Η chef προτείνει || Μιας και οι φράουλες όπως πάντα, μάς ομορφαίνουν τη ζωή, ας δοκιμάσουμε να δημιουργήσουμε την πιο λαχταριστή και γλυκειά τάρτα με αυτές.
|| Για 9-10 κομμάτια ||
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- 3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου)
- 7 κουταλιές σούπας νερό
- 1 φλιτζάνι σπορέλαιο
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- 1 κιλό φράουλες
- 2-3 κουταλιές σούπας ζάχαρη ή και περισσότερη
- 2 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το λάδι. Τρίβουμε το αλεύρι για να απορροφήσει το λάδι. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε λίγο για να γίνει μία ζύμη μάλλον μαλακή.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και την απλώνουμε σε ταρτιέρα έτσι που να καλυφθούν η βάση και τα πλαϊνά της τοιχώματα.
- Τρυπάμε τη ζύμη με πιρούνι σε 5-6 σημεία και την ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει. Την αφήνουμε να κρυώσει.
- Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Καθαρίζουμε τις φράουλες. Τις πλένουμε και τις αφήνουμε να στραγγίσουν πολύ καλά.
- Τοποθετούμε τις φράουλες μέσα στην τάρτα σε μια στρώση. Όσες περίσσεψαν τις χτυπάμε στο μπλέντερ προσθέτοντας αρκετό νερό και τη ζάχαρη, για να γίνει 2 φλιτζάνια πολτός.
- Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 3-4 κουταλιές από τον πολτό και βάζουμε τον υπόλοιπο να βράσει. Προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ και το ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση και να πήξει ελαφρά. Το αφήνουμε να γίνει χλιαρό ανακατεύοντας συχνά και το αδειάζουμε μέσα στην τάρτα πάνω στις φράουλες.
- Βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο να κρυώσει.
Από το βιβλίο, “Σαρακοστιανά”, της Μαριγούλας Κοκκίνου και Γεωργίας Κοφινά.
«Ἄς ἀποφεύγουμε σέ ὅλες τίς περιστάσεις τήν πλεονεξία καί κάθε τι πού ὑπερβαίνει τό ἀναγκαίο»· διότι ἡ πλεονεξία αὐτή όχι μόνο «ἐμποδίζει τούς ἀνθρώπους νά εἶναι ἄνθρωποι, ἀλλά τούς κάνει θηρία καί δαίμονες». Ἡ πλεονεξία, τήν ὁποία ἀναφέρει ὁ ἱερός Χρυσόστομος, εἶναι αὐτή ἡ ἴδια ἡ ἀπανθρωπία πού ὁδήγησε στη σημερινή παγκόσμια οἰκονομική καί πρωτίστως πνευματική κρίση. (Από την εισαγωγή της Γερόντισσας Θεοξένης, ηγουμένης της Ι. Μονής Χρυσοπηγής στα Χανιά).
Ευχαριστούμε την κ. Κοφινά, για αυτή την υπέροχη συνταγή.