ΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ-ΕΜΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ: Τί πρέπει να κάνω εάν το παιδί μου βγάζει “καινούργια” δόντια, χωρίς να έχουν πέσει τα προηγούμενα

Κάθε Δευτέρα στο Γλυφάδα metropolitans, η Χειρουργός Οδοντίατρος ΓΕΩΡΓΙΑ Ι. ΚΟΚΚΟΡΗ (Γλυφάδα), απαντά στις ερωτήσεις σας, σχετικά με τη στοματική φροντίδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: 

«ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΤΑ ‘’ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ’’ ΤΟΥ ΔΟΝΤΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ‘’ΠΕΣΕΙ’’ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΔΟΝΤΙΑ ΑΚΟΜΗ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;»

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 

Πρόκειται για μια κατάσταση που συμβαίνει αρκετά συχνά, ιδιαίτερα στα κάτω πρόσθια δόντια, όπου τα μόνιμα δόντια ανατέλλουν πίσω από τα παιδικά χωρίς αυτά να κουνιούνται. Ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτό, είναι ότι τα μόνιμα δόντια συνήθως δεν βρίσκουν αρκετό χώρο για να βγούνε ακριβώς κάτω από τα αντίστοιχα παιδικά τους και έτσι βγαίνουν σε έκτοπη θέση (όχι στην κανονική τους θέση). Σ’ αυτή την περίπτωση καταρχήν, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Προσπαθήστε να κουνήσετε το παιδικό δόντι και εάν αυτό δεν είναι εφικτό μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες, τότε ο παιδοδοντίατρος θα βοηθήσει με την εξαγωγή του παιδικού δοντιού. Στη συνέχεια το μόνιμο θα έρθει μπροστά στη θέση του με τη βοήθεια της γλώσσας.

Στην περίπτωση που το μόνιμο δόντι που εμφανιστεί στο στόμα είναι κάποιο από τα μπροστινά πάνω δόντια ή κάποιος γομφίος, τότε η εξαγωγή του νεογιλού θα πρέπει να γίνει άμεσα. Έτσι αυξάνουμε τις πιθανότητες να έρθει το δόντι στη σωστή θέση αυτόματα, χωρίς ορθοδοντική παρέμβαση.


odontiatros-glyfada-kokkori.gr/  ||  Institute of Dental Care – Georgia I. Kokkori


ΟΣΑ ΣΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΣΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑ. ΕΔΩ!

Ευχαριστούμε την κ. Κόκκορη για τις συμβουλές και τις πληροφορίες.