Κορίτσια, ο Μπάρκουλης έφυγε… σαν σήμερα

Ο αγαπημένος όλων Ανδρέας Μπάρκουλης, έφυγε μετά από μακρά νοσηλεία με σοβαρά προβλήματα υγείας σε νοσοκομεία, στις 23 Αυγούστου 2016, σε ηλικία 80, ετών, μετά από σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού και της καρδιακής ανεπάρκειας που τον ταλαιπωρούσε.

«Επαιξα με θρύλους και κάθισα σε θρόνους», έλεγε για τη “χρυσή περίοδο” του ελληνικού κινηματογράφου.


ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ

Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 4 Αυγούστου του 1936. Σπούδασε υποκριτική και κατά την αποφοίτησή του χαρακτηρίστηκε εξαιρετικό ταλέντο. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στοθέατρο το 1956 και στον κινηματογράφο το αμέσως επόμενο έτος με την ταινία Μαρία Πενταγιώτισσα. Ένα μικρό διάστημα της ζωής του το πέρασε στις ΗΠΑ, όπου ασχολήθηκε επαγγελματικά με το τραγούδι. Υπήρξε ένας από τους γοητευτικότερους ζεν πρεμιέ της δεκαετίας του ’60. Ενδεικτικό της αίγλης του αυτής είναι το σλόγκαν: “Κορίτσια, ο Μπάρκουλης!”. Εμφανίστηκε σε περισσότερες από εκατό ταινίες, παιζοντας κυρίως δεύτερους ρόλους σε δραματικές ταινίες, όπως «Κοινωνία ώρα Μηδέν» (1966), «Κοντσέρτο για πολυβόλα» (1967), «Όλγα Αγάπη μου» (1968), αλλά και κωμωδίες, όπως «Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα» (1958), «Διακοπές στην Αίγινα» (1958), «Η Μουσίτσα»(1959), «Μην είδατε τον Παναή» (1962), «Το Δόλωμα» (1964), «Τζένη Τζένη» (1965), «Ησαΐα μη Χορεύεις» (1969), «Μια τρελή τρελή σαραντάρα» (1970) και η «Θεία μου η χίπισσα» (1970).

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης είχε παντρευτεί τρεις φορές κι είχε αποκτήσει τρία παιδιά. Ζούσε με την τελευταία του σύζυγο, την Μαρία και τον γιο τους Νικόλα, και τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

O Ανδρέας Μπάρκουλης πέθανε στις 23 Αυγούστου 2016 από καρδιοαναπνευστικά προβλήματα μετά από πολύμηνη παραμονή στο νοσοκομείο “Αγία Όλγα”. (wikipedia).


“Ο σπαγγοραμμένος” – Μουσική: Γιώργος Κατσαρός, Στίχοι: Λ. Μιχαηλίδης (1967), Ερμηνεία: Πόλυ Πάνου.

Από την ταινία ” Ο σπαγγοραμμένος ” (1967) με τους: Λάμπρος Κωνσταντάρας, Ανδρέας Μπάρκουλης, Τζένη Ρουσέα, Μαρία Μπονέλλου, Κατερίνα Γιουλάκη, Νάσος Κεδράκας.

 

Δύο χρόνια μετά από μια ολόκληρη εποχή, που χαρακτηρίστηκε εμβληματικά με τη φράση:

Κορίτσια ο Μπάρκουλης!