Οι άνθρωποι που αναμόρφωσαν το γήπεδο Γκολφ Δήμου Γλυφάδας

 

|| UP–όψεις + ενδιαφέροντα ||

 

Βίκυ Αρβανίτητης Βίκυς Αρβανίτη

Καθηγήτρια – τ. Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Επιτροπής Αμεα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και τ. Αντιπρόεδρος Sailability Hellas

GLYFADA METROPOLITANS

 

 

|| Η καρδιά του γκολφ στην Ελλάδα, χτυπά στη Γλυφάδα ||

 

Ενας χώρος με φυσική ομορφιά και ηρεμία που σε προκαλεί να αποδράσεις μέσα από την εμπειρία του αθλήματος.

Μία επίσκεψη αρκεί για να διαπιστώσει κανείς το υψηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα το γήπεδο χάρη στην αφοσίωση και καθημερινή επίπονη φροντίδα των ανθρώπων του Γκολφ Γλυφάδας, οι οποίοι μιλούν στη Βίκυ Αρβανίτη και περιγράφουν την προσπάθεια και το θετικό αποτέλεσμα.

Πριν προχωρήσουμε στις συνεντεύξεις, να σας παρουσιάσουμε τον Υπεύθυνο Γηπέδου/Προσωπικού της Δημοτικής Επιχείρησης Γκολφ Δήμου Γλυφάδας, κ. Νίκο Παπαμαύρο, στον οποίο οφείλεται επίσης, το εξαιρετικό αποτέλεσμα όσον αφορά στην εμφάνιση και τη λειτουργικότητα του γηπέδου, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια.

 

 

 

|| Νίκος Παπαμαύρος σήμερα, Υπεύθυνος Γηπέδου/Προσωπικού της Δημοτικής Επιχείρησης Γκολφ Δήμου Γλυφάδας

και, δεξιά, 40 χρόνια πρίν ||

 

 

=> κ. Στέλιο Κουρουπάκη, τον Μάρτιο του 2015 η νεοεκλεγείσα Δημοτική Αρχή του Δήμου Γλυφάδας κι εσείς προσωπικά ως Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Γκολφ Δήμου Γλυφάδας μαζί με τα μέλη του Διοικητικού σας Συμβουλίου, αναλαμβάνετε τη διαχείριση της έκτασης των 530 στρεμμάτων του γηπέδου γκολφ Γλυφάδας.

Σε ποια κατάσταση παραλάβατε το γήπεδο, τι έχει αλλάξει έκτοτε και πού οφείλεται αυτή η αλλαγή;

 

Σ.Κ.: Δεν θέλω  να σχολιάσω πώς παραλάβαμε την έκταση του Γκολφ. Ο καθένας μπορεί  μόνος του να διαπιστώσει την μεγάλη διαφορά που έχει το γκολφ σήμερα.

Όλο το διοικητικό συμβούλιο καταθέτει κάθε μέρα την ψυχή του  για  το καλύτερο αποτέλεσμα.

Οι αλλαγές λοιπόν, έχουν γίνει σε όλους τους χώρους της έκτασης και στο γήπεδο και στα κτήρια αλλά και στον περιμετρικό χώρο του γκολφ. Εν ολίγοις ξεκινώντας από το γήπεδο: έγινε καθαρισμός,  συντήρηση  και επισκευή green ,φύτευση δέντρων, αγορά μηχανημάτων, τοποθετήθηκαν  παγκάκια, έγινε  ανακαίνιση  στο εκκλησάκι του  Αγ. Δημητρίου, αντικαταστάθηκε η παλαιά περίφραξη κατά μήκος όλης της έκτασης.

Έγινε ριζική ανακαίνιση στα κτήρια δηλ., συντήρηση και επισκευή: στους αποθηκευτικούς χώρους  και στα γραφεία, που αφορούν στον εξοπλισμό τους, στις καλωδιώσεις τους, στη θέρμανση  τα οποία  συντηρήθηκαν  ή αντικαταστάθηκαν  όπου έπρεπε. Τοποθετήθηκε συναγερμός σε όλο τον χώρο, σύστημα μηχανογράφησης και κατασκευάστηκε καινούριο αντλιοστάσιο. Περιμετρικά κατασκευάστηκε ποδηλατόδρομος.

Επειδή θα μακρηγορήσω αναφερόμενος με λεπτομέρεια  στο τι ακριβώς έχει γίνει, θα σας  έλεγα να δείτε αναλυτικά τις βελτιώσεις και αλλαγές  στο σχετικό έγγραφο με τον απολογισμό του έργου.

Δόθηκε σημασία στη σωστή λειτουργία της χρήσης όλων των χώρων και του εξοπλισμού τους, διότι  αυτό σημαίνει αφενός εξοικονόμηση χρόνου και  χρήματος, αφετέρου ασφάλεια και σωστή απόδοση.

Οι αλλαγές που έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται δεν έχουν στόχο την επίδειξη, αλλά την  συντήρηση, την προστασία των υποδομών, την ανάδειξη και αξιοποίησή τους.

Χωρίς σπατάλες αλλά με πολλή προσεκτική και σωστή διαχείριση των οικονομικών  – κι εδώ να προσθέσω ότι εισπράξαμε ποσά κατανάλωσης ρεύματος των τεσσάρων τελευταίων ετών,  επιστροφή δημοτικών τελών, οφειλές – ο στόχος μας ήταν να αναδείξουμε τον χώρο και να τον κάνουμε λειτουργικό, ελκυστικό, οικείο στους δημότες της πόλης μας και όχι μόνο.

Και το καταφέραμε, παρουσιάζοντας τον χώρο του γκολφ στην κοινωνία της Γλυφάδας με την εγκατάσταση του περιπτέρου πέρυσι τα Χριστούγεννα. Δημιουργήσαμε επίσης την Ακαδημία Γκολφ με δωρεάν μαθήματα εκμάθησης γκολφ για παιδιά 7-18.  Και από την πλευρά των γκολφέρ διαπιστώσαμε  την ικανοποίησή τους.

Μια υποδομή σαν αυτή του γκολφ δε επιτρέπεται να είναι νεκρό γράμμα. Πρέπει να αποδίδει για να μπορεί να χρησιμοποιείται.

Μεράκι κι αγάπη γι αυτό με το οποίο ασχολούμαστε, υπευθυνότητα και καθήκον για το έργο  που μας ανέθεσαν. 

 

=> κ. Θωμά Τόκα, (Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γκολφ η οποία διοργάνωσε και φέτος με μεγάλη επιτυχία τα  Πρωταθλήματα Match Play και Stroke Play  στο  Γκολφ Δήμου Γλυφάδας), έκδηλη ήταν η ικανοποίηση των παικτών από τη διοργάνωση και τις παροχές του γηπέδου και εξαιρετικά τα αποτελέσματα με σκορ under των παικτών Α κατηγορίας. Πιστεύετε ότι το Γκολφ Δήμου Γλυφάδας  με την εξαιρετική σημερινή κατάσταση του γηπέδου του, θα μπορούσε να φιλοξενήσει Διεθνείς διοργανώσεις της EGA και ποια είναι τα σχέδια της Ομοσπονδίας για το μέλλον;

 

|| Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γκολφ κ. Θωμάς Τόκας ||

 

Θ.Τ.: Πράγματι η φετινή διοργάνωση των Πρωταθλημάτων Match Play και Stroke Play με διοργανώτρια την  Ελληνική Ομοσπονδία Γκολφ σημείωσε μεγάλη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών και αποτελέσματα υψηλού επιπέδου. Στην επιτυχία αυτή συνέβαλε η αμέριστη συμβολή τόσο του Δημάρχου Γλυφάδας κ. Παπανικολάου όσο και της νέας Δημοτικής Επιχείρησης Γκολφ Δήμου Γλυφάδας με Πρόεδρο τον κ. Κουρουπάκη και Τεχνικό Διευθυντή τον κ. Παπαμαύρο.

Σήμερα, η Ελληνική Ομοσπονδία Γκολφ εκμεταλλευόμενη την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το γήπεδο μετά από επίπονη και μεθοδική προσπάθεια και φροντίδα από τους αρμοδίους, μπορεί αναμφισβήτητα να φιλοξενήσει επάξια Διεθνείς αγώνες, προβάλλοντας τόσο το άθλημα όσο και τη χώρα μας.

Ας μην ξεχνάμε δε, ότι το γήπεδό μας κατέχει μία σπάνια ιδιαιτερότητα εφόσον βρίσκεται σε πρωτεύουσα χώρας γεγονός που το καθιστά εύκολα προσβάσιμο από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, προσφέροντας ταυτόχρονα στους παίκτες του γκολφ την ευκαιρία να επισκεφθούν τα αξιοθέατα της πατρίδας μας.

Τέλος, στα πλαίσια της πρωταρχικής επιδίωξης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γκολφ για την ανάπτυξη του αθλήματος, υποστηρίζουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γυναικείο γκολφ με την προσέλκυση και υποστήριξη νέων αθλητριών.  

 

=> κ. Σπύρο Ροκαδάκη, [Πρόεδρος του Ομίλου Γκολφ Γλυφάδας Αθηνών (Ο.Γ.Γ.Α.) του αρχαιότερου και πολυπληθέστερου Ομίλου Γκολφ στην Ελλάδα, με τους περισσότερους πολυνίκες αθλητές και με πολυετείς συμμετοχές των αθλητών σας σε αγώνες στο εξωτερικό], παίκτης με μεγάλη εμπειρία κι εσείς ο ίδιος, κατά πόσο πιστεύετε ότι το γήπεδο Γκολφ Δήμου Γλυφάδας στη σημερινή του κατάσταση συμβάλλει στη καλλιέργεια του Πρωταθλητισμού και ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι του Oμίλου σας;

 

|| Σπύρος Ροκαδάκης Πρόεδρος Ομίλου Γκολφ Γλυφάδας Αθηνών ||

 

Σ.Ρ.: Σαν παλιός golfer (τα τελευταία 20 χρόνια) όπως καταλαβαίνετε έχω περάσει στο γήπεδο της Γλυφάδας πολλές ώρες από τη ζωή μου άλλοτε παίζοντας Golf και άλλοτε περνώντας τον ελεύθερο χρόνο με φίλους. Ασχολούμενος δε και με τα διοικητικά του Ομίλου τα τελευταία 10 χρόνια έχω και μια καλή άποψη για την ανάπτυξη του Golf στην Ελλάδα και την άμεση σχέση που έχει η ανάπτυξη του golf με τις υποδομές.  Ως γνωστό ο αριθμός γηπέδων  Golf  στη χώρα μας δεν είναι αυτός που θα μπορούσε να είναι, δεδομένου του κλίματος και του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού τουριστών. Για παράδειγμα η Αθήνα μια πόλη πέντε περίπου εκ/ρίων κατοίκων έχει ένα μόνο γήπεδο αυτό της Γλυφάδας. Αντίστοιχες μεγαλουπόλεις του Ευρωπαϊκού νότου και των Βορείων ακτών της Αφρικής διαθέτουν πολύ περισσότερα. Είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε τα γήπεδα πόλεων από τα γήπεδα τουριστικών περιοχών ή εξοχής για ένα απλό λόγο. Τα γήπεδα πόλεων έχουν μέλη και δεν εξαρτώνται τόσο πολύ από τον τουρισμό. Αυτό σημαίνει σταθερά  έσοδα από τις συνδρομές, επομένως ευκολότερη οικονομική διαχείριση.

Αυτά συμβαίνουν βέβαια στο εξωτερικό. Στη χώρα μας όπου το golf δεν είναι τόσο διαδεδομένο, είναι λογικό να υπάρχει μικρός αριθμός παικτών. Συμβάλλουσας τα μέγιστα της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών, αποθαρρύνονται αρκετοί ενήλικες οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι εν δυνάμει παίκτες. Συγκεκριμένα, θα αναφέρω τον αριθμό των μελών του Ομίλου Golf Γλυφάδας μια εικοσαετία πίσω (1500 μέλη) σε σχέση με τον σημερινό που δεν ξεπερνάει τα 200 όπου με τα μέλη των άλλων δυο ομίλων που στεγάζονται στη Γλυφάδα (Αττικός και ΟΓΕ) οι οποίοι είναι περίπου 300-320 στο σύνολο.

 Ο Όμιλος παραδοσιακά προωθεί το Golf στις μικρές ηλικίες έχοντας ακαδημίες ανηλίκων όπου προσπαθεί να κάνει γνωστό το σπορ  και ταυτόχρονα να προσελκύσει και τους γονείς τους. Φέτος  δημιουργήσαμε για πρώτη φορά και την ακαδημία αρχαρίων  ενηλίκων με ενθαρρυντικά αποτελέσματα μέχρι τώρα.

Είναι  αλήθεια ότι με την υπάρχουσα διοίκηση της ΔΕΓΓ η οποία διαχειρίζεται το γήπεδο, η ποιότητα τόσο του γηπέδου όσο και των άλλων βοηθητικών χώρων ( προθερμαντήριο , αποδυτήρια κλπ) είναι μακράν η καλύτερη των τελευταίων ετών. Δεδομένων των περιορισμένων οικονομικών πιστεύω ότι γίνεται η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των πόρων σε ένα γήπεδο πολύ παλιό με μεγάλες ανάγκες ύδρευσης που το γρασίδι δεν προλαβαίνει να «ξεκουραστεί» γιατί λειτουργεί όλο τον χρόνο.  Αποδεικνύεται ότι αν υπάρχει μια καλή ομάδα εργατικών και εξειδικευμένων ανθρώπων με σωστή καθοδήγηση επιτελείται έργο.

Η συνδρομή του Νίκου Παπαμαύρου και της ομάδας του είναι αναγνωρίσιμη και αξιέπαινη.

Βέβαια εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Πάντα μπορούν να γίνουν περισσότερα πράγματα. Ο Όμιλος διατίθεται με όλες του τις δυνάμεις να συμπαρασταθεί στη ΔΕΓΓ για όφελος όλων. Θα προσπαθεί πάντα να φέρνει κοντά στο Golf παιδιά και μεγάλους, να τους κάνει να αγαπήσουν το Golf και τη ζωή γύρω από το Golf.

Τελευταίο κομμάτι αφήνω το αγωνιστικό. Η συγκρότηση της εθνικής ομάδας ήταν και είναι πάντα κατά μείζονα λόγο υπόθεση των αθλητών του ΟΓΓΑ. Η επιτυχία της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού το 2015 ήταν υπόθεση των αθλητών της Γλυφάδας, όμως δεν μένουμε σ αυτό. Οι επιτυχίες πάντα ανοίγουν την όρεξη. Τα περισσότερα (αν όχι όλα) Πανελλήνια Πρωταθλήματα διεξάγονται στη Γλυφάδα. Το να διατηρείται το γήπεδο σε καλή αγωνιστική κατάσταση και με κάποιες μικρές προσθήκες να καταστεί κατάλληλο για διεθνείς διοργανώσεις είναι ό,τι καλύτερο για την ανάπτυξη του πρωταθλητισμού.

 

=> κ. Γιώργο Γκίνη, είστε από τους παλαιότερους Επαγγελματίες Προπονητές και Υπεύθυνος των Ακαδημιών της Δημοτικής Επιχείρησης Γκόλφ Δήμου Γλυφάδας όπου με μεγάλη επιτυχία εκκολάπτονται οι μελλοντικοί golfer.

Πόσο πιστεύετε ότι βοήθησε το ανανεωμένο γήπεδο της Γλυφάδας και ποια τα σχέδιά σας για την ανάπτυξη του αθλήματος;

 

|| Ο προπονητής κ. Γιώργος Γκίνης επί το έργον με την κα Χριστίνα Ψύλλου Manager της Ernst and Young  ||

 

|| Κατερίνα Δρακοπούλου ||

 

Γ.Γ.: Είναι γνωστό ότι είμαι ο «παλαιότερος» στο Γκολφ Δήμου Γλυφάδας ξεκινώντας  το 1963 ως caddy, Πρωταθλητής Ελλάδος για τα έτη 1967, 1968, 1969 και στη συνέχεια το 1971 ως Προπονητής. Το 1973 προσλαμβάνομαι από τον κ. Τσαούσογλου στη Κέρκυρα και την ίδια χρονιά γράφομαι στο αγγλικό PGA ως μέλος του. Ο κ. Γιώργος Θεοτόκης με στέλνει επί 4 χρόνια και για 8 μήνες το χρόνο στην Αφρική όπου εκπαιδεύομαι δίπλα στον ‘μεγάλο’ Gary Player. Στη συνέχεια, επιστρέφω στην Ελλάδα και ασχολούμαι με τη διδασκαλία του γκολφ.

Από τα χέρια μου εκπαιδεύτηκαν πολλά μέλη όπως και από τους συναδέλφους μου Αδάμ Σοφρώνη και Βασίλη Καραντζιά που μετά από μένα είναι κι εκείνοι οι πιο παλιοί.

Το 1993, με την παρουσία του Δήμου Γλυφάδας αρχίζω προσωπικά την Ακαδημία Γκολφ από την οποία βγήκαν σημερινοί προπονητές όπως ο Θέμης Γκίνης, ο Βαγγέλης Γκίνης, ο Παναγιώτης Καραντζιάς, ο Θανάσης Καραντζιάς. Ολοι παιδιά της Ακαδημίας του Γκολφ Γλυφάδας. Αναμφισβήτητα βέβαια, η Ακαδημία έχει βγάλει και πάρα πολλούς ερασιτέχνες παίκτες  πολλοί εκ των οποίων έχουν κερδίσει και Πρωταθλήματα Ελλάδος.

Το ευχάριστο είναι ότι τη τελευταία διετία-τριετία υπάρχει βελτίωση του γηπέδου του γκολφ Γλυφάδας κι αυτό οφείλεται στον Δήμαρχο Γλυφάδας κ. Παπανικολάου,  ο οποίος ενδιαφέρεται για το γκολφ και έχει εναποθέσει το έργο αυτό στον κ. Στέλιο Κουρουπάκη, Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Γκολφ Γλυφάδας, στη Διευθύνουσα Σύμβουλο κα Υπακοή Γερογιαννάκη και στον κ. Νίκο Παπαμαύρο ο οποίος είναι υπεύθυνος γηπέδου και ασχολείται πάρα πολλές ώρες μαζί με τους εργαζόμενους με αποτέλεσμα η καλυτέρευση του γηπέδου να έχει γίνει αισθητή και ορατή από όλους τους παίκτες.

Ο ίδιος άλλωστε ο κ. Παπαμαύρος ξεκίνησε κι αυτός από μικρό παιδί εδώ ως caddy και «ξέρει» το γκολφ.

Για το ελληνικό γκολφ βλέπω ένα πολύ καλό μέλλον ιδίως τώρα που έγινε και ολυμπιακό άθλημα. Η Ακαδημία μας αριθμεί ήδη 108 παιδιά!

Περιμένετε τους αυριανούς πρωταθλητές!

 

=> κ. Αντώνη Ευθυμιάδη, τρεις γενιές golfer στην οικογένειά σας,  βοηθός προπονητού στο Γκολφ Δήμου Γλυφάδας ‘Κωνσταντίνος Καραμανλής’.  Αναμφισβήτητα, το γήπεδο προσφέρει υψηλού επιπέδου παροχές σε επαγγελματίες, έμπειρους αλλά και αρχάριους παίκτες.

Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η σημερινή μορφή του Γκολφ Δήμου Γλυφάδας;

 

|| Golf Γλυφάδας:  Αντώνης Ευθυμιάδης, Γιώργος Γκίνης, Χριστίνα Ψύλλου ||

 

Α.Ε.: Με την εκλογή του νέου Δημάρχου Γλυφάδας κ. Παπανικολάου, άλλαξε και η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Γκολφ Δήμου Γλυφάδας.

Με προσωπική απόφαση του Δημάρχου, τοποθετήθηκε Υπεύθυνος Γηπέδου / Προσωπικού ο κ. Νίκος Παπαμαύρος, έμπειρος golfer και λάτρης του αθλήματος ο οποίος παρέχει τις υπηρεσίες του εθελοντικά και αφιλοκερδώς.

Η σημερινή μορφή του γηπέδου μας είναι αποτέλεσμα της οργάνωσης και της σκληρής δουλειάς τόσο του ιδίου του κ. Παπαμαύρου όσο και του προσωπικού του γηπέδου.

Στο έργο αυτό βοήθησαν αποτελεσματικά, τα νέα μηχανήματα πρασίνου που χρηματοδότησε ο Δήμος Γλυφάδας, το νέο αντλιοστάσιο, η περίφραξη, τα περιμετρικά πεζοδρόμια, με αποτέλεσμα το Γκολφ Δήμου Γλυφάδας να έχει αναβαθμιστεί πλήρως όπως και η ευρύτερη περιοχή.

Πράγματι, το αποτέλεσμα αποδεικνύει την εξαιρετικά εύστοχη τοποθέτηση στη συγκεκριμένη θέση του κ. Παπαμαύρου από τον Δήμαρχό μας, κ. Παπανικολάου.

 

ΓΛΥΦΑΔΑ METROPOLITANSΜόνο θερμές ευχαριστίες αξίζουν στους αφοσιωμένους αυτούς συντελεστές που συμβάλλουν άοκνα στην ανάπτυξη και προβολή του αθλήματος.

Σας ευχαριστώ. Β. Α.