Ιατροδικαστικά ιατρεία απέκτησε το «Ασκληπιείο» Βούλας και το ΚΑΤ

Σε πλήρη λειτουργία είναι πλέον στην Αττική δύο νέες δημόσιες δομές ιατροδικαστικών υπηρεσιών. Τόσο στο Νοσοκομείο ΚΑΤ όσο και στο Νοσοκομείο «Ασκληπιείο» Βούλας λειτουργούν ιατροδικαστικά ιατρεία για την εξυπηρέτηση περιστατικών κλινικής ιατροδικαστικής των βορείων και νοτίων προαστίων της Αττικής, όπως δημοσίευσε το in.gr.

Οι δύο νέες ιατροδικαστικές δομές, που λειτουργούν κατόπιν κοινής προσπάθειας της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας και του υπουργείου Υγείας, παρέχουν τις υπηρεσίες τους εντελώς δωρεάν.

Η επιλογή των δύο νοσοκομείων δεν έγινε τυχαία, καθώς πρόκειται για υγειονομικές δομές που δέχονται μεγάλο αριθμό κακοποιημένων συνανθρώπων μας. Το βασικό πρόβλημα που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι τα θύματα σωματικών βλαβών που επισκέπτονταν τα εν λόγω νοσοκομεία περιορίζονταν σε ιατρικές βεβαιώσεις από μη ιατροδικαστές, με αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις να μην μπορούν να δικαιωθούν στα δικαστήρια. Στις περιπτώσεις, δε, που τα θύματα επιθυμούσαν να προσφύγουν σε ιατροδικαστή έπρεπε να απευθυνθούν σε δομές που ήδη είχαν σημαντικό φόρτο εργασίας. Επίσης, τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης μέχρι σήμερα προσέφευγαν σε δημόσιες μη νοσοκομειακές δομές που δεν είχαν άλλες ειδικότητες (για παράδειγμα γυναικολόγους, χειρουργούς κ.τ.λ.), με αποτέλεσμα για να υπάρξει πλήρης διερεύνηση, έπρεπε να μεταφερθούν και σε νοσοκομεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε λίγους μήνες λειτουργίας του το ιατροδικαστικό ιατρείο του νοσοκομείου Βούλας έχει δεχτεί εκατοντάδες περιστατικά ξυλοδαρμών, σεξουαλικής κακοποίησης κ.ά. από όλες τις περιοχές τις νοτιοανατολικής Αττικής. Το νοσοκομείο ΚΑΤ ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από μία εβδομάδα.

«Είμαστε περήφανοι γιατί ένας πολυετής αγώνας της ΕΙΕ είχε αποτέλεσμα και πλέον οι κάτοικοι της Αττικής έχουν δύο νέες δημόσιες δομές ικανές να καλύψουν τις ανάγκες κλινικών ιατροδικαστικών περιστατικών των αντίστοιχων περιοχών. Παράλληλα, αποσυμφορίζονται οι άλλες δύο δημόσιες δομές της Αθήνας, οι οποίες δέχονται και όλο τον όγκο περιστατικών νεκροψίας-νεκροτομής. Είμαστε σίγουροι ότι πλέον τα θύματα των κακοποιήσεων θα έχουν μία ανθρώπινη και επιστημονική αντιμετώπιση στις δύο νέες δομές των εν λόγω νοσοκομείων», σχολιάζει ο πρόεδρος της ΕΙΕ, Γρηγόρης Λέων.