10 + 1 ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΜΑΣ

Μάς ενημερώνει η χειρουργός οδοντίατρος ΚΟΚΚΟΡΗ Ι. ΓΕΩΡΓΙΑ, μετά από ερώτηση που μάς έστειλαν οι αναγνώστες μας, για το πώς θα έχουν πιο όμορφο και υγιές χαμόγελο, κατά την περίδοδο των εορτών:

 

Μύθος: Το βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε το χαμόγελό σας.

Πραγματικότητα: Τα οξέα του φαγητού και τα παραγόμενα οξέα από τα μικρόβια του στόματος  αποδυναμώνουν το σμάλτο με αποτέλεσμα το βούρτσισμα αμέσως μετά το φαγητό να οδηγεί σε εύκολη διάβρωσή τους. Γι’αυτό συνιστάται να περιμένουμε τουλάχιστον μισή ώρα πριν βουρτσίσουμε τα δόντια μας.

Μύθος: Οι οδοντόβουρτσες με σκληρές τρίχες είναι καλύτερες από εκείνες με μαλακές.

Πραγματικότητα: Οι οδοντόβουρτσες με μεσαίας σκληρότητας τρίχες είναι καλύτερες από εκείνες με  μαλακές ή σκληρές τρίχες καθώς η παρατεταμένη χρήση της σκληρής οδοντόβουρτσας μπορεί να προκαλέσει υποχώρηση των ούλων και διάβρωση του σμάλτου των δοντιών με αποτέλεσμα την ευαισθησία των δοντιών. Αντίθετα οι βούρτσες με μαλακές τρίχες χρησιμοποιούνται σε ειδικές περιπτώσεις, π.χ. μετά από περιοδοντικές επεμβάσεις και όχι συνεχώς, καθώς δεν μπορούν να καθαρίσουν επαρκώς τις επιφάνειες των δοντιών.

Μύθος: Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη είναι ένας καλός τρόπος να καθαρίζουν τα δόντια αν δεν μπορούν να βουρτσιστούν.

Πραγματικότητα: Η τσίχλα αυξάνει την παραγωγή και τη ροή του σάλιου, αφαιρεί τα σωματίδια τροφίμων από τα δόντια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκαθιστά το  βούρτσισμα!

Μύθος: Αν δεν τρώμε συχνά γλυκά, δεν χρειάζεται να βουρτσίζουμε και τα δόντια μας συχνά.

Πραγματικότητα: Ανεξάρτητα από τι τρώμε, η αφαίρεση των βακτηρίων από το στόμα με το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών είναι η πιο σημαντική κίνηση που πρέπει να γίνεται για να διατηρήσουμε το χαμόγελό μας υγιές.

Μύθος: Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι πολύ καλύτερη από την χειρός.

Πραγματικότητα: Όταν το βούρτσισμα γίνεται σωστά η οδοντόβουρτσα χειρός μπορεί  να καθαρίσει αποτελεσματικά τα δόντια μας. Ωστόσο μελέτες δείχνουν ότι η υψηλής ποιότητας ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες  είναι πιο αποδοτικές  καθώς μετράνε τον χρόνο βουρτσίσματος και δίνουν ένα ηχητικό ή οπτικό σήμα όταν το βούρτσισμα γίνεται με περισσότερη δύναμη, για την αποφυγή τραυματισμών των ούλων και των δοντιών. Ο οδοντίατρός σας είναι εκείνος που θα σας υποδείξει ποιά είναι η κατάλληλη για σας ηλεκτρική οδοντόβουρτσα.

Μύθος: Το στοματικό διάλυμα χαρίζει φρέσκια αναπνοή.

Πραγματικότητα: Τα περισσότερα στοματικά διαλύματα καλύπτουν την κακή αναπνοή, αλλά δεν υποκαθιστούν την καθημερινή στοματική υγιεινή. Η χρήση στοματικού διαλύματος έχει ρόλο συμπληρωματικό στη στοματική υγιεινή, μετά το βούρτσισμα και τον μεσοδόντιο καθαρισμό. Προσοχή, το επιλεγμένο στοματικό διάλυμα να μην περιέχει αλκοόλη!

Μύθος: Τα φραγισμένα δόντια δε θα ξαναχαλάσουν.

Πραγματικότητα:  Όταν χαλούν τα δόντια σημαίνει ότι οι συνθήκες στη στοματική κοιλότητα δεν είναι  κατάλληλες για να διατηρηθεί η στοματική υγεία. Η κακή στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με κακές διατροφικές συνήθειες  συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα στα ήδη σφραγισμένα δόντια,  με αποτέλεσμα τον επανατερηδονισμό τους. Αν η τερηδόνα καλύπτεται από το σφράγισμα και δεν εντοπιστεί σύντομα τότε η καταστροφή του δοντιού είναι σίγουρη, ειδικότερα όταν το δόντι είναι απονευρωμένο που δεν υπάρχει πόνος ή ευαισθησία. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να διαγνώσει τον επανατερηδονισμό των σφραγισμένων  δοντιών εγκαίρως, αρκεί να είστε τυπικοί στις τακτικές επανεξετάσεις σας για προληπτικό  οδοντιατρικό έλεγχο.

Μύθος: Όταν βγάλεις όλα σου τα δόντια και τοποθετήσεις τεχνητές οδοντοστοιχίες τότε ησυχάζεις από το βούρτσισμα και τις επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Πραγματικότητα: Όσο πετυχημένη και αν είναι μία εργασία τεχνητής οδοντοστοιχίας πάντοτε η παρέμβαση του οδοντιάτρου είναι  απαραίτητη. Η σταθερότητα και συγκράτηση της τεχνητής οδοντοστοιχίας με την πάροδο του χρόνου μειώνεται, καθώς η απορρόφηση του οστού δημιουργεί κενό. Το κενό αυτό  γεμίζει με υπολείμματα τροφών προκαλώντας κακοσμία και μυκητιάσεις και συγχρόνως αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος της οδοντοστοιχίας. Ο οδοντίατρος είναι εκείνος που μπορεί να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις αισθητικής, μάσησης, ομιλίας καθώς και θραύσης της τεχνητής οδοντοστοιχίας σας.

Μύθος: Τα εμφυτεύματα δεν χαλάνε ποτέ και παραμένουν για όλη μας τη ζωή.

Πραγματικότητα:  Τα εμφυτεύματα χρειάζονται φροντίδα όπως και τα φυσικά μας δόντια. Δεν τερηδονίζονται  αλλά υπάρχει πιθανότητα να εκδηλώσουν περιεμφυτευματίτιδα αν δεν φροντίζουμε για την καθημερινή τους υγιεινή, επηρεάζοντας αρνητικά  την παραμονή τους στο στόμα.

GLYFADA METROPOLITANS