Μάς ενημερώνει η χειρουργός οδοντίατρος ΓΕΩΡΓΙΑ Ι. ΚΟΚΚΟΡΗ, στις σχετικές ερωτήσεις σας όσον αφορά στην επικίνδυνη πανδημία που μάς ταλαιπωρεί στις μέρες μας.

 

ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ – nCoV;

Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό 2019-nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή. Σπάνια μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα συμπτώματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

 

Τί μπορώ να κάνω για να προστατεύσω τον εαυτό μου;

–  Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή με νερό και σαπούνι.

Γιατί; Το πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα  ή με νερό και σαπούνι, σκοτώνει τον ιό εάν βρίσκεται στα χέρια μας.

 

-Διατηρήστε αποστάσεις τουλάχιστον  1 μέτρου από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό.

Γιατί; Όταν κάποιος νοσεί από λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως 2019-nCoV, βήχει ή φτερνίζεται και παράγει μικροσταγονίδια τα οποία περιέχουν τον ιό. Εάν είστε πολύ κοντά μπορεί να εισπνεύσετε τον ιό.

 

– Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας.

Γιατί; Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίζετε το στόμα, τα μάτια ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.

 

– Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια. Ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας εάν έχει πρόσφατα ταξιδέψει σε μία από τις πλυττόμενες περιοχές  ή έχετε έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν επιστρέψει από τις περιοχές αυτές  και παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα.

Γιατί; Όποτε έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το σημαντικότερο δυνατό, καθώς μπορεί να πάσχετε από αναπνευστική λοίμωξη ή πιο σοβαρή νόσο.

 

– Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και δεν έχετε ταξιδέψει σε κάποια από τις πλειττόμενες περιοχές, μείνετε σπίτι μέχρι την ανάρρωσή σας, τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.

 

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου;

Ηλικιωμένοι και  άτομα με υποκείμενα νοσήματα, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης

 

Μπορεί ο 2010-nCoV να μεταδοθεί από άτομο που δεν εμφανίζει συμπτώματα;

Με βάση πρόσφατες αναφορές η μετάδοση του 2019-nCoV είναι πιθανή από άτομα που έχουν μολυνθεί  από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν ακόμα σοβαρά συμπτώματα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, υπεύθυνα για την εξάπλωση του ιού είναι κυρίωςτα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.

 

Πώς μεταδίδεται ο ιός;

Μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει, φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής. Για παράδειγμα, καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε αμέσως το μαντήλι σε κλειστό κάδο. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα.

Με ψυχραιμία, συνεργασία και αυστηρή τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής θα μπορέσουμε να βγούμε νικητές από  αυτή  τη δοκιμασία. ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

 

Ευχαριστούμε την κ. Κόκκορη για τις πληροφορίες.

source: Οδοντιατρικός Σύλλογος Ατικής

 

odontiatros-glyfada-kokkori.gr/  ||  Institute of Dental Care – Georgia I. Kokkori

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

follow us on twitter