Μάς ενημερώνει η χειρουργός οδοντίατρος ΚΟΚΚΟΡΗ Ι. ΓΕΩΡΓΙΑ, μετά από ερώτηση που μάς έστειλαν οι αναγνώστες μας, για το τί πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που χαλάσουν τα παιδικά δόντια.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ:

“Είναι σοβαρό αν χαλάσουν τα παιδικά δόντια, αφού μετά θα βγουν τα μόνιμα;”

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 

Δυστυχώς, πολλοί γονείς λανθασμένα θεωρούν τα παιδικά (νεογιλά) δόντια λιγότερο σημαντικά, καθώς μετά θα ακολουθήσει η ανατολή των μονίμων. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα νεογιλά δόντια είναι εξίσου σημαντικά με τα μόνιμα και χρειάζονται για τους εξής λόγους:

1/ Για τη σωστή ομιλία και την ανάπτυξη του λόγου.

2/ Για τη μάσηση της τροφής και τη σωστή θρέψη. Τα παιδιά με χαλασμένα δόντια δυσκολεύονται στη μάσηση της τροφής, δεν διατρέφονται σωστά, γεγονός που οδηγεί στη μη σωστή ανάπτυξή τους.

3/ Η παρουσία χαλασμένων νεογιλών δοντιών επηρεάζει την εμφάνιση του παιδιού, επιδρώντας αρνητικά στην αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία τους γενικότερα.

4/ Τα νεογιλά δόντια κρατούν το χώρο και οδηγούν τα μόνιμα να ανατείλουν σωστά στο στόμα. Η πρόωρη απώλειά τους επιτείνει την εμφάνιση ορθοδοντικών προβλημάτων.

5/ Τα χαλασμένα νεογιλά δόντια, αν δεν φτιαχτούν, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές που βλάπτουν τη διάπλαση των μονίμων δοντιών.

Κατανοώντας πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της στοματικής υγείας από την παιδική ηλικία,  κρίνεται σκόπιμο να αποφεύγονται όλοι οι παράγοντες κινδύνου και να ακολουθούνται όλα τα προληπτικά μέτρα για την προστασία των πρώτων δοντιών από την εμφάνιση τερηδόνας.

Η σωστή ενημέρωση των γονέων από τον οδοντίατρο ή τον παιδοδοντίατρο , η αποφυγή κατανάλωσης σακχαρούχων τροφών, η έγκαιρη διακοπή χρήσης μπιμπερό, η άσκηση στοματικής υγιεινής και η ένταξη του παιδιού σε προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο, μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της στοματικής υγείας των νεογιλών (παιδικών) δοντιών.

 

GLYFADA METROPOLITANS