Το πιο νόστιμο αφιέρωμα στο γιορτινό τραπέζι, με πολλές συνταγές από την Chef Μαίρη Παναγάκου! Έως και την Πρωτοχρονιά, όλα όσα θα θέλατε να μαγειρέψετε, για τους αγαπημένους σας, στη σελίδα “ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ” του Γλυφάδα metropolitans.

 

Υλικά

50 γρ μαγειρικό λίπος
50 γρ μαύρες σταφίδες
50 γρ ξανθές σταφίδες
25 γρ αλεύρι γοχ
25 γρ κόντιτα
25 γρ αποξηραμένα φραγκοστάφυλα
50 γρ ακατέργαστη ζάχαρη
1/2 ποτηράκι του λικέρ, γάλα
50 γρ γαλέτα
15 γρ αλεσμένα αμύγδαλα
1 αυγό
ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
χυμό από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
1/4 φλ καφέ μπράντι
λίγο αλάτι, 1/4 κ γλ μοσχοκάρυδο και 1/4 κ γλ κανελογαρύφαλα

Τρόπος παρασκευής

1.    Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και τα αφήνετε σε δροσερό μέρος, σκεπασμένα με μεμβράνη για 1 περίπου εβδομάδα. Έπειτα βάζετε το μείγμα σε βουτυρωμένη ειδική φόρμα της πουτίγκας την σκεπάζετε με βουτυρωμένο λαδόχαρτο, την τυλίγετε σε ένα πανί και την βράζετε στον ατμό για 3 περίπου ώρες.
2.    Όταν ψηθεί, την αφήνετε σε δροσερό μέρος και προτού την σερβίρετε την ξαναζεσταίνετε στον ατμό για 1 1/2 ώρα.
3.    Σερβίρετε την πουτίγκα ζεστή μαζί με βούτυρο και μπράντι.

 

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την κ. Παναγάκου για τις πληροφορίες.

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης, που περιλαμβάνει bungalows, ταβέρνα, εστιατόριο και bar δίπλα στην πισίνα.


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

 

Για περισσότερες συνταγές, κάντε click στο παρακάτω λευκό «κουμπί»:

Gastronomy! Τhe study of the relationship between food and culture

follow us on twitter