Καταστροφικός σεισμός με περισσότερους από 100 νεκρούς σε Πακιστάν, Αφγανιστάν και Ινδία

– Σεισμός φονιάς 7,5 Ρίχτερ με επίκεντρο το Αφγανιστάν – Έγινε σε αισθητός σε Πακιστάν και Ινδία
– 12 μαθήτριες ποδοπατήθηκαν σε σχολείο του Αφγανιστάν – Πάνω από 100 οι νεκροί
– Φόβοι πως ο απολογισμός των νεκρών θα αυξηθεί – Σε πολλές περιοχές έχει κοπεί η επικοινωνία
– Συγκλονιστικές εικόνες από τις πληγείσες περιοχές

Τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους κόστισε ο σεισμός – φονιάς μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη νότια Ασία κυρίως τις ορεινές περιοχές του βορειοανατολικού Αφγανιστάν και του Πακιστάν και έγινε αισθητός ακόμη και στο Νέο Δελχί στην Ινδία!

Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι ο σεισμός ήταν 7,7 Ρίχτερ αλλά στη συνέχεια το μέγεθός του αναθεωρήθηκε στο 7,5. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην περιοχή Τζουρμ, στις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές της επαρχίας Μπανταχσάν, στο βορειοανατολικό άκρο του Αφγανιστάν, 254 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Καμπούλ, με εστιακό βάθος 213,5 χλμ. Ο σεισμός διήρκεσε τουλάχιστον ένα λεπτό και λίγο μετά σημειώθηκε τουλάχιστον ένας μετασεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

Ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός είναι 24 νεκροί στο Αφγανιστάν και 76 στο Πακιστάν. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό του Reuters, οι νεκροί από τον σεισμό είναι 126, εκ των οποίων οι περισσότεροι σε περιοχές κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ζώνες όπου ζουν φυλές στο βόρειο τμήμα του Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Άλλοι 20 σκοτώθηκαν στο βορειοδυτικό τμήμα του Πακιστάν, όπως και 3 στην περιοχή Γκίλγκιτ-Μπαλιστάν και ένας στην πακιστανική πλευρά του Κασμίρ

Οι νεκροί είναι 24 στο Αφγανιστάν, ανάμεσά τους 12 μαθήτριες ενός σχολείου στο Ταλοκάν, που ποδοπατήθηκαν όταν την ώρα του σεισμού έτρεξαν να φύγουν από το κτίριο για να σωθούν. Άλλοι 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ανατολική επαρχία Νανγκαχάρ, σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους. Υπάρχουν φόβοι πως ο απολογισμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς σε πολλές περιοχές της δυσπρόσιτης ορεινής περιοχής Χιντού Κους όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού έχουν διακοπεί οι επικοινωνίες.

 

Στο Πακιστάν, την Ινδία και το Αφγανιστάν μόλις έγινε αισθητός ο σεισμός, εκατοντάδες άνθρωποι έτρεξαν έξω από τα σπίτια ή τα γραφεία τους. Σπίτια κατέρρευσαν, εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και η στιγμή του σεισμού έχει καταγραφεί σε video.

Στη βόρεια Ινδία, εκατοντάδες πανικόβλητοι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους της Σριναγκάρ, της μεγαλύτερης πόλης του ινδικού Κασμίρ στα σύνορα με το Πακιστάν, κρατώντας τα μικρά παιδιά στην αγκαλιά τους, φοβούμενοι μια επανάληψη του σεισμού του 2005.

Πριν από 10 χρόνια, στις 8 Οκτωβρίου του 2005, σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών –το επίκεντρο του οποίου ήταν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων χλμ. από αυτό του σημερινού σεισμού– είχε προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 75.000 ανθρώπων και είχε αναγκάσει 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές, αλλά το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας έχει διακοπεί και η κυκλοφορία στους δρόμους έχει ακινητοποιηθεί. Στην περιοχή μεγάλες πλημμύρες προκάλεσαν ζημιές σε πολλά κτίρια πριν από ένα χρόνο, με αποτέλεσμα αυτά να είναι ακόμη πιο ευάλωτα σε σεισμούς. Ο σεισμός ήταν αιτία να διακοπεί προσωρινά η λειτουργία του μετρό στο Νέο Δελχί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες: Reuters, EPA

see more