H chef για σήμερα προτείνει μια πεντανόστιμη παραδοσιακή συνταγή που θα αρέσει σε όλους, μικρούς και μεγάλους!

Υλικά

1 κόκκορας κομμένος σε μερίδες

2 ποτήρια κόκκινο ξηρό κρασί

2 φύλλα δάφνης

3+3 κ σ ελαιόλαδο

1 κ σ αλεύρι

1 κ σ κόκκους μαύρο πιπέρι

αλάτι και πιπέρι

2 ποτήρια ζωμό από τα κομμάτια του κόκκορα που αφαιρέσαμε

20-25 κρεμμυδάκια στιφάδου

20 μικρά λευκά μανιτάρια

Μικρές πατατούλες τηγανισμένες, ολόκληρες

 

Τρόπος παρασκευής

 

  1. Αφαιρούμε τον λαιμό, τα ακροπόδαρα, τις άκρες από τις φτερούγες, κάποια κομμάτια πέτσας από την κοιλιά και τα βράζουμε σε ελαφρά

αλατισμένο νερό, για να πάρουμε το ζωμό.

  1. Ρίχνουμε το κρασί σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τη δάφνη, τους κόκκους του πιπεριού, τις 3 κ σ ελαιόλαδο και τις μερίδες του κόκκορα. Αφήνουμε να μαριναριστούν για 1 ώρα στο ψυγείο, γυρίζοντας κάθε τόσο τα κομμάτια μέσα στη μαρινάδα, για να μην στεγνώσουν.

  1. Βουτάμε τα κρεμμυδάκια σε καυτό νερό για 5′ και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα καθαρίζουμε, κόβοντας τη ρίζα τους με ένα ψαλίδι της κουζίνας. Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με στεγνό πανί. Βγάζουμε από τη μαρινάδα τα κομμάτια του κόκκορα και τα στραγγίζουμε.

  1. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε τα κομμάτια του κόκκορα μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε τον κόκκορα και 2 ποτήρια ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1- 1 1/2 ώρα, ανάλογα με το μέγεθος που έχει ο κόκκορας. Προς

το τέλος ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια. Συνεχίζουμε το σιγοβράσιμο των υλικών μέσα στη σάλτσα.

  1. Όταν βεβαιωθούμε ότι έχει βράσει ο κόκκορας και έχει δέσει η σάλτσα, κατεβάζουμε από τη φωτιά. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και διορθώνουμε τη γεύση.

  1. Τηγανίζουμε ή ψήνουμε στο φούρνο, όση ώρα βράζει το φαγητό, μικρές πατατούλες ολόκληρες. Τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα την τελευταία στιγμή για να απορροφήσουν τη γεύση από τη σάλτσα.

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και συνοδεύουμε με το ίδιο κρασί που βάλαμε στη μαρινάδα.


Κόστος: 9.50 ευρώ


 

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!

 

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef Μαίρη Παναγάκου, για αυτή την υπέροχη συνταγή.

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης .


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

Ευχαριστούμε την κ. Παναγάκου για την ενημέρωση.