Εθελοντικός Καθαρισμός στην παραλία της Γλυφάδας από τον Σ.Π.Α.Π., την ΚΕΔΕ και τον Δήμο Γλυφάδας

Δράση καθαρισμού της παραλίας Γλυφάδας διοργάνωσαν η ΚΕΔΕ, ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.) και ο Δήμος Γλυφάδας την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017, στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Ειδικότερα, με τη συμμετοχή δύο πολυπληθών ομάδων εθελοντών και με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΣΠΑΠ και Γενικό Γραμματέα του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσση Σιώμο, ο Σύνδεσμος συνέδραμε στον καθαρισμό της 1ης και 5ης Μαρίνας Γλυφάδας.

Στη δράση παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Μονεμβασιάς Κώστας Μαυρομιχάλης, ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Γλυφάδας και Δημοτικός Σύμβουλος Στέλιος Θεοδοσόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κορυδαλλού Γιάννης Διάκος, ενώ συμμετείχε και η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμαρουσίου.

Μετά το πέρας της δράσης, ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος, δήλωσε σχετικά:

«Με τη σημερινή μας δράση καθαρισμού, συμμετέχουμε ενεργά στην προσπάθεια που σύσσωμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενωμένη καταβάλλει για τον καθαρισμό των ακτών του συνόλου του παραλιακού μετώπου.  Θα συνεχίσουμε δυναμικά σε κάθε περίπτωση, όπως και σήμερα που καλούμεθα να συνδράμουμε σε όποια δράση στοχεύει στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος».

 

ΚΕΔΕ: Να αποκατασταθούν άμεσα οι πληγές από τη ρύπανση στο παραλιακό μέτωπο

Την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης όλων των περιοχών του παραλιακού μετώπου που έχουν πληγεί από τη θαλάσσια ρύπανση που προκάλεσε το ναυάγιο του δεξαμενοπλοίου «Αγία Ζώνη», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης κατά την έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 3 Οκτωβρίου, για συμβολικούς λόγους στη Γλυφάδα.

 

 

Στη συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του κ. Πατούλη και συντόνισε ο Πρόεδρος της επιτροπής πολιτικής προστασίας της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γ.Ψαθάς,  μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Δ.Καλαματιανός, Δήμαρχοι Δήμων του παραλιακού μετώπου όπως της Γλυφάδας Γ.Παπανικολάου, του Σαρωνικού Γ. Σωφρόνης, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γ.Κωνσταντέλος και του Περάματος Ι. Λαγουδάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Δ.Καλογερόπουλος, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ Πεντελικού Β.Σιώμος,  Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από όλη την Αττικοί, εκπρόσωποι του λιμενικού Σώματος και επιστημονικών φορέων.

Κατά την τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης, με αφορμή το ατύχημα, επισήμανε την αξία της λήψης προληπτικών μέτρων προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον, ωστόσο τόνισε πως προτεραιότητα αυτές τις κρίσιμες στιγμές είναι η ταχεία επιστροφή στην προτέρα  κατάσταση για όλες τις περιοχές που επλήγησαν.

«Καλούμε την Πολιτεία να εξαντλήσει κάθε δυνατό μέσο προκειμένου να ολοκληρωθεί όσο πιο άμεσα γίνεται η επιχείρηση της απορρύπανσης» σημείωσε και πρόσθεσε πως με δεδομένες τις σοβαρές συνέπειες που υφίστανται οι λουόμενοι, οι αλιείς αλλά και οι όμορες τουριστικές επιχειρήσεις, «δεν υπάρχει ο παραμικρός χρόνος για χάσιμο».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξήρε τη στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας πως όπως και σε άλλες περιπτώσεις πυρκαγιών ή πλημμυρών με σοβαρές καταστροφές, οι Δήμοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και διαχειρίστηκαν την κρισιμότητα της κατάστασης με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης. «Από τη σημερινή συνεδρίαση πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ενότητας.  Κανένας Δήμος δεν είναι μόνος του. Είμαστε όλοι μαζί σε μία κοινή προσπάθεια αποκατάστασης της μεγάλης ζημιάς που έχει γίνει, προς όφελος των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ολοκληρώνοντας την εισήγηση του ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε όλα τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και το πλήθος των εθελοντών, που συνέτρεξαν με αυταπάρνηση και συμβάλλουν καθημερινά στην επιχείρηση καθαρισμού των ακτών.

Από την πλευρά τους οι Δήμαρχοι των περιοχών του παραλιακού μετώπου επισήμαναν τις δραματικές συνέπειες της ρύπανσης όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στον επιχειρηματικό καθώς και τον τουριστικό τομέα και τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’Βαθμού με την πολιτεία προκειμένου να καλυφθούν τα όποια θεσμικά κενά υπάρχουν στον τομέα της πρόληψης τέτοιων φαινομένων.

 

 

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισκέφθηκε την Α’ Μαρίνα Γλυφάδας όπου εθελοντές-μέλη του ΣΠΑΠ Πεντέλης και της ομάδας πολιτικής προστασίας του Δήμου Αμαρουσίου συμμετείχαν στη διαδικασία καθαρισμού της ακτής.

source: spap.org.gr, aftodioikisi.gr

 

=> Διαβάστε επίσης:

Ρωτήσαμε τον Στέλιο Θεοδοσόπουλο ποια είναι η κατάσταση των ακτών μας