Ρωτήσαμε την Ωτορινολαρυγγολόγο, Ρέα Μαραπά, τί σημαίνει κορονοιός (COVID-19) και τί μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε την υγεία μας και μάς ενημερώσε με τα εξής πολύ χρήσιμα:

 

 

Ο κορονοϊός 2019 ξεκίνησε σαν πανδημία στην Κίνα στην πόλη Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019 και στις 7 Ιανουαρίου 2020, αναγνωρίστηκε ως κορονοιός (COVID-19).

Στις 23 Ιανουαρίου, αποκλείσθηκε η πόλη του Γιουχάν και στις 30 Ιανουαρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ». Δυστυχώς καθυστέρησε η εκτίμηση ότι πρόκειται για κάτι ξεχωριστό και ο ιός εξαπλώθηκε ραγδαία, ιδιαίτερα από μετακινήσεις  μεγάλων ομάδων πληθυσμού για επαγγελματικές ή άλλες δραστηριότητες.

Ο ιός μεταδίδεται μέσω κοντινής επαφής από μικρά σταγονίδια τα οποία παράγουμε όταν μιλάμε, φτερνιζόμαστε ή βήχουμε. Αυτά τα μικρά σταγονίδια παράγονται και κατά την αναπνοή τα οποία πέφτουν στο έδαφος και δεν μπορούν να ταξιδέψουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 μέτρων.

 Η ιδιαιτερότητα αυτού του ιού είναι  στην ανθεκτικότητά του. Επιβιώνει σε επιφάνειες  μέχρι 72 ώρες (3 ημέρες) και ο χρόνος επώασής του ( δηλ. ο χρόνος μεταξύ προσβολής και εμφάνισης των συμπτωμάτων), είναι ιδιαίτερα μεγάλος (14 ημέρες). Στο διάστημα αυτό ο ασθενής μπορεί να είναι ασυμπτωματικός αλλά μεταδίδει τη νόσο. Aυτά τα χαρακτηριστικά τον καθιστούν, άκρως μεταδοτικό. Γι’ αυτό και είχε μεγάλη σημασία το κλείσιμο των σχολείων και η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην αρχή, ώστε να αποφύγουμε το μεγάλο κύμα νοσηρότητας να μην αρρωστήσουμε όλοι μαζί. Ο ιός παραμένει στην κοινότητα, αλλά διασπείρονται στον χρόνο τα νέα κρούσματα ώστε να μπορεί το σύστημα υγείας να τα διαχειριστεί και να μην θρηνήσουμε χιλιάδες ανθρώπους.

Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια. Πιθανή απώλεια γεύσης και όσφρησης είναι ένδειξη της νόσου. Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν πνευμονία και σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εξειδικευμένη θεραπεία ή εμβόλιο αν και γίνονται προσπάθειες από όλους τους επιστήμονες παγκοσμίως.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ – Τί μπορούμε να κάνουμε:

Η μάσκα προστατεύει κυρίως το υγειονομικό προσωπικό. Δεν προστατεύει αυτόν που την φοράει, αλλά τους υπολοίπους γύρω του, διότι βοηθά να παραμένουν τα σταγονίδια μέσα στη μάσκα. Μην φοράτε μάσκα στο αυτοκίνητο ή στη βόλτα σας. Φορέστε την σε κλειστούς χώρους, μόνο όταν είστε με άλλους π.χ. σούπερ μάρκετ.

Σημαντικό είναι να κρατάμε αποστάσεις 2 μέτρων μεταξύ μας, να πλένουμε τα χέρια μας συχνά και να προσπαθούμε να μην πιάνουμε το πρόσωπο μας, ιδιαίτερα όταν είμαστε έξω.

Ευπαθείς ομάδες (παχύσαρκοι, διαβητικοί, καπνιστές, ανοσοκατασταλμένοι όπως ογκολογικοί ασθενείς υπό θεραπεία, και βέβαια άτομα τρίτης ηλικίας) μείνετε σπίτι.

Οποίος εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα, να επικοινωνήσει με τον γιατρό του και εάν αισθανθεί ότι δυσπνοεί έστω και ελάχιστα στη διάρκεια πιθανής νόσησης, να απευθύνεται σε νοσοκομείο, διότι η έκπτωση της αναπνευστικής λειτουργίας μπορεί να έχει ραγδαία εξέλιξη και χωρίς θεραπευτική αντιμετώπιση  να έχει δυσμενή κατάληξη.

 

Ευχαριστούμε την κ. Μαραπά για τις πληροφορίες.

 

HEALTH & FITNESS