ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΟΔΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ
|| Γράφει η ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ Ι. D.D.S. – Χειρουργός Οδοντίατρος ||
Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τομέα της Επανορθωτικής Οδοντιατρικής. Έχουν αποδειχθεί ανώτερα από τις κλασικές γέφυρες όσον αφορά τη διάρκεια ζωής, τη λειτουργικότητα και την αισθητική. Με τα εμφυτεύματα οι ασθενείς ξεχνούν πως τους λείπουν δόντια και τα αντιμετωπίζουν όπως τα φυσικά τους δόντια. Όταν το εμφύτευμα ενσωματωθεί στο οστούν αποτελεί μέρος του στόματος και λειτουργεί παρόμοια με ένα φυσικό δόντι. Η στοματική δε υγιεινή των εμφυτευμάτων πραγματοποιείται όπως και στα υπόλοιπα φυσικά δόντια. Τα αποτελέσματα της θεραπείας με τα εμφυτεύματα είναι πολύ προβλέψιμα και το ποσοστό επιτυχίας είναι άνω του 95%.
Τα οδοντικά εμφυτεύματα κατασκευάζονται από τιτάνιο. Το τιτάνιο είναι αντιαλλεργικό, απόλυτα βιοσυμβατό με τον ανθρώπινο οργανισμό και χρησιμοποιείται στην ιατρική χειρουργική. Για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων ο οδοντίατρος θα πρέπει να αξιολογήσει την έκταση του προβλήματος και την ποιότητα του οστού των γνάθων του ασθενή. Για τον λόγο αυτό στην 1η επίσκεψη ακολουθούνται τα εξής βήματα.
-
Λήψη λεπτομερούς ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού.
-
Κλινικός και ακτινογραφικός έλεγχος.
-
Λήψη αρχικών αποτυπωμάτων και άρθρωση των εκμαγείων μελέτης.
-
Λήψη ενδοστοματικών φωτογραφιών.
-
Λήψη αξονικής τομογραφίας.
Στην συνέχεια ο οδοντίατρος συλλέγοντας πληροφορίες που του δίδονται από τα παραπάνω καταλήγει στο πλέον ενδεδειγμένο για την περίπτωση σχέδιο θεραπείας. Καταλήγει δηλαδή στον αριθμό των εμφυτευμάτων που θα τοποθετηθούν, στη θέση αυτών, καθώς και στο είδος της τελικής προσθετικής-επιεμφυτευματικής αποκατάστασης.
Τα οδοντικά εμφυτεύματα τοποθετούνται στο οστούν της γνάθου, με απλή χειρουργική επέμβαση που γίνεται στο ιατρείο με χρήση τοπικής αναισθησίας. Πόνος κατά τη διάρκεια της επέμβασης δεν υπάρχει, ενώ ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ήπιος και καλύπτεται πλήρως με απλά παυσίπονα. Την επόμενη ημέρα ο ασθενής είναι σε θέση να συνεχίσει κανονικά τις καθημερινές δραστηριότητές του και να γυρίσει στην εργασία του. Μερικές φορές μπορεί να παρατηρηθεί την επομένη ήπιο οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή της επέμβασης, το οποίο υποχωρεί σε 2-3 ημέρες.
Με την τοποθέτηση του εμφυτεύματος στο στόμα αρχίζει η διαδικασία της οστεοσωμάτωσης, δηλαδή της σύνδεσης του εμφυτεύματος με το οστούν. Το διάστημα της οστεοσωμάτωσης, διάστημα αναμονής, κυμαίνεται από 4-16 εβδομάδες ανάλογα με το περιστατικό. Κατά το διάστημα αυτό ο καθένας μπορεί να φορά προσωρινές αποκαταστάσεις. Μετά το πέρας της περιόδου αυτής ο οδοντίατρος προβαίνει στη λήψη αποτυπωμάτων για την κατασκευή της τελικής προσθετικής αποκατάστασης.
Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις όπου ο οδοντίατρος δύναται να προβεί στην τοποθέτηση του εμφυτεύματος αμέσως μετά την εξαγωγή του δοντιού και να τοποθετήσει μία προσωρινή μεταβατική αποκατάσταση την ίδια μέρα και την μόνιμη μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Σ’ αυτή την περίπτωση μιλάμε για την άμεση φόρτιση εμφυτεύματος και εφαρμόζεται συνήθως στα πρόσθια δόντια, υπό κατάλληλες προϋποθέσεις.
Με την ολοκλήρωση της επιεμφυτευματικής αποκατάστασης δίνονται στον ασθενής οι κατάλληλες οδηγίες στοματικής υγιεινής και συστήνεται αν προσέρχεται για ακτινογραφικό και κλινικό έλεγχο σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να επιτευχθεί η μακροχρόνια διατήρηση του αποτελέσματος.
|| Ποια τα πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων; ||
-
Δεν απαιτούν τροχισμό των γειτονικών δοντιών.
-
Εμποδίζουν την περαιτέρω απώλεια οστού.
-
Έχουν υψηλό ποσοστό επιτυχίας.
-
Έχουν υψηλή αισθητική απόδοση.
-
Είναι μακροβιότερη λύση έναντι της κλασικής προσθετικής εργασίας.
-
Τονώνουν την αυτοπεποίθηση του ασθενή.
-
Βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του.
|| Είναι τα εμφυτεύματα κατάλληλα για όλους; ||
Τα εμφυτεύματα δεν ενδείκνυται στα παιδιά και τους εφήβους, επειδή τα οστά των γνάθων τους συνεχίζουν να διαπλάθονται. Στους ενήλικες όμως η ηλικία δεν παίζει ρόλο. Σ’ αυτούς είναι η γενική τους υγεία που θα καθορίσει τη δυνατότητα τοποθέτησης ή μη οδοντικών εμφυτευμάτων.
Αντενδείξεις θεωρούνται:
-
Νεοπλασματική νόσος σε εξέλιξη.
-
Προηγούμενη ακτινοθεραπεία στην περιοχή κεφαλής και τραχήλου.
-
Εφαρμογή ανοσοκαταστολής.
-
Αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης.
-
Λήψη διφοσφωτικών, ιδίως ενδοφλεβίως.
-
Αιμορροφιλία, ακοκκιοκυταραιμία, μεταμόσχευση, οστεομαρμάρωση, Νόσος του Paget.
|| Φροντίδα των εμφυτευμάτων ||
Η διατήρηση χαμηλών επιπέδων οδοντικής πλάκας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των εμφυτευμάτων, όπως δηλαδή συμβαίνει και για τα φυσικά δόντια.
Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα αποφύγετε τα προβλήματα.
-
Βουρτσίζετε τα δόντια σας καθημερινά 2-3 φορές.
-
Χρησιμοποιήστε μεσοδόντια βουρτσάκια για τον καθαρισμό των εμφυτευμάτων.
-
Χρησιμοποιήστε βούρτσες με θυσσανώδη άκρα για καθαρισμό γύρω από τον αυχένα του εμφυτεύματος και την παρυφή των ούλων
-
Χρησιμοποιήστε ένα αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα, όπως χλωρεξιδίνη, μετά από συνταγή του οδοντιάτρου.
-
Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο κάθε 3-6 μήνες για αποτρύγωση και έλεγχο.
Για το Γλυφάδα metropolitans
Γράφει η ΚΟΚΚΟΡΗ Ι. ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.S. – Χειρουργός Οδοντίατρος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μήπως αισθάνεσαι το στόμα σου στεγνό;