ΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ-ΕΜΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ: Γιατί χρειάζεται να αποκαταστήσω πίσω δόντι που αφαιρέθηκε

 

Κάθε Δευτέρα στο Γλυφάδα metropolitans, η Χειρουργός Οδοντίατρος ΓΕΩΡΓΙΑ Ι. ΚΟΚΚΟΡΗ (Γλυφάδα), απαντά στις ερωτήσεις σας, σχετικά με τη στοματική φροντίδα.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ:

«ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΞΑΓΩΓΗ Σ’ ΕΝΑ ΠΙΣΩ ΔΟΝΤΙ. ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΣΑΩ ΜΙΑ ΧΑΡΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΩ;»

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σίγουρα μπορείτε να μασήσετε με ένα δόντι λιγότερο και εφόσον είναι πίσω δεν επηρεάζεται και το χαμόγελό σας. Το στόμα μας όμως, είναι ένα αδιάσπαστο σύνολο διαφορετικών στοιχείων: δόντια, ούλα, γνάθοι, αρθρώσεις, γλώσσα, χείλη.

Όλα αυτά επηρεάζουν και επηρεάζονται το ένα από το άλλο. Βγάζοντας ένα δόντι χάνεται η ισορροπία του συστήματος, το οποίο δεν θα παραμείνει στατικό αλλά θα προσπαθήσει να ισορροπήσει σε μια νέα κατάσταση.

Το πρώτο που θα συμβεί είναι να στραβώσουν τα διπλανά δόντια, προσπαθώντας να κλείσουν το κενό. Ταυτόχρονα το αντίστοιχο δόντι (πάνω ή κάτω) θα αρχίσει να κατεβαίνει (ή να ανεβαίνει), προς το κενό που δημιουργήθηκε.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αλλαγή στη θέση διαφόρων δοντιών στο στόμα και των σχέσεων μεταξύ τους, δηλαδή σημαντική αλλαγή στη σύγκλειση.

Από εδώ και πέρα, ανάλογα με το πόσο αρμονική ήταν η σύγκλειση μέχρι τώρα ή εμφάνιζε ήδη κάποιες δυσαρμονίες, ενδέχεται να προκύψουν μια σειρά προβλημάτων: φθορές (αποτριβές) κάποιων δοντιών ή και κατάγματα (σπασίματα), πόνοι στις αρθρώσεις της κάτω γνάθου κ.ά.

Οι μετακινήσεις των δοντιών ίσως έχουν σαν αποτέλεσμα να εμφανιστεί «αραίωμα»  οπότε είναι πιθανή, τελικά, μια αλλαγή και σ’ αυτό το ίδιο το χαμόγελό σας.


odontiatros-glyfada-kokkori.gr/  ||  Institute of Dental Care – Georgia I. Kokkori


ΟΣΑ ΣΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΣΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑ. ΕΔΩ!

Ευχαριστούμε την κ. Κόκκορη για τις συμβουλές και τις πληροφορίες.