Σας ταλαιπωρεί η κακοσμία του στόματος; – Συμβουλές για πρόληψη και αντιμετώπιση 

Μάς ενημερώνει η Χειρουργός Οδοντίατρος ΓΕΩΡΓΙΑ Ι. ΚΟΚΚΟΡΗ

 

Η κακοσμία του στόματος είναι πρόβλημα που απασχολεί πολλούς. Επηρεάζει την κοινωνική μας ζωή  και την εντύπωση που αποκομίζουν οι άλλοι για μας.  Γι’αυτό οι τσίχλες μέντας, οι καραμέλες κατά της κακοσμίας και τα στοματικά διαλύματα πωλούν προϊόντα εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο. Ωστόσο, αυτά τα προϊόντα απλώς καλύπτουν προσωρινά το πρόβλημα χωρίς να το αντιμετωπίζουν. Ίσως στην πραγματικότητα να είναι λιγότερο αποτελεσματικά από το ξέπλυμα του στόματος  με σκέτο νερό, το βούρτσισμα των δοντιών και τη χρήση οδοντικού νήματος.

 

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που προκαλούν κακοσμία. Μερικοί από αυτούς είναι:

 

  1. Φαγητά, όπως το κρεμμύδι και το σκόρδο. Οι τροφές αυτές περιέχουν ορισμένα αιθέρια έλαια που μεταφέρονται στους πνεύμονες και βγαίνουν προς τα έξω μέσω της αναπνοής.

 

  1. Η κατανάλωση αλκοόλ. Τα άτομα που κάνουν μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ συνήθως εμφανίζουν κακοσμία του στόματος. Το γεγονός αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που ο οργανισμός μεταβολίζει το αλκοόλ.

 

  1. Η ανεπαρκής στοματική υγιεινή. Όταν τα δόντια δεν βουρτσίζονται καθημερινά, μικρά τεμάχια των φαγητών παραμένουν μέσα στο στόμα, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη βακτηριδίων που δημιουργούν δύσοσμη αναπνοή.

 

  1. Η τερηδόνα των δοντιών. Ένα χαλασμένο δόντι, ακόμη κι αν η τερηδόνα είναι μεταξύ των δοντιών και δεν φαίνεται , μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην αναπνοή.

 

  1. Κακότεχνες οδοντιατρικές εργασίες (σφραγίσματα, θήκες, γέφυρες). Η κακή ποιότητα των εργασιών, ευνοεί την κατακράτηση τροφών και των τερηδονισμό των δοντιών, συμβάλλοντας έτσι στην εκδήλωση του προβλήματος.

 

  1. Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες, όταν δεν καθαρίζονται τακτικά ή ακόμη όταν δεν εφαρμόζουν σωστά, μπορούν να μαζεύουν υπολείμματα τροφών και να γίνονται εστίες βακτηριδίων που δημιουργούν άσχημη μυρωδιά.

 

  1. Φλεγμονές των ούλων (ουλίτιδα – περιοδοντίτιδα). Προκαλούνται από την παραμονή της μικροβιακής πλάκας στα δόντια και τα ούλα που περιβάλλουν και στηρίζουν αυτά, λόγω κακής στοματικής υγιεινής ή έλλειψης τακτικού οδοντιατρικού ελέγχου. Στις περιπτώσεις αυτές η κακοσμία είναι αναπόφευκτη.

 

  1. Η ξηροστομία. Το σάλιο αποτελεί βασικό στοιχείο άμυνας κατά της κακής αναπνοής. Ξεπλένει τα υπολείμματα τροφών και τα βακτήρια που είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνα για την κακοσμία. Όταν μειώνεται η ροή του σάλιου, λόγω προβλήματος στους σιελογόνους αδένες, της λήψης ορισμένων φαρμάκων, κάποιων συνδρόμων ή της θεραπευτικής ακτινοβολίας, παρουσιάζεται δύσοσμη στοματική αναπνοή.

 

  1. Το κάπνισμα. Εκτός από τη δυσχρωμία των δοντιών, τη μείωση της αίσθησης της γεύσης και όλα τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί στη γενικότερη υγεία, το κάπνισμα επιβαρύνει και την αναπνοή.

 

  1. Προβλήματα γενικής υγείας. Κάποια προβλήματα γενικής υγείας σχετίζονται με την δύσοσμη αναπνοή. Οι χρόνιες παθήσεις του πνεύμονα και τα αποστήματα που είναι δυνατόν να δημιουργηθούν σε αυτούς, μπορούν να προκαλέσουν άσχημη αναπνοή. Η νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να προκαλεί μια οσμή που θυμίζει τα ούρα, ενώ η ηπατική ανεπάρκεια προκαλεί οσμή που μοιάζει με αυτή του ψαριού. Ασθενείς με διαβήτη έχουν στην αναπνοή τους μυρωδιά που θυμίζει φρούτα. Η χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η ήπιας μορφή διαφραγματοκήλη, οι παθήσεις της μύτης, του στόματος, του λάρυγγα, οι αμυγδαλίτιδες,  οι στρεπτοκκοκικές φαρυγγίτιδες, η λοιμώδης μονοπυρήνωση, είναι μερικά  από τα προβλήματα γενικής υγείας που σχετίζονται με δύσοσμη αναπνοή.

Μερικές συμβουλές για την πρόληψη και αντιμετώπιση της στοματικής κακοσμίας είναι:

Βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα.

Βουρτσίζετε τη γλώσσα σας μετά το τέλος του βουρτσίσματος των δοντιών, για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα.

Αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας κάθε 2 με 3 μήνες.

Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα μια φορά την ημέρα, για να απομακρύνεται τα υπολείμματα τροφής ανάμεσα στα δόντια σας.

Πίνετε πολύ νερό -όχι καφέ ή αλκοόλ- για να διατηρείτε το στόμα σας υγρό.

Αποφύγετε τις έντονες τροφές που προκαλούν άσχημη αναπνοή. Το βούρτσισμα και η χρήση στοματικών διαλυμάτων καλύπτει μόνο μερικώς τις οσμές του σκόρδου ή του κρεμμυδιού.

Ξεπλένετε το στόμα σας μετά τη χρήση φαρμάκων που λαμβάνονται με εισπνοή.

Διακόψτε το κάπνισμα.

Εάν φοράτε οδοντοστοιχία αφαιρέστε την μετά από κάθε γεύμα και καθαρίστε την καλά πριν την τοποθετήσετε ξανά στο στόμα.

Τρώτε καλό πρωινό.

Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας 2 φορές το χρόνο για καθαρισμό και οδοντοστοματολογικό έλεγχο. Έτσι, θα διαγνωσθεί έγκαιρα τυχόν πρόβλημα των ούλων ή των δοντιών σας.

Αν πάσχετε από ξηροστομία, υπάρχουν σκευάσματα με τεχνητό σάλιο που μπορεί να σας βοηθήσουν.

Αν πάσχετε από κάποιο γενικό νόσημα που σχετίζεται με την κακοσμία του στόματος, μην καθυστερείτε την επίσκεψή σας στον ειδικό ιατρό.

Καθώς η κακοσμία επιδρά ανασταλτικά στην αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του ατόμου, η αποτελεσματική αντιμετώπισή της θα βελτιώσει τις διαπροσωπικές σας σχέσεις και τη συνολική σας εικόνα.

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την κ. ΚΟΚΚΟΡΗ.

 


odontiatros-glyfada-kokkori.gr/  ||  Institute of Dental Care – Georgia I. Kokkori


ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

από την κ. Κόκκορη I. Γεωργία

 

follow Γλυφάδα metropolitans on twitter