Φτωχότεροι χωρίς τον Γιάννη Βόγλη…

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Βόγλης σε ηλικία 79 ετών. Έγινε διάσημος από την ατάκα «Στάσου μύγδαλα», η οποία προστέθηκε στην ταινία «Κορίτσια στον ήλιο», την τελευταία στιγμή. Η αγάπη του για τη Σκωτσέζα σύζυγό του που πάλευε από νεαρή ηλικία με τον καρκίνο, όπως δημοσίευσε σήμερα η mixanitouxronou.gr.

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Γιάννης Βόγλης σε ηλικία 79 ετών. Τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία του και είχε νοσηλευτεί
«Στάσου μύγδαλα» είναι μια από τις πιο γνωστές ατάκες του ελληνικού κινηματογράφου από την ταινία «Κορίτσια στον Ήλιο» και επίσης η ατάκα που έκανε διάσημο τον Γιάννη Βόγλη, ο οποίος ως βοσκός κυνήγησε μια τουρίστρια στην παραλία για να της προσφέρει αμύγδαλα και βρέθηκε τελικά στη φυλακή κατηγορούμενος για βιασμό.
Ο ηθοποιός σε συνέντευξή του είχε αποκαλύψει ότι η ατάκα προστέθηκε την τελευταία στιγμή και ο ίδιος είχε βαρεθεί να την επαναλαμβάνει στα γυρίσματα: «Φορούσα την κάπα και ήταν πολύ βαριά. Το γυρίζαμε πάνω-κάτω συνέχεια. Κάποια στιγμή μπάφιασα και είπα στον Γεωργιάδη: «Ελα, ρε Βασίλη, αφού το “χουμε το πλάνο, βαρέθηκα πια, στάσου μύγδαλα, στάσου μύγδαλα». Κι εκείνος γυρνά και μου λέει: «Βόγλη! Αυτή η φράση θα σε κυνηγάει σ” όλη σου τη ζωή». Και είχε δίκιο. Γιατί ο Βασίλης είχε μια εκπληκτική αίσθηση για τα πράγματα. Δεν νομίζω ότι υπήρχε άλλος σκηνοθέτης που να έχει την αίσθηση της λαϊκής ποιότητας, της ποιότητας δηλαδή που μπορούσε να ακουμπήσει τον κόσμο»….

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 3 Νοεμβρίου του 1969 και κατετάγη 38η από 99 ταινίες της σεζόν. Ο Γιάννης Βόγλης είχε κάνει το κινηματογραφικό ντεμπούτο του 7 χρόνια νωρίτερα στην ταινία «Οι Υπερήφανοι», ενώ έπαιζε στο θέατρο από το 1961, οπότε πήρε μέρος στην παράσταση «Η άνοδος του Αρτούρο». Ο ηθοποιός γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου του 1937 και σπούδασε υποκριτική στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη.

Η αγάπη του για τη σύζυγό του

Ο Βόγλης αγαπούσε πολύ τη δουλειά του. Τόσο που ακόμα και όταν γνώρισε και ερωτεύτηκε τη σύζυγό του, παρόλο που ήθελε να την παντρευτεί, της δήλωσε: «Έχε υπόψη σου ότι είναι πρώτα η δουλειά μου και μετά εσύ». Συνήθως οι γυναίκες δεν συμβιβάζονται με αυτό. Πολλές φορές λένε «ναι» για να κλείσει το θέμα και μετά αλλάζουνε. Πρέπει να πω ότι η γυναίκα μου, η οποία είναι και Σκωτσέζα – και ίσως έχει σημασία αυτό -, όχι μόνο το δέχθηκε, αλλά και το τίμησε όλα αυτά τα χρόνια. Ποτέ δε διεκδίκησε να ασχοληθώ μαζί της στη διάρκεια της δουλειάς μου.
Γνωρίστηκανστα γυρίσματα της ταινία Ερόικα, όπου η Μιράντα είχε έναν μικρό ρόλο. Ο Βόγλης την είδε σε μια βίλα στην Κηφισιά όπου γυρίζονταν κάποιες σκηνές και την ερωτεύτηκε αμέσως. «την είδα και την ερωτεύτηκα κεραυνοβόλα. Αιθέριο πλάσμα!» είχε δηλώσει ο ηθοποιός. Το ζευγάρι ήταν πολύ αγαπημένο και αντιμετώπισε μαζί τις δυσκολίες που εμφανίστηκαν νωρίς.
Η σύζυγος του ηθοποιού διαγνώστηκε με καρκίνο όταν ήταν μόλις 39 ετών. Οι δυο τους αντιμετώπισαν το θέμα με ψυχραιμία και κατάφεραν να προχωρήσουν τη ζωή τους. Σε συνέντευξή του ο Βόγλης είχε πει: «Μιλάμε για καρκίνο στα 39 της χρόνια. Έπρεπε να φύγουμε στο εξωτερικό για να εγχειριστεί. Όταν επέστρεψα, έπειτα από αρκετό καιρό, η εταιρία που είχα στη Θεσσαλονίκη δεν πήγαινε καλά. Έτσι αποφασίσαμε να πάμε στην Αθήνα. Ήμουν ψύχραιμος, δεν είμαι από τους άντρες που χάνουν εύκολα την γη κάτω από τα πόδια τους. Όταν αντιμετωπίζεις μια δυσκολία, δεν την αφήνεις να σε πάρει από κάτω.

Όταν πέσεις πρέπει να μαζέψεις τα κομμάτια σου και να συνεχίσεις με πείσμα»….

Το ζευγάρι απέκτησε δυο γιους και εγγόνια και έμεινε αγαπημένο μέχρι το τέλος. Ο Γιάννης Βόγλης πριν από μερικούς μήνες είχε παραδεχτεί δημόσια την αγάπη του για τα εγγόνια του λέγοντας: «Έχω ρίξει το μεγαλύτερο βάρος στα εγγόνια µου, που είναι χαρά και ευλογία. Και προχωρώ την αυτοβιογραφία µου, όπου δεν περιγράφω µόνο την καλλιτεχνική µου πορεία αλλά τη ζωή µου ολόκληρη. Απ’ όταν ήµουν τριών ετών, µε την κήρυξη του πολέµου. Μιλάω για τους εµφυλίους, τις χούντες, τις ανατροπές που βίωσα στο πετσί µου, τις αριστερές πολιτικές οργανώσεις που µπλέχτηκα. Γιατί ήµουν πάντα ενεργός πολίτης, ποτέ δεν υπήρξα στο περιθώριο. Ζούσα και δρούσα ουσιαστικά, όπως είχα δικαίωµα. Ένα δικαίωµα που µε την ανεργία µάς το έχουν αφαιρέσει».
Ο Γιάννης Βόγλης είχε μια ξιόλογη πορεία στο θέταρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση….