ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΥΓΙΗ ΔΟΝΤΙΑ
|| Μάς ενημερώνει η Χειρουργός Οδοντίατρος ΚΟΚΚΟΡΗ I. ΓΕΩΡΓΙΑ ||
Η επιστροφή στα θρανία, με το τέλος του καλοκαιριού, σηματοδοτεί το τέλος μίας μεγάλης περιόδου χαλάρωσης τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Το σχολικό πρόγραμμα έρχεται να αντικαταστήσει την ανεμελιά της καθημερινότητας του καλοκαιριού και μία πλειάδα υποχρεώσεων τίθενται σε προτεραιότητα πριν το πρώτο κουδούνι σημάνει την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Μέσα σε αυτή τη φούρια και τον σαματά της επιστροφής είναι σημαντικό οι γονείς να φροντίσουν να προγραμματίσουν τον περιοδικό οδοντιατρικό έλεγχο των παιδιών τους. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά εξοικειώνονται από νωρίς με τον οδοντίατρο, μυούνται στη σωστή στοματική υγιεινή και ελέγχονται για τυχόν οδοντιατρικά προβλήματα, που θα ασκούσαν ανασταλτική επίδραση στη σχολική τους επίδοση. Έχει βρεθεί ότι ένα στα τρία παιδιά ηλικίας 6-8 ετών έχει τερηδόνα τουλάχιστον σε ένα μόνιμο δόντι! Ο περιοδικός οδοντικός έλεγχος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας με την τοποθέτηση sealants στις μασητικές επιφάνειες των οπίσθιων δοντιών και με την τοπική εφαρμογή φθορίου.
Κατά το οδοντιατρικό check-up ελέγχεται επίσης η κατάσταση των ούλων των παιδιών, καθώς η συχνότητα και η βαρύτητα της φλεγμονής των ούλων (ουλίτιδα) αυξάνονται από τη χρήση ορθοδοντικών μηχανισμών και τις ορμονικές μεταβολές που αυξάνονται κατά την περίοδο της εφηβείας.
Στην οδοντιατρική αυτή επίσκεψη ελέγχονται επίσης τυχόν προβλήματα έλλειψης ή και διάπλασης μονίμων δοντιών καθώς και η ανάγκη έναρξης ορθοδοντικής θεραπείας.
Η νέα σχολική χρονιά μπορεί να συνοδεύεται από την έναρξη αθλητικών δραστηριοτήτων για τις οποίες κρίνεται απαραίτητη η χρήση στοματικού προστατευτικού νάρθηκα (mouth guard) από τους μικρούς μας αθλητές. Έτσι κατά την προγραμματισμένη αυτή επίσκεψη στον οδοντίατρο κατασκευάζεται και ο εξατομικευμένος προστατευτικός νάρθηκας παρέχοντας προστασία σε δόντια, χείλη, μάγουλα, γλώσσα και γνάθους από τραυματισμούς.
Τέλος, κατά την οδοντιατρική συνάντηση δίνονται οδηγίες και συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσει το παιδί για σωστή στοματική φροντίδα στην διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Είναι γεγονός ότι το πιεστικό σχολικό πρόγραμμα που καλούνται να ακολουθήσουν τα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε αμέλεια ή χαλάρωση των συνηθειών στοματικής φροντίδας. Για το λόγο αυτό θεωρείται σημαντική η επαναδραστηριοποίηση των παιδιών στο θέμα της οδοντικής υγείας προκειμένου να προληφθούν οδοντιατρικά προβλήματα και να διασφαλιστεί το όμορφο χαμόγελό τους για μία ζωή!
Στη συνέχεια αναφέρονται κάποιες συμβουλές που φρόνιμο είναι να ακολουθήσουν γονείς και παιδιά προκειμένου να περιοριστούν τα οδοντιατρικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
-
Βουρτσίστε πριν από το πρωϊνό. Σίγουρα δεν υπάρχει άνεση χρόνου στα σχολικά πρωϊνά, γι’ αυτό και μερικές φορές τα παιδιά τρώνε το πρωϊνό τους στο δρόμο για το σχολείο. Για να εξασφαλίσετε ότι τα παιδιά βουρτσίζουν τα δόντια τους πριν κατευθυνθούν στο σχολείο φροντίστε για τον καθαρισμό των δοντιών τους έστω και πριν την λήψη του πρωϊνού. Ο στόχος είναι να αποτραπεί η πτώση του pH του στόματος καθώς οι κοιλότητες σχηματίζονται σε όξινο περιβάλλον. Μελέτες δείχνουν ότι αν τα βουρτσίζουμε πριν το φαΐ, το pH του στόματος δεν θα πέσει αρκετά χαμηλά ώστε να σχηματιστούν κοιλότητες.
-
Διαχειριστείτε σωστά τον χρόνο. Για παράδειγμα, όσο χτενίζετε τα μαλλιά των παιδιών βάλτε τα να βουρτσίζουν τα δόντια τους, για να μην χαθεί καθόλου χρόνος.
-
Προσέξτε τη διατροφή τους. Τα περισσότερα τρόφιμα που παίρνουν τα παιδιά από την καντίνα του σχολείου περιέχουν ζάχαρη. Για τον λόγο αυτό επιλέξτε να τους δώσετε υγιείς εναλλακτικές λύσεις π.χ. φρούτα και λαχανικά για το δεκατιανό τους γεύμα.
-
Σκεφτείτε την διάρκεια ζωής των τροφίμων. Τρόφιμα που διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως είναι τα κράκερ και τα μπισκότα, περιέχουν άμυλο, το οποίο προκαλεί την αύξηση των βακτηριδίων μέσα στη στοματική κοιλότητα. Επιλέξτε αποξηραμένα φρούτα και σταφίδες.
-
Επιλέξτε το νερό. Οι χυμοί συχνά περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από ότι χρειάζονται τα παιδιά για μία ολόκληρη μέρα, γεγονός που προωθεί τη φθορά των δοντιών. Αντί για χυμό, διδάξτε στα παιδιά σας να πίνουν νερό.
-
Ζητήστε βοήθεια. Τα παιδιά που χτυπούν το πρόσωπό τους θα πρέπει να επισκέπτονται άμεσα τον οδοντίατρο. Μερικές φορές ένα οδοντιατρικό πρόβλημα μπορεί να αναπτυχθεί αργά και να επηρεάσει σημαντικά το χτυπημένο δόντι.
-
Μην περιμένετε τον πόνο. Η τερηδόνα στα παιδιά δεν κάνει αισθητή την παρουσία της μέχρι να μολυνθεί η κοιλότητα.
-
Να είστε προσεκτικοί με τα σιδεράκια. Η οδοντιατρική φροντίδα σε παιδιά με σιδεράκια απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να βουρτσίζουν τα δόντια τους γύρω από τα σιδεράκια, καθώς η συγκέντρωση πλάκας μπορεί να οδηγήσει σε μη αντιστρέψιμες βλάβες.
Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι ένα υγιές όμορφο χαμόγελο συμβάλει στην αυτοπεποίθηση των παιδιών η οποία διαμορφώνεται από τα πρώτα κιόλας σχολικά χρόνια.
ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!
ΚΟΚΚΟΡΗ I. ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.S.
Χειρουργός Οδοντίατρος
Ευχαριστούμε την κ. Κόκκορη για την ενημέρωση.
odontiatros-glyfada-kokkori.gr/ || Institute of Dental Care – Georgia I. Kokkori