Η τρόικα φεύγει, τα ανοικτά μέτωπα παραμένουν
Με πολλά μέτωπα να παραμένουν ανοιχτά, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει σήμερα να βρει με τους δανειστές τη «χρυσή τομή» στο θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και του νόμου Κατσέλη για την προστασία των δανειοληπτών. Το τελικό ραντεβού πριν αναχωρήσουν από την Αθήνα οι επικεφαλής των Θεσμών ορίστηκε στη 1 το μεσημέρι με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτο και Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη.
Στην σημερινή συνάντηση θα γίνει απολογισμός της πρώτης, μετά την ψήφιση του μνημονίου, τον Αύγουστο επίσκεψης των επικεφαλής των Θεσμών, η οποία χαρακτηρίζεται ως προπαρασκευαστική της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος, αλλά και των δύο πακέτων προαπαιτούμενων.
Μετά τα δύο πακέτα θα ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση από το κουαρτέτο των Θεσμών και θα ανοίξει ο δρόμος της διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Το πρώτο πακέτο με τα 48 προαπαιτούμενα, περιλαμβάνει πολλές δύσκολες παρεμβάσεις που εκκρεμούν, όπως τα «κόκκινα» δάνεια, τις απελευθερώσεις αγορών που περιλαμβάνονται στις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ, τις αποφάσεις για το αγροτικό πετρέλαιο και πολλές εκκρεμότητες του ΤΑΙΠΕΔ.
Μετά θα πρέπει να έρθει το δεύτερο πακέτο που περιλαμβάνει πολύ πιο δύσκολα πεδία, όπως: το Μεσοπρόθεσμο, το ασφαλιστικό, το εργασιακό, τα «κόκκινα» δάνεια, τις αποκρατικοποιήσεις, τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, τις αλλαγές στο Δημόσιο αλλά και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.
«Η κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να ‘τρέξει’ προκειμένου να λάβει τα δύο δισ. ευρώ σε δάνεια διάσωσης μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας», ανέφερε ανώτατη πηγή από το ευρωσύστημα, χθες, στο MNI, τονίζοντας πως η Αθήνα εξακολουθεί να πρέπει να καλύψει περίπου 30 από τα 48 προαπαιτούμενα που συνδέονται με την υποδόση που εκκρεμεί.
Ο αξιωματούχος σχολίασε παρατηρήσεις που έγιναν την Τετάρτη από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η Αθήνα θα μπορούσε να λάβει τα κεφάλαια μέχρι την επόμενη Παρασκευή.
«Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο. Υπάρχει προθυμία και από τις δύο πλευρές να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για την αξιολόγηση στην ώρα τους και να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα. Οι ομάδες είναι στην Αθήνα και αυτή τη στιγμή εκτιμούν την κατάσταση, αλλά η Ελλάδα πρέπει να τρέξει, προκειμένου να πάρει τα δύο δισ. ευρώ μέχρι την επόμενη εβδομάδα», τόνισε η πηγή.
Κορυφαία πηγή από την Κομισιόν ανέφερε πως τα σχόλια του Ντομπρόβσκις ήταν βάσει της άποψης της Επιτροπής, «γιατί υπάρχει τώρα ειλικρινής πολιτική βούληση από την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει την αξιολόγηση μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου». Σημειώνεται ότι ο κ. Ντομπρόβσκις θα επισκεφθεί την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.
«Η αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει στην αρχή της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου και να διαρκέσει 10 μέρες. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Αν η πολιτική βούληση υπάρχει, δεν περιμένω προβλήματα», επισήμανε η πηγή από την Κομισιόν, προσθέτοντας πως «μέχρι στιγμής, το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας έχει επιδείξει εντυπωσιακή αποφασιστικότητα» και ως εκ τούτου εκτίμησε πως δεν υπάρχει λόγος να μην είναι αισιόδοξος.
Υπέρ της Ελλάδας για το χρέος και οι Ολλανδοί
To ολλανδικό Centraal Planbureau (CPB) -το κύριος συμβουλευτικό όργανο της ολλανδικής κυβέρνησης- θεωρεί υπεραισιόδοξες τις προβλέψεις της Ε.Ε. για την Ελλάδα και ως εκ τούτου τάσσεται υπέρ ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τη διευθύντρια Λ. Βαν Γκιστ «η πολιτική ηγεσία πρέπει να διερωτηθεί κατά πόσον είναι ρεαλιστικό να εκκινεί από την αφετηρία ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές πρόκειται να αναλάβουν εν ευθέτω χρόνω το ελληνικό χρέος και δεν θα καταστεί αναγκαίο ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης». «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα μπορούσαν να δουν πώς το ΔΝΤ ρύθμισε το θέμα της διάσωσης αναπτυσσόμενων χωρών μέσω της χρηματοδοτικής βοήθειας», υπογραμμίζει, σημειώνοντας ότι «τους πρότεινε την προοπτική μιας μορφής ελάφρυνσης του χρέους».
Τα δύο πακέτα
Το πρώτο πακέτο με τα 48 προαπαιτούμενα, περιλαμβάνει πολλές δύσκολες παρεμβάσεις που εκκρεμούν, όπως τα «κόκκινα» δάνεια, τις απελευθερώσεις αγορών που περιλαμβάνονται στις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ, τις αποφάσεις για το αγροτικό πετρέλαιο και πολλές εκκρεμότητες του ΤΑΙΠΕΔ.
Το δεύτερο πακέτο περιλαμβάνει πολύ πιο δύσκολα πεδία, όπως: το Μεσοπρόθεσμο, το ασφαλιστικό, το εργασιακό, τα «κόκκινα» δάνεια, τις αποκρατικοποιήσεις, τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, τις αλλαγές στο Δημόσιο, αλλά και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.