Η καλοσύνη στις μέρες μας είναι της μόδας;;

Μάς ενημερώνει η ψυχολόγος Αριάδνη Α. Λοράνδου

«…εκείνο το δειλινό το παιδί γυρνούσε άσκοπα στους δρόμους της πολύβουης πολιτείας. Κάθε τόσο σταματούσε σε κάποια βιτρίνα. Κόλλαγε τη μύτη του στο τζάμι και κοιτούσε με μάτια εκστατικά όλα εκείνα τα λαχταριστά, σε μια βιτρίνα λόφοι από μελομακάρονα, κουραμπιέδες και πολύχρωμα τρενάκια φορτωμένα με σοκολατάκια…» και κάπως έτσι, ένας κύριος είδε το παιδί και έδωσε ένα κομμάτι καλοσύνης του, αγοράζοντας του ένα κουτί μελομακάρονα, κουραμπιέδες και σοκολατάκια.

Η καλοσύνη είναι και χρειάζεται να είναι προτεραιότητα. Χαρακτηρίζεται ως αξία, ως φροντίδα, ως αγάπη, ως ενδιαφέρον, ως επιτυχία. Η βάση μιας δημοκρατικής και ηθικής κοινωνίας, είναι η καλοσύνη. Για να λειτουργήσει μία κοινωνία, οι άνθρωποι της, χρειάζεται να κοιτούν πέρα από το προσωπικό όφελος και να ενδιαφέρονται για το κοινό καλό.

Στη σημερινή κοινωνία δεν δεχόμαστε την καλοσύνη. Άλλοτε θεωρείται χαζομάρα και άλλοτε υπάρχει η νοοτροπία ότι ο καλοσυνάτος άνθρωπος είναι ένα αιώνιο θύμα. Ο καλοσυνάτος άνθρωπος δεν χρειάζεται να είναι έρμαιο, δηλαδή να δέχεται οτιδήποτε του επιβάλλεται, χρειάζεται όμως να αντιλαμβάνεται ότι η καλοσύνη του είναι και η δύναμη του και σύμφωνα με αυτή μπορεί να προχωρά δίχως να νιώθει θύμα. Δεν νοείται να αντιδρούμε αρνητικά και καχύποπτα σε μία πράξη καλοσύνης. Η καλοσύνη δημιουργεί μόνο θετικότητα, ισχυρές διαπροσωπικές σχέσεις και κοινωνικό-συναισθηματικές δεξιότητες.

Ψάχνουμε πως θα αλλάξουμε, ψάχνουμε πως θα γίνουμε πιο ισχυροί, ψάχνουμε πως θα επιβληθούμε, ψάχνουμε πως θα γίνουμε ανώτεροι και λησμονούμε το πώς μπορούμε να δείχνουμε και να βιώνουμε τα όμορφα συναισθήματα όπως αυτό της καλοσύνης.

Αυτός που έχει καλοσύνη, μιλά, απαντά, αρνείται, διαφωνεί όμως όλα αυτά τα πράττει με καλή διάθεση, δίχως αθλιότητα. Η καλοσύνη είναι κομμάτι μιας ομαλής καθημερινότητας και αποδέχεται το κοινό καλό. Σίγουρα δεν έχει σύνορα, δεν έχει χρόνο, δεν έχει εποχή και σίγουρα δεν έχει θύματα.

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την κ. Λοράνδου για τις πληροφορίες.

 

Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την καλή μας ψυχολογία