στο Taxisnet, θα µπορούν να το δουν µόνο οι ίδιες.

Ο συνολικός αριθµός των εκκαθαριστικών που πρόκειται να εκδοθούν φέτος θα φτάσει στο ύψος-ρεκόρ των 8,9 εκατ. έναντι 6,2 εκατ. που εκδόθηκαν πέρυσι.

source: e-dimosio.gr