Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα η οποία διακινούσε λαθραίο καπνό (video)

Συνελήφθησαν δέκα (10) μέλη της εγκληματικής ομάδας εκ των οποίων εννέα (9) ημεδαποί και ένας (1) υπήκοος Πακιστάν

Κατασχέθηκαν συνολικά -5- τόνοι άκοπων φύλλων καπνού, -785- κιλά λαθραίου καπνού και -4- ειδικά ηλεκτροκίνητα μηχανήματα κοπής καπνού

Η συνολική ζημιά του Ελληνικού Δημόσιου από τους διαφυγόντες δασμούς – φόρους ανέρχεται σε πέντε (5) εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον

Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας διακινούσαν λαθραίο καπνό Αγρινίου.

Πρωινές ώρες της 9-5-2016, μετά από ευρεία αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις περιοχές Αγρινίου, Αθηνών και Πειραιά, συνελήφθησαν δέκα (10) μέλη της ομάδας εκ των οποίων εννέα (9) ημεδαποί ηλικίας από 25 έως 59 ετών και ένας (1) υπήκοος Πακιστάν, ηλικίας 28 ετών.

Όπως προέκυψε από την διενεργηθείσα έρευνα οι συλληφθέντες, μαζί με άλλα άτομα που αναζητούνται, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους και από 18μήνου και πλέον διακινούσαν στην εγχώρια κατανάλωση (μαύρη αγορά) κομμένο χύμα καπνό Αγρινίου, σε ποσότητες που υπερέβαιναν τους δύο (2) τόνους μηνιαίως.

Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της οργάνωσης, αφού προμηθεύονταν από παραγωγούς αδήλωτες ποσότητες καπνών σε εκατοντάδες κιλά (άκοπα και ακατέργαστα φύλλα καπνού) στη τιμή των 3,40 ευρώ το κιλό, στη συνέχεια με τη χρήση ειδικών ηλεκτροκίνητων μηχανημάτων κοπής, που είχαν εγκαταστήσει σε διάφορες αποθήκες και σε αγροτικές περιοχές στο Αγρίνιο, τα έκοβαν και τα διέθεταν χύμα στον τελικό καταναλωτή σε πολλαπλάσια τιμή, προς 25 έως 40 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποικιλία και το είδος κοπής.

Ακολούθως τον κομμένο καπνό τον απέστελλαν μέσω Υπεραστικών Λεωφορείων ή με άλλους τρόπους στην Αθήνα, σε διακριτικές συσκευασίες χαρτοκιβωτίων βάρους 25 κιλών, αναγράφοντας για λόγους προφύλαξης ως παραλήπτες διάφορα ψευδώνυμα.

Άλλα άτομα με δευτερεύοντες ρόλους (οδηγοί ταξί), παραλάμβαναν τα δέματα από τις αποθήκες των Υπεραστικών Λεωφορείων της Αθήνας και τα μετέφεραν στους πραγματικούς αποδέκτες, για να τα συσκευάσουν, σε συσκευασίες «λιανικής» και να τα προωθήσουν στον τελικό καταναλωτή.

Τη διανομή του λαθραίου κομμένου καπνού στην Αθήνα την αναλάμβαναν άτομα τα οποία κινούντο με μοτοσικλέτες, ενώ την αποστολή των συσκευασιών πανελλαδικά τις αναλάμβανε συνεργός τους υπάλληλος εταιρείας ταχυμεταφορών. Από άλλα μέλη της ομάδας διακινούντο ικανές ποσότητες λαθραίου χύμα καπνού σε λαϊκές αγορές.

Σημειώνεται ότι για τη διεύρυνση του πελατολογίου τους προέβαιναν και σε σχετικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες αποθήκες σε αγροτικές περιοχές στο Αγρίνιο, σε διαμερίσματα στην Αθήνα και στο Κερατσίνι καθώς και στις αποθήκες των Υπεραστικών Λεωφορείων Αγρινίου βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν :

  • Πέντε (5) τόνοι άκοπα φύλλα καπνού.

  • Επτακόσια ογδόντα πέντε (785) κιλά λαθραίος κομμένος καπνός

  • Τέσσερα (4) ειδικά ηλεκτροκίνητα μηχανήματα κοπής καπνού («Χαβάνια»)

Η λαθραία διακίνηση καπνικών προϊόντων, χωρίς να καταβάλλονται στο Ελληνικό Δημόσιο οι αναλογούντες ειδικοί φόροι κατανάλωσης, έχει ως συνέπεια τη σημαντική απώλεια εσόδων, που στην συγκεκριμένη περίπτωση υπερβαίνει τα πέντε (5) εκατομμύρια ευρώ.

Οι συλληφθέντες με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.