Τι φταίει για την κυτταρίτιδα; Υπάρχει λύση;

 

Τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την όψη του δέρματος.

ΗΗ κυτταρίτιδα είναι για τις γυναίκες εφιάλτης, ενώ αντιθέτως οι άνδρες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα εκτός και αν πάσχουν από ορμονικές διαταραχές (μειωμένη παραγωγή της ανδρικής ορμόνης του φύλου, της τεστοστερόνης, και αυξημένη παραγωγή της γυναικείας ορμόνης του φύλου, των οιστρογόνων).

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι μόνοι άνθρωποι που δεν έχουν κυτταρίτιδα είναι εκείνοι που γυμνάζονται καθημερινά επί πολλές ώρες. Όσοι περνούν τις ζωές τους καθισμένοι σε μία καρέκλα και, ακόμα και όταν βρίσκουν λίγη ώρα για άσκηση, το λεμφικό σύστημα, το οποίο συμβάλλει στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα, εξακολουθεί να λειτουργεί με αργό ρυθμό, γεγονός το οποίο επιδεινώνει την κυτταρίτιδα. Ποια είναι η λύση; Να περπατάτε για λίγα λεπτά κάθε ώρα της ημέρας. Επίσης η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος διεγείρει τον μεταβολισμό των λιπωδών κυττάρων. Για να αποκομίσετε αυτό το όφελος, ανοίξτε το ντους στη μεγαλύτερη ένταση και, κρατώντας το «τηλέφωνο» σε οριζόντια θέση αρχίστε να «κτυπάτε» με το νερό και με κυκλικές κινήσεις τα σημεία του σώματος που έχουν κυτταρίτιδα.

Η γυμναστική μπορεί να αργοπορήσει λίγο την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, αλλά όχι να την εξαλείψει τελείως, εκτός και αν κάποιος γυμνάζεται συστηματικά από την παιδική ηλικία. Μολονότι, λοιπόν, η συστηματική γυμναστική δεν μπορεί να «διορθώσει» πλήρως το δέρμα ή να το απαλλάξει εντελώς από την εμφάνιση της ‘’φλούδας πορτοκαλιού’’, μπορεί να κάψει γενικώς σωματικό λίπος και να ενισχύσει τον μυϊκό τόνο. Συνεπώς, δεν χάνετε τίποτα να την δοκιμάσετε. Για καλύτερα αποτελέσματα να συνδυάζεται αεροβικές ασκήσεις (λ.χ. τρέξιμο, ποδηλασία) με ασκήσεις για δύναμη (π.χ. βαράκια).

Σημαντικό είναι να πίνετε άφθονο νερό και να περιορίσετε τα λίπη. Ακόμα και στους αδύνατους ανθρώπους, μια διατροφή πλούσια σε λίπη μπορεί να αυξήσει το γενικό ποσοστό λίπους του σώματος και, συνεπώς, τις πιθανότητες ανάπτυξης κυτταρίτιδας. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο περιορισμός των κεκορεσμένων λιπών (υπάρχουν σε αφθονία στο κόκκινο κρέας, στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, στα μπισκότα, στα γλυκίσματα, στις σοκολάτες και στα τηγανητά φαγητά). Γενικά, απαραίτητο είναι να προσέχετε τη διατροφή σας. Να αποφεύγετε την υπερκατανάλωση καφεΐνης και οινοπνευματωδών ποτών, και να καταναλώνετε συστηματικά φρέσκα φρούτα και άφθονες φυτικές ίνες. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερες φυσικές και μη επεξεργασμένες τροφές περιέχει η διατροφή σας, τόσο το καλύτερο.

Προσπαθήστε να διατηρήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα – και αν είστε παχύσαρκη, αδυνατίστε σταδιακά διότι η παχυσαρκία επιδεινώνει την κυτταρίτιδα (χώρια το κακό που κάνει στην υγεία), το ίδιο και η απότομη αλλαγή του βάρους.
Στους πιθανούς παράγοντες που συμβάλλουν στην κυτταρίτιδα συμπεριλαμβάνεται η διαταραχή της κυκλοφορίας του αίματος. Καλό είναι να βγάλετε το τσιγάρο από τη ζωή σας. Επιπλέον, το τσιγάρο γεμίζει τον οργανισμό με τοξίνες – και η «παγίδευση» των τοξινών επίσης πιστεύεται ότι συμβάλλει στην κυτταρίτιδα.

Τέλος, καλό είναι να μην φοράτε συνέχεια ψηλά τακούνια και να αποφεύγετε τα πολύ στενά και σκληρά παντελόνια, διότι εμποδίζουν την καλή κυκλοφορία του αίματος.

 

Ευχαριστούμε τον φυσιοθεραπευτή κ. Αθανασόπουλο για τις πληροφορίες.