Η γυναίκα σε πρώτο πλάνο για τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών
Της Χριστίνας Μπαλτούνα
Δημοσιογράφος, ΕΣΗΕΑ
Η γυναίκα σε … πρώτο πλάνο. Με “φάρο” την σπουδαία διάκριση της προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλας Κοζομπόλη, που τιμήθηκε από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή με το βραβείο «IOC Women and Sport Trophy for Europe» για την προσφορά και τη δράση της στους τομείς του αθλητισμού και του Ολυμπιακού Κινήματος, ο Σύλλογος αναλαμβάνει μια σημαντική πρωτοβουλία για την ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών στην “κοινωνία” του αθλητισμού.
Σε ειδική εκδήλωση, που τίμησαν με την παρουσία τους εξέχοντες εκπρόσωποι της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κύριος Σπύρος Καπράλος αθλητικοί παράγοντες και οι Ολυμπιονίκες Γ. Ελληνάκη, Ε. Μωραιτίδου, Α. Κασούμη και Ε. Καραγιάννη, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα “Make place for one more woman” που εκπονήθηκε σε συνεργασία του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή με στόχο την δημιουργία των προϋποθέσεων για την αύξηση της παρουσίας των γυναικών σε όλους τους τομείς του αθλητικού οικοδομήματος.
“Το Πανευρωπαϊκό αυτό βραβείο το οποίο αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα όσο και για την χώρα μας ήρθε να επισφραγίσει τις προσπάθειες μου και να μου προσφέρει την ευκαιρία να υλοποιήσω το πρόγραμμα το οποίο σας παρουσιάζουμε”, επισήμανε στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Κοζομπόλη τονίζοντας παράλληλα ότι, “στο Πρόγραμμα ενώνουμε τις δυνάμεις μας Ολυμπιονίκες, διακριθείσες αθλήτριες, μέλη του Ολυμπιακού κινήματος, διοικητικά στελέχη του αθλητισμού και προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους, με απώτερο σκοπό να δημιουργήσουμε χώρο για μια ακόμη γυναίκα!”
Την χαρά και την ικανοποίηση του για την υλοποίηση του νέου προγράμματος εξέφρασε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κύριος Σπύρος Καπράλος τονίζοντας, “Σαν χώρα, αλλά και σαν Ελληνικό Ολυμπιακό κίνημα, μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι ότι, έχουμε καταβάλει πολλές προσπάθειες για να περιορίσουμε κάθε είδος αποκλεισμού στις γυναίκες που ασχολούνται με τον αθλητισμό και δεν είναι τυχαίο ότι, από τα 75 άτομα που έχουν εξασφαλίσει ως τώρα την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίου, οι 32 είναι γυναίκες, σε ποσοστό δηλαδή που ξεπερνά το 40%”. Υπογράμμισε δε ότι, “εμείς ως Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα παρέχουμε κάθε δυνατή βοήθεια στην εφαρμογή του προγράμματος “Make a place for one more woman”. Και δεν θα περιοριστούμε μόνο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε όλες τις δράσεις που κάνουν οι Έλληνες Ολυμπιονίκες για τη διάδοση του αθλητισμού και του Ολυμπισμού, ειδικά στις νέες γενιές”. Εξάλλου, εξέφρασε την ελπίδα στις επερχόμενες εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών (θα διεξαχθούν μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο) να προωθηθούν περισσότερες γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια.
Τον συμβολισμό αλλά και την σπουδαιότητα του προγράμματος υπογράμμισε στον χαιρετισμό της η Υποδιευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας -συνεργάζεται στενά με τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών- κυρία Ντόρα Πάλλη σημειώνοντας ότι, “Θεωρώ την σημερινή πρωτοβουλία ένα θεμέλιο, μια αφετηρία. Είναι η αφετηρία για τον αγώνα να δημιουργηθεί χώρος για περισσότερες γυναίκες προπονήτριες, για περισσότερες γυναίκες αθλήτριες, για περισσότερες γυναίκες στις διοικήσεις των ομοσπονδιών. Είναι μια παρά πολύ καλή ευκαιρία. Για να τα καταφέρουμε πρέπει να υπάρχουν συνέργειες αλλά και θεσμικές παρεμβάσεις”.
Τον ιδιαίτερο του χαρακτήρα του προγράμματος υπογράμμισε η Τεχνική Σύμβουλος και μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Μαρία Πολύζου (κορυφαία Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος) τονίζοντας, “Το πρόγραμμα αυτό αντιμετωπίζει ολιστικά τον παράγοντα γυναίκα στον χώρο του αθλητισμού. Διότι δεν μας ενδιαφέρει μόνο η αύξηση του αριθμού των γυναικών που αθλούνται, δεν μας ενδιαφέρει απλώς η προβολή των επιτευγμάτων και η ανέλιξη των γυναικών σε διοικητικές θέσεις του αθλητισμού. Μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε χώρο για μια ακόμα γυναίκα σε κάθε ένα από όλους αυτούς τους τομείς. Το πρόγραμμα συγκεντρώνει όλα τα εχέγγυα για να επιτελέσει τον σκοπό του αλλά και να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για ανάλογες προσπάθειες στο μέλλον. Η κοινωνία έχει μόνο να ωφεληθεί υιοθετώντας αυτό το πρόγραμμα και τις δράσεις του. Είναι ένα πρόγραμμα βασισμένο κυρίως πάνω στις πνευματικές, σωματικές και ψυχικές δυνάμεις των γυναικών οι οποίες με σωστή “προπόνηση” θα αναπτυχθούν και θα προχωρήσουν”.
Το πρόγραμμα “Make place for one more woman”
To “Make place for one more woman” αποτελεί ένα ετήσιο πρόγραμμα το οποίο θα υλοποιηθεί από τον Μάιο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2017 με δυνατότητα απεριόριστης χρονικής επέκτασης μετά την ολοκλήρωση του πρώτου έτους. Θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα (στην Αθήνα και σε πόλεις σ’ ολόκληρη την χώρα) αλλά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, η Γεωργία και η Κύπρος. Στόχοι του, η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών αλλά και η δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος προς σε αυτές σε όλους τους τομείς του αθλητισμού.
Οι δράσεις του προγράμματος οργανώνονται στη βάση τεσσάρων αξόνων, τη συμμετοχή, τη συμβουλευτική, τη διοίκηση και την επικοινωνία. Απευθύνονται σε Συλλόγους, Ενώσεις αθλημάτων, Ομοσπονδίες, άτομα και των δύο φύλλων και Αθλητικούς φορείς (ιδιωτικούς και δημόσιους), ενώ προβλέπεται και η θέσπιση του βραβείου “Women Friendly Award”.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δωρεάν συμμετοχή σε ακαδημίες διαφόρων αθλημάτων, η παροχή κινήτρων για φορείς που θα δημιουργήσουν “ευνοϊκό περιβάλλον” για τις γυναίκες, η ανταλλαγή εμπειριών, απόψεων, πληροφοριών & συμβουλών σε συγκεκριμένους τομείς αθλητικής δραστηριότητας ή διοικητικών δομών (mentoring-mentoring skills), η παροχή κινήτρων & παρακίνηση για αθλητικά Σωματεία, Ενώσεις, Ομοσπονδίες και άλλες αθλητικές διοικητικές δομές να συμπεριλάβουν περισσότερες γυναίκες στην σύστασή τους ενώ προβλέπεται η υλοποίηση καμπάνιας με τίτλο “Make Place for One More Woman”.
Προσωπικότητες-πρότυπα, που θα συμβάλλουν στην επιτυχία του προγράμματος έχουν επιλεγεί Ολυμπιονίκες, διακριθείσες αθλήτριες, Μέλη του Ολυμπιακού κινήματος, Διοικητικά στελέχη του αθλητισμού αλλά και προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους.
Επικεφαλής του προγράμματος (Project Leader) είναι η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Κοζομπόλη ενώ τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν την σημαντική αυτή πρωτοβουλία είναι:
*Διευθύντρια προγράμματος (Project Manager) Βούλα Ζυγούρη:
Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων (ΣΕΟ), Ολυμπιονίκης της πάλης
* Διευθύντρια Επικοινωνίας (Communication Manager)
Κατερίνα Κατώπη: Διευθύντρια της εταιρείας “Dolphin Capital Partners”, τέως Γενική Διευθύντρια στο Ελληνοιαπωνικό Εμπορικό Επιμελητήριο
* Νομικός Σύμβουλος (Legal Advisor)
Γιώργος Μπουλούκος: Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης στην
Περιφέρεια Πελοποννήσου, τέως Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου
Αθηνών
*Τεχνικοί Σύμβουλοι (Technical Advisors):
-Γιάννης Σταθόπουλος: M. & W. Tourism Manager στην εταιρεία “Goldair”,
υπεύθυνος επικοινωνίας του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ)
-Μαρία Πολύζου: Κορυφαία μαραθωνοδρόμος και κάτοχος του πανελληνίου
ρεκόρ του αγωνίσματος
-Βασίλης Κουτρουμάνος: φωτορεπόρτερ, Ταμίας της Ένωσης
Φωτορεπόρτερ Ελλάδος