Είναι επικίνδυνος ο βελονισμός;

|| Γράφει ο Λάμπρος Αθανασόπουλος ||

Πτυχιούχος φυσιοθεραπευτής του Πανεπιστημίου της Ρώμης με εξειδίκευση στην μέθοδο Ορθοστατικής Mezieres

Κάθε Τρίτη, ο Φυσιοθεραπευτής Λάμπρος Αθανασόπουλος, μάς συμβουλεύει!

Σε παθήσεις όπως η οσφυαλγία, ο πόνος, οι έμετοι, αλλά και διακοπή καπνίσματος., ο βελονισμός έχει πεδία επιτυχίας. Πώς όμως γίνεται η θεραπεία; Μήπως είναι επικίνδυνη;

ΑθανασόπουλοςΟ βελονισμός είναι μια διαφορετική θεραπεία, που πολλοί την απορρίπτουν μόλις ακούν σχετικά. Θεωρείται από πολύ κόσμο εδώ και πολλά χρόνια, μια πολύ παράξενη θεραπεία και επειδή δεν έχει σχέση με την παραδοσιακή ιατρική, τη χειρουργική και την παθολογία, ίσως θεωρείται και επικίνδυνη. Υπάρχουν όμως και φανατικοί οπαδοί της θεραπείας, αν μπορούμε να τη θεωρήσουμε κάτι τέτοιο, ενώ αποτελέσματά της έχουν δείξει ότι ίσως είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

Μελέτες που έχουν γίνει έδειξαν, ότι ενήλικες που έχουν καταφύγει στο βελονισμό κάποια στιγμή στη ζωή τους, θεωρούν ότι τους βοήθησε αρκετά. Ουσιαστικά είναι θεραπεία συμπληρωματική στην ιατρική και σε ιατρεία και κλινικές του εξωτερικού, ιδιαίτερα στη Μ.Βρετανία, εφαρμόζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό από τους γιατρούς.

Σε παθήσεις όπως οσφυαλγία, πόνος, έμετοι, αλλά και διακοπή καπνίσματος κ.α. προβλήματα για τα οποία πολλοί καταφεύγουν στο βελονισμό, έχουν υπάρξει θετικά αποτελέσματα και το σπουδαιότερο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η εμπειρία από τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί στη θεραπεία και οι απαντήσεις που έχουν δώσει οι ίδιοι για το θέμα. Πολλοί ισχυρίζονται ότι τα αποτελέσματα μετά τη θεραπεία είναι εντυπωσιακά, και με τις αναφορές αυτές οι ειδικοί και θεραπευτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι βελόνες έχουν τελικά κάποια επίδραση πάνω στο ανθρώπινο σώμα.

Ποια είναι όμως η αίσθηση που επιφέρει στον ασθενή η θεραπεία με βελονισμό;

Οι βελόνες δημιουργούν μια αίσθηση εντελώς διαφορετική από οτιδήποτε γνωρίζουμε. Σε περιπτώσεις ανακούφισης πόνου όπου χρησιμοποιούνται συχνά, οι ασθενείς αισθάνονται τις ευεργετικές συνέπειες αμέσως μετά την εφαρμογή της θεραπείας ή την επομένη ημέρα. Φυσικά, μετά από αρκετές εφαρμογές της θεραπείας, τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο θετικά.

Κατά την εφαρμογή της θεραπείας του βελονισμού, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι βελόνες θεραπεύουν το σημείο που πάσχει, από ένα άλλο σημείο του σώματος.

Για παράδειγμα, οι βελόνες σε ένα σημείο του σώματος όπως τα πόδια, μπορεί να θεραπεύουν κάποιο άλλο σημείο του σώματος και όχι τα πόδια.

Αμέσως μετά τη θεραπεία επέρχονται, σύμφωνα με τους ειδικούς που την εφαρμόζουν, αλλά και τους ασθενείς, αισθήματα ευεξίας και ηρεμίας. Παράλληλα, πολλοί φανατικοί της θεραπείας θεωρούν, ότι εκτός από το πρόβλημα που είχαν, ο βελονισμός τους βοήθησε ταυτόχρονα και σε άλλα μικρότερα προβλήματά τους, χωρίς καν να το ζητήσουν ή να το έχουν ζητήσει και αυτό από τον θεραπευτή.

Φυσικά μπορεί να υπάρχουν και εδώ, όπως σε κάθε θεραπεία που εφαρμόζεται στο ανθρώπινο σώμα, κάποιες παρενέργειες, όπως ναυτία, υπνηλία κλπ. Γενικά όμως δεν αναφέρονται ιδιαίτερα ανεπιθύμητες ενέργειες και ακραίες επιπτώσεις.

Ο βελονισμός βασίζεται στη θεωρία της κινέζικης ιατρικής, σύμφωνα με την οποία η ισορροπημένη ροή ενέργειας είναι απαραίτητη για την υγεία και την ευεξία.

Η κινέζικη ιατρική και ο βελονισμός βασίζονται στη φιλοσοφία και στην κοσμολογία – κοσμογονία των Κινέζων, που περιέχουν αρχές που δύσκολα γίνονται κατανοητές. Σύμφωνα με αυτές, στο ανθρώπινο σώμα, δίπλα στην αρτηριακή, φλεβική, λεμφική κυκλοφορία και το νευρικό σύστημα, υπάρχει ένα τέταρτο κλειστό κύκλωμα, αυτό της ενεργειακής κυκλοφορίας.

Το κύκλωμα αυτό είναι ένα πολύπλοκο σύστημα ειδικών αγγείων (που ονομάζονται μεσημβρινοί) μέσα στο οποίο κυκλοφορεί η ”ζωτική ενέργεια”. Οι μεσημβρινοί μεταφέροντας ενέργεια, διατρέχουν όλη την επιφάνεια του σώματος και, στην πορεία τους ανάμεσα σε δέρμα, μύες, οστά, αγγεία και όργανα, αναπτύσσουν 365 θύρες ενέργειας που ονομάζονται σημεία βελονισμού.

Τα σημεία αυτά (περιγράφονται ανατομικά σε αρχαία και σύγχρονα κινεζικά και δυτικά συγγράμματα), έχουν συγκεκριμένο βάθος και συγκεκριμένες ιδιότητες. Η τοποθέτηση βελόνας στα σημεία βελονισμού επιτρέπει στο γιατρό να ”διαχειριστεί” την ενέργεια που κυκλοφορεί στους μεσημβρινούς επαναφέροντας την ψυχική ή και σωματική ισορροπία του οργανισμού.

Η θεραπευτική διαδικασία του βελονισμού δεν είναι απλή. Ο γιατρός πρέπει να πάρει πλήρες ιστορικό, να εξετάσει κλινικά τον ασθενή να θέσει την ακριβή διάγνωση και τέλος με προσοχή να επιλέξει τον πιο κατάλληλο συνδυασμό σημείων βελονισμού.

Πρέπει να επιλέξει σημεία βελονισμού, ο συνδυασμός των οποίων θα δώσει το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα στον ασθενή. Πρέπει να γνωρίζει το βάθος και την ακριβή ανατομική θέση των σημείων βελονισμού, τους ιστούς (νεύρα, αρτηρίες, φλέβες, περιφερικά γάγγλια κλπ) που βρίσκονται πέριξ των σημείων και βεβαίως τις ιδιότητες και τις διασυνδέσεις των μεσημβρινών, ώστε να μπορέσει να εξισορροπήσει την ενέργεια.

Βέβαια όλα αυτά μας φαίνονται «κινέζικα» αλλά λίγοι όμως ξέρουν ότι όλες αυτές τις γνώσεις τις είχαν και οι Αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν την ζωτική αυτή ενέργεια  «Αιθέρα» και τα  ινδικά τσάκρα ήταν τα Ενεργειακά Κέντρα με πρώτο και κυριότερο εκφραστή τον Ιπποκράτη.

 

Click στο πράσινο κουμπί παρακάτω

και δείτε χρήσιμες συμβουλές και λύσεις

για τα προβλήματα υγείας που σας απασχολούν:

Ο ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ

 

 

=> Διαβάστε επίσης:

Γιατί πρήζονται τα πόδια μας