του Δημήτρη Χατζηνικόλα 

 Σε φιάσκο πριν ακόμη συνεδριάσει κινδυνεύει να εξελιχθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγώνυπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,για το ασφαλιστικό, το προσφυγικό και τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία ξεκινάει το μεσημέρι.

 Κι αυτό διότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά με επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο  ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να συζητήσει το ασφαλιστικό. Συνεργάτες της μάλιστα χθες το βράδυ σημείωναν πως αν ο κ. Τσίπρας επιχειρήσει να θέσει θέμα ασφαλιστικού η κ. Γεννηματά θα αποχωρήσει ενώ και εντός της Νέας Δημοκρατίας υπήρξαν χθες φωνές προς τον κ. Πλακιωτάκησε περίπτωση αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ, να πράξει το ίδιο.

 Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η στάση του κ. Θεοδωράκη ο οποίος δήλωσε ότι το Ποτάμι τις προτάσεις του για το ασφαλιστικό θα τις καταθέσει στη Βουλή και φυσικά την άρνηση του ΚΚΕ και του Δ. Κουτσούμπα να προσέλθουν στη σύσκεψη.

 Η στάση της αντιπολίτευσης ανάγκασε αφενός τον κ. Παυλόπουλονα δηλώσει, σε συνομιλία του με Ιταλούς δημοσιογράφους, λίγο πριν την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Ρώμη, ότι στο Συμβούλιο «δεν θα ληφθούν αποφάσεις» και αφετέρουτην κυβέρνηση, μετά από τη χθεσινοβραδινήσύσκεψη στο Μαξίμου, όπου συμμετείχανο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος καιο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα κοινωνικής ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, να προχωρά σε αναδίπλωση διαρρέοντας ότι σήμερα ο κ. Τσίπρας θα προτείνει στους αρχηγούς τησύσταση δύο διακομματικών επιτροπών. Η πρώτη θα ασχοληθεί με το ασφαλιστικό με στόχο, μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, να καταλήξει σε ένα ενιαίο πόρισμα ώστε αυτό να ψηφιστεί από την Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα και η δεύτερη με την αναθεώρηση του Συντάγματος, με χρονικό ορίζοντα τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

 Συνεργάτες του Πρωθυπουργού χθες το βράδυ δεν ξεκαθάριζαν αν ο κ. Τσίπρας θα θέσει μετ΄ επιτάσεως το μείζον θέμα του ασφαλιστικού, με δεδομένο ότι η πρόταση για τη σύσταση επιτροπής θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα γίνει αποδεκτή από την αντιπολίτευση, ή θα περιοριστεί σε μία απλή αναφορά επικεντρώνοντας στο προσφυγικό -μεταναστευτικό όπου εκτιμάται πως τα κόμματα μπορούν να καταλήξουν σε μία κοινή γραμμή. Και στο συγκεκριμένο θέμα οι απόψεις διίστανται.Για παράδειγμα υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ότι η στάση της αντιπολίτευσης στο θέμα του ασφαλιστικού «την εκθέτει στα μάτια του κόσμου», υπάρχουν όμως και εκείνοι που επιμένουν ότι όπου είναι δυνατόν θα πρέπει να αναζητηθούν συγκλίσεις, όπως για παράδειγμα το κόμμα της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

source