ΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ-ΕΜΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ: Εάν μάς λείπει ένα δόντι, βάζουμε γέφυρα ή εμφύτευμα;

Κάθε Δευτέρα στο Γλυφάδα metropolitans, η Χειρουργός Οδοντίατρος ΓΕΩΡΓΙΑ Ι. ΚΟΚΚΟΡΗ (Γλυφάδα), απαντά στις ερωτήσεις σας, σχετικά με τη στοματική φροντίδα.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ:

«ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΕΝΑ ΔΟΝΤΙ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΒΑΛΩ ΜΙΑ ΓΕΦΥΡΑ Ή ΕΝΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ;»

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ο κλασσικός τρόπος αποκατάστασης σε περίπτωση που λείπει κάποιο δόντι ήταν μέχρι πρότινος η κατασκευή μιας γέφυρας. Η διαδικασία αυτή με απλά λόγια έχει ως εξής: τροχίζονται τα διπλανά δόντια και τοποθετείται μια σταθερή, ακίνητη εργασία τριών τεμαχίων που εδράζεται στα τροχισμένα δόντια και έχει ένα ενδιάμεσο δόντι ανάμεσα στα δύο φυσικά.

Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ο τροχισμός υγιών δοντιών. Με τα εμφυτεύματα δεν χρειάζεται να τροχιστούν τα διπλανά δόντια, καθώς τοποθετείται μια τεχνητή ρίζα από τιτάνιο εκεί που κάποτε ήταν η ρίζα του φυσικού δοντιού. Συνεπώς, στην ερώτηση τι είναι καλύτερο να βάλει κανείς σε περίπτωση που του λείπει κάποιο δόντι η απάντηση είναι προφανής. Το καλύτερο είναι η αποκατάσταση με εμφύτευμα. Αυτό βέβαια με την προΰπόθεση ότι έχει γίνει η εξατομικευμένη εξέταση για τον κάθε ενδιαφερόμενο, με τον απαραίτητο κλινικό και ακτινογραφικό έλεγχο.

Στην περίπτωση όπου τα διπλανά δόντια δεν είναι υγιή, αλλά χρειάζονται ούτως ή άλλως τροχισμό και στεφάνες (θήκες), στον προβληματισμό γέφυρα ή εμφύτευμα, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ο παράγοντας κόστος-όφελος.


odontiatros-glyfada-kokkori.gr/  ||  Institute of Dental Care – Georgia I. Kokkori


ΟΣΑ ΣΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΣΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑ. ΕΔΩ!

Ευχαριστούμε την κ. Κόκκορη για τις συμβουλές και τις πληροφορίες.