Η πιο νόστιμη κρεμμυδόπιτα της Μαίρης Παναγάκου

 

Κάθε Πέμπτη

στο Γλυφάδα metropolitans,

η chef Μαίρη Παναγάκου,

με εύκολες, νόστιμες

και οικονομικές συνταγές,

που θα αναδείξουν την αγάπη και το μεράκι σας

για τους δικούς σας ανθρώπους.

 

Υλικά για 20 κομμάτια

Για το φύλλο

1 ποτήρι ελαιόλαδο

1/2 ποτήρι γάλα χλιαρό

1/2 ποτήρι ζεστό νερό

1 κ γλ αλάτι

2 αυγά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμα

για το αλεύρωμα των φύλλων

 

Για τη γέμιση

1 κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1/2 ματσάκι άνηθο και 1/2 μαϊντανό

1 1/2 φλ τσ γλυκό τραχανά

1/2 κιλό τυρί φέτα

λίγο αλάτι και άσπρο πιπέρι

1/2 φλ τσ ελαιόλαδο

 

Τρόπος παρασκευής

  1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη: ρίχνουμε το λάδι, το γάλα, το νερό, το αλάτι, το πιπέρι και τα αυγά σε μία λεκάνη. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι, δουλεύοντας το μείγμα, ώστε να γίνει μια μέτρια ζύμη. Την αφήνουμε, σκεπασμένη για λίγη ώρα να ξεκουραστεί.

  1. Στο μεταξύ πλένουμε καλά τα κρεμμυδάκια και τα ψιλοκόβουμε. Τα πασπαλίζουμε με αλάτι και τα ανακατεύουμε με όλα τα υλικά της γέμισης.

Ανοίγουμε 4 φύλλα από τη ζύμη με τον πλάστη μας. Απλώνουμε τα δύο από αυτά στο λαδωμένο ταψί της κουζίνας αφού τα αλευρώσουμε ελαφρά ένα ένα. Ρίχνουμε από πάνω τη γέμιση και τη σκεπάζουμε με τα  άλλα δυο φύλλα, αλευρωμένα και αυτά ένα-ένα.

  1. Τυλίγουμε τις άκρες των φύλλων για να μη βγεί έξω η γέμιση και χαράζουμε διαγωνίως την κρεμμυδόπιτα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC αερόθερμο και ψήνουμε για 1 ώρα μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα και κουνώντας το ταψί, να μετακινείται η πίτα.

Σερβίρουμε την πίτα χλιαρή ή κρύα και απολαμβάνουμε γεύση και νοστιμιά.


Κόστος: 6.50 ευρώ


Σερβίρουμε την κρεμμυδόπιτα χλιαρή ή κρύα και απολαμβάνουμε το άρωμα και την νοστιμιά της.

 

Καλή όρεξη!

 Γεύσεις εν Πλω - ΚΟΤΡΩΝΑΣ

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef Μαίρη Παναγάκου, για αυτή την υπέροχη συνταγή.

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης το Kotronas BayBungalows, που περιλαμβάνει bungalows, την ταβέρνα “Τιμονιέρα”, το εστιατόριο Γεύσεις εν πλω και το bar δίπλα στην πισίνα “Cafe del Porto”.


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

ΜΑΝΗ - ΠΑΝΑΓΑΚΟΥ