Ρωτήσαμε την χειρουργό οδοντίατρο Γεωργία Ι. Κόκκορη, εάν πρέπει να αλλάζουμε τα μαύρα σφραγίσματα και μάς ενημέρωσε με τα παρακάτω:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Γειά σας. Είμαι 45 ετών κι έχω από το γυμνάσιο αρκετά μαύρα σφραγίσματα. Δεν έχω κάποιο πρόβλημα απλώς λένε πώς τα μαύρα σφραγίσματα πρέπει να τα αλλάζουμε γιατί είναι επικίνδυνα. Ισχύει αυτό; Πρέπει να τα αλλάξω ή να περιμένω μέχρι να προκύψει κάποιο πρόβλημα; Ευχαριστώ.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Τα μαύρα σφραγίσματα πράγματι έχουν ενοχοποιηθεί ως επικίνδυνα λόγω του τοξικού υδραργύρου που περιέχουν, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει τεκμηριωμένη άποψη.
Τα σφραγίσματα, όπως και όλες οι οδοντιατρικές εργασίες, δεν έχουν απεριόριστη διάρκεια ζωής, καθώς οι διάφορες μηχανικές, χημικές και βιοχημικές διεργασίες που επιτελούνται στη στοματική κοιλότητα προκαλούν ”κόπωση” των οδοντιατρικών υλικών. Για το λόγο αυτό, σφραγίσματα άνω των 15 ετών κρίνεται απαραίτητο να αντικαθίστανται προτού προκύψουν σοβαρότερα προβλήματα, που θα θέσουν σε κίνδυνο τη διατήρηση των δοντιών στον οδοντικό φραγμό.
Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, ο οποίος μπορεί να κρίνει πότε τα σφραγίσματα χρειάζονται αντικατάσταση και να επέμβει άμεσα.

Ευχαριστούμε την κ. Κόκκορη  για τις πληροφορίες.

 

odontiatros-glyfada-kokkori.gr/  ||  Institute of Dental Care – Georgia I. Kokkori

 

 

follow us on twitter