Και επειδή η γαστρονομία είναι διεθνής και χωρίς “όρια”, σας την παρουσιάζουμε σε δύο γλώσσες: Ελληνικά και Αγγλικά!

|| Κατηγορία: Γλυκά ||

  • Χρόνο ετοιμασίας:  35-40 λεπτά
  • Βαθμός δυσκολίας: θέλει προσπάθεια

Υλικά για 6 κομμάτια

Για τα φύλλα:

  • 4-5 φύλλα
  • 1/3 -1/2 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

Για την κρέμα:

  • 500 γρ γάλα
  • 225 γρ κρέμα γάλακτος (πλήρης λιπαρά 35 %)
  • 120 γρ ζάχαρη
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 60 γρ κορν φλάουρ
  • 1 λοβό φυσικής βανίλιας

Για το σιρόπι:

  • 375 γρ ζάχαρη
  • 225 γρ νερό
  • 30 γρ γλυκόζη (βρίσκεται στην αγορά σε γυάλα)

Για το γαρνίρισμα:

  • Zάχαρη άχνη και κανέλα

Εκτέλεση:

  1. Ξεχωρίζετε τα φύλλα και κόβετε από το καθένα στρογγυλά κομμάτια (με φόρμα ή λεπτό ποτήρι) περίπου 7 εκ. διάμετρο το καθένα. Πρέπει να έχετε 36 στρογγυλά κομμάτια.
  2. Αλείφετε τα φύλλα με λίγο βούτυρο και τα πασπαλίζετε με ελάχιστη ζάχαρη άχνη. Στοιβάζετε τα φύλλα 6-6 μαζί ώστε να έχετε 6 στιβάδες από 6 φύλλα. Τα ψήνετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 150⁰C για 20 λεπτά μέχρι να πάρουν ελάχιστο χρώμα. Πρέπει να έχουν ξεχωρίσει τα φύλλα μεταξύ τους και να μην είναι τελείως επίπεδα. Αφήνετε να κρυώσουν.
  3. Ετοιμάζετε την κρέμα. Κρατάτε 1 φλιτζάνι γάλα στην άκρη και ζεσταίνετε σε μέτρια κατσαρόλα το υπόλοιπο γάλα μαζί με την κρέμα και ολόκληρο τον λοβό της βανίλιας.
  4. Ανακατεύετε την ζάχαρη με το κορν φλάουρ σε μικρό μπολ και προσθέτετε τους κρόκους. Προσθέτετε το κρύο γάλα και ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν και να διαλυθεί καλά το κορν φλάουρ.
  5. Προσθέτετε το μίγμα στο ζεστό γάλα και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να σιγοβράσει το γάλα και να πήξει η κρέμα. Αφαιρείτε την βανίλια (την ξεβγάζετε με κρύο νερό, την αφήνετε να στεγνώσει και την κρατάτε για άλλη χρήση). Ρίχνετε την κρέμα σε γυάλινο μπολ και τη σκεπάζετε με διάφανη μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα. Αφήνετε να κρυώσει καλά.
  6. Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι. Σιγοβράζετε όλα τα υλικά για 6 λεπτά και αφήνετε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσετε το μιλφέιγ.
  7. Χωρίζετε προσεκτικά κάθε στιβάδα των 6 φύλλων έτσι ώστε να έχετε 2 φύλλα μαζί για την βάση, 2 φύλλα στη μέση και άλλα 2 φύλλα από πάνω.
  8. Χωρίζετε την κρέμα σε 6 μερίδες, μία μερίδα για την κάθε στιβάδα φύλλων.
  9. Για κάθε κομμάτι μιλφέιγ κάνετε το εξής: Με την βοήθεια ενός κορνέ ή με μικρή σπάτουλα, απλώνετε την μισή κρέμα πάνω στα πρώτα 2 φύλλα, σκεπάζετε την κρέμα με άλλα 2 φύλλα και απλώνετε την υπόλοιπη κρέμα από πάνω. Τοποθετείτε τα τελευταία 2 φύλλα από πάνω και τα πιέζετε ελάχιστα για να μην πέσουν.  Περιχύνετε κάθε κομμάτι  με 2-3 κουταλιές σιρόπι και πασπαλίζετε την επιφάνεια με λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλα.
  10. Σερβίρετε τα μιλφέιγ αμέσως ή πριν ποτιστούν τα φύλλα με τα υγρά της κρέμας και χαθεί η τραγανή υφή του γλυκού.

 



Galatoboureko mille-feuille style

γαλακτομπούρεκο-Γλυφάδα metropolitans

 

|| Category: Sweets ||

  • Ready in 35-40 minutes
  • Range of difficulty: Moderate to hard

Ingredients for 6 individual pieces:

For the phyllo pastry base:

  • 4-5 sheets of phyllo
  • 1/3-1/2 cup melted butter
  • ½ cup powdered sugar

For the cream filling:

  • 500 gr milk
  • 225 gr full-fat cream (35%)
  • 120 gr sugar
  • 2 egg yolks
  • 60 gr corn starch
  • 1 vanilla pod

For the syrup:

  • 375 gr sugar
  • 225 gr water
  • 30 gr glucose (found in jars in super markets)
  • For garnishing:
  • Powdered sugar and cinnamon

Preparation:

  1. Using a round 7 cm diameter cookie cutter (or any other sharp round utensil) cut out 36 pieces of phyllo.
  2. Brush each round piece of phyllo with butter and sprinkle with a little powdered sugar. Layer 6 pieces on top of each other making 6 stacks of 6 phylla and place on a baking tray lined with baking paper. Bake in preheated oven at 150⁰C for 20 minutes until just golden. Phylla layers should have separated and buckled a little. Remove promptly from oven and allow to cool.
  3. Prepare the cream filling. Put aside 1 cup of milk and heat remaining milk with the cream in medium pot. Add whole vanilla pod to infuse flavor.
  4. Mix sugar, corn flour and egg yolks in small bowl and add remaining 1 cup milk. Stir until corn flour is completely diluted.
  5. Add mixture to simmering milk mixture and stir constantly on low heat until cream is smooth and thick. Remove vanilla pod, rinse off with cold water and leave out to dry and store for other use. Pour cream filling in glass bowl and cover with plastic wrap to keep crust from forming on surface. Place aside and allow to cool and thicken completely.
  6. Prepare syrup by simmering all ingredients in medium pot for 6 minutes. Set aside until mille-feuille pieces are assembled.
  7. Divide cream filling into 6 portions and each portion in half.
  8. For each stack of phylla do the following: Separate stack into 3 layers (2 each). With the aid of a piping bag, or small spatula, spread half of a portion of cream filling on top of base layer. Place second layer of 2 phylla on top of filling and spread remaining filling on top. Place top layer of phylla carefully over filling and press down lightly. Continue process until all 6 pieces of mille-feuille are assembled.
  9. Drizzle each piece with 2-3 tablespoons of syrup and sprinkle top with powdered sugar and a little cinnamon.
  10. Serve immediately or before phylla become soggy from cream filling and sweet loses its crunchy texture.

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την Chef Georgia Kofinas για τη συνταγή.