Η “κατασκοπεία” στο Facebook μπορεί να φέρει ζήλια και κατάθλιψη

Η βρετανική εφημερίδα «The Independent» δημοσίευσε μία πρόσφατη αμερικάνικη έρευνα (πανεπιστήμιο της σχολής δημοσιογραφίας στο Μισούρι) που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Computers in Human Behavior”. Στη μελέτη αυτή πήραν μέρος περίπου 700 χρήστες του facebook.

Τα αποτελέσματα;

  • Όταν χρησιμοποιεί κάποιος το facebook για λόγους επικοινωνίας και ενημέρωσης δεν εγκυμονεί κινδύνους. Αντίθετα, αν το χρησιμοποιεί για να «κατασκοπεύει» τις ζωές των άλλων, τότε ο κίνδυνος να «σκάσει» από τη ζήλεια του και να πάθει κατάθλιψη κάνει την εμφάνισή του, καθώς ξεκινάει από λάθος βάση, προσπαθώντας να συγκρίνει τα επιτεύγματά του με αυτά των φίλων του. Ακόμη και αν έχει προχωρήσει στη ζωή του και πάλι η ψυχική του υγεία κινδυνεύει.

«Το Facebook μπορεί να είναι μια διασκεδαστική και υγιής δραστηριότητα, αν οι χρήστες το αξιοποιούν για να μένουν συνδεδεμένοι με την οικογένεια και με τους παλιούς φίλους τους, ανταλλάσσοντας ενδιαφέρουσες και σημαντικές πλευρές της ζωής τους. Αν όμως, το Facebook χρησιμοποιείται για να δει ένας χρήστης πώς είναι η οικονομική κατάσταση κάποιου γνωστού του ή πόσο ευτυχισμένος είναι κάποιος φίλος του με τον ή την σύντροφό του -πράγματα που προκαλούν ζήλεια- τότε η χρήση του Facebook μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη», δήλωσε η Μάργκαρετ Ντάφι (πρόεδρος της στρατηγικής επικοινωνίας στο MU Σχολή Δημοσιογραφίας).

  • Το να διαβάζει κανείς αναρτήσεις για γνωστούς του που αγοράζουν ακριβά αυτοκίνητα, μένουν σε πλούσια σπίτια ή πάνε πολυτελείς διακοπές, μπορεί να «πυροδοτήσει» αισθήματα μειονεξίας και κατάθλιψης σε αρκετούς ανθρώπους, σύμφωνα με την μελέτη.

«Το Facebook μπορεί να έχει πολύ θετική επίδραση σε πολλούς ανθρώπους, αν όμως χρησιμοποιείται για να συγκρίνει κανείς τα δικά του επιτεύγματα με εκείνα των άλλων, τότε μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση. Είναι σημαντικό για τους χρήστες του Facebook να έχουν επίγνωση αυτών των κινδύνων, ώστε να μπορούν να αποφύγουν αυτό το είδος συμπεριφοράς, όταν το χρησιμοποιούν», πρόσθεσε η Μάργκαρετ Ντάφι.

Μαρίνα Μόσχα

source

GLYFADA METROPOLITANS