Γιώργος Παπανικολάου: Δεν συναινούμε στην παραβίαση της συνταγματικής αρχής για την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δημάρχου Γλυφάδας:

“Μείζον πολιτικό, νομικό, αλλά πάνω από όλα ηθικό ζήτημα εγείρει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία οι Δήμοι υποχρεώνονται να μεταφέρουν όλα τα ταμειακά τους διαθέσιμα και τα κεφάλαιά τους σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος – και μάλιστα αναδρομικά, από τις 17 Μαρτίου.

Οι δημότες μας εξέλεξαν στη διοίκηση του Δήμου Γλυφάδας προκειμένου να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με τη μέγιστη ωφέλεια για την πόλη και για τους κατοίκους της τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου – και αυτό θα πράξουμε με κάθε τρόπο, νομικό και πολιτικό.

Δεν μπορούμε να συναινέσουμε ούτε στη χρησιμοποίηση των πόρων αυτών για άλλους σκοπούς, ούτε στην παραβίαση της συνταγματικής αρχής για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων.”


 

 

Tι σημαίνει για δήμους και περιφέρειες η δέσμευση των διαθεσίμων τους – Τι λένε οι αιρετοί, τι απαντά η κυβέρνηση

Σύμφωνα με την aftodioikisi.gr , σε διελκυστίνδα μεταξύ των αιρετών της Αυτοδιοίκησης με προεξάρχουσες τις «γαλάζιες» ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ και της κυβέρνησης εξελίσσεται η απόφαση της να δεσμεύσει τα διαθέσιμα των δήμων και των περιφερειών. Ήδη οι πρόεδροι των δύο Ενώσεων Γ. Πατούλης και Κ. Αγοραστός έχουν συγκαλέσει για σήμερα έκτακτες συνεδριάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων (στη 1 η ΚΕΔΕ, στις 2 η ΕΝΠΕ) προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις, ακόμη και προσφυγή στο ΣτΕ.

Κατά την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ η απόφαση αυτή:

  • Πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού. Καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε μέχρι σήμερα να αγγίξει τα χρήματα των Δήμων.
  • Σταματάει τα έργα που είναι προγραμματισμένα
  • Δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία των ΟΤΑ καθώς δεν θα μπορούν να αγοράσουν τα απολύτως απαραίτητα (καύσιμα, αναλώσιμα κλπ)
  • Η μισθοδοσία των υπαλλήλων διασφαλίζεται μόνο για ένα 15θήμερο

|| Κυβέρνηση: Συνήθης πρακτική στην Ε.Ε. ||

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει εντελώς διαφορετική άποψη. Υποστηρίζει ότι πρόκειται για μία πρακτική που ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνοντας τη δυνατότητα στο κράτος να δανείζεται για μία χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες ποσά τα οποία οι φορείς δεν έχουν ανάγκη. Παράλληλα τονίζει ότι την ώρα που τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%.

ΔΗΜΟΙ - ΧΡΗΜΑΤΑ

Τι λένε, όμως, αναλυτικά κυβερνητικές πηγές:

«Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθεί η κυβέρνηση γίνεται υποχρεωτική η μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου –και σε καμία περίπτωση των Ασφαλιστικών Ταμείων- στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί για την έκδοση repos, δηλαδή τίτλων βραχυπρόθεσμου (έως 15 ημέρες) δανεισμού του κράτους

Αυτή η πρακτική ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε η ρύθμιση αυτή αναφέρεται σε φορείς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανείζεται για μία χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες ποσά τα οποία οι φορείς δεν έχουν ανάγκη.

Με αυτό τον τρόπο οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%. Υπενθυμίζουμε ότι με πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.

Τέλος, αρκετοί φορείς έχουν ήδη καταθέσει τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτοί, κάθε στιγμή που προκύπτει ανάγκη μπορούν να εκταμιεύουν τα ποσά που επιθυμούν, όπως έκανε η Αττικό Μετρό, η οποία εκταμίευσε πρόσφατα 150 εκατ. Ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος.»

GLYFADA METROPOLITANS