Ενημέρωση συντακτών από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιά & τον Καθηγητή Χ. Γώγο.

 

Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2020

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλησπέρα σας από το Υπουργείο Υγείας. Ξεκινά η ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπο Γώγο.

Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας. Κύριε Καθηγητά, έχετε το λόγο.

Χ. ΓΩΓΟΣ: Ευχαριστώ. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται απόψε αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορονοϊό, με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί και καταγραφεί μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου 2020 από τον ΕΟΔΥ.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 202, εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχου στις πύλες εισόδου της χώρας. Από τα εγχώρια κρούσματα, τα 29 συνδέονται με συρροές, τα 21 προέρχονται από ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 86 από αυτά είναι στην περιοχή της Αττικής.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στη χώρα μας στα 11.200, με μία ημερήσια μεταβολή +1,8%, εκ των οποίων οι 55,7% αφορούν άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid–19 είναι ένας, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 279 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι τα 78 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 38. 73,7% από αυτούς είναι άνδρες. Από το σύνολο των 11.200 κρουσμάτων, το 19,5% ήτοι 2.188, θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 43,8% ήτοι 4.910 ασθενείς, είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται με ταξίδι, ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη με ένα εύρος 0 έως 102 ετών, ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη, εύρος 35 έως 102. Και η ηλικιακή κατανομή των συνολικών κρουσμάτων και περιστατικών που κατέληξαν, φαίνονται σε έναν πίνακα τον οποίο μπορείτε να βρείτε βέβαια από τον ΕΟΔΥ και δεν θα αναφερθώ ιδιαίτερα σε αυτόν.

Είναι φανερό ότι η πανδημία της COVID-19 συνεχίζεται, με μία μεγάλη παγκόσμια διασπορά και με ηχηρές αριθμητικές παραμέτρους και νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε το μέγεθος, ούτε την επίδρασή της σε ποικίλα υγειονομικά, κοινωνικά, οικονομικά μεγέθη.

Αυτό δείχνουν εξάλλου και τα πολύ δυσάρεστα στοιχεία που υπάρχουν παγκοσμίως, με πάνω από 26 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 830.000 θανάτους. Και βέβαια, φαίνεται και από την ημερήσια κατανομή που είναι γύρω στις 400.000 κρούσματα και πάνω από 5.000 θάνατοι ημερησίως σε παγκόσμιο επίπεδο.

Φυσικά, το βασικό φορτίο το σηκώνει η αμερικανική ήπειρος που έχει περίπου τα μισά των κρουσμάτων, γύρω στα 13 εκατομμύρια. Και ακολουθεί η νοτιοανατολική Ασία, ιδιαίτερα οι Ινδίες που έχουν ταχύτατα αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων, όπως γνωρίζουμε, γύρω στα 4 εκατομμύρια.

Και βέβαια, ακολουθεί και η ευρωπαϊκή ήπειρος με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων 4.363.000 περίπου. Και το βασικό για την Ευρώπη είναι ότι υπάρχει μία καινούργια έξαρση των κρουσμάτων εκεί που υπήρχε ύφεση, δηλαδή υπάρχει ένα είδος νέου κύματος, δεύτερου κύματος στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα στα ίδια πλαίσια με τη συνολική ευρωπαϊκή επικράτεια.

Υπάρχει, λοιπόν, και στην Ελλάδα μία αύξηση κρουσμάτων, την οποία γνωρίζουμε όλοι. Και όλο αυτό το φαινόμενο στην Ευρώπη ειδικά, φαίνεται ότι σχετίζεται με την άρση των περιοριστικών μέτρων, που ξέρουμε όλοι ότι ξεκίνησε στις αρχές του Μαΐου και συνεχίζεται και βέβαια στη σχετική χαλάρωση που υπήρξε αυτό τον καιρό και την απόλυτη έλλειψη συμμόρφωσης με τα μέτρα προστασίας.

Για να απαντήσουμε σε κάποια ερωτήματα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων, θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποια δεδομένα που έχουμε και τα οποία δείχνουν σε σχέση με τα εισαγόμενα κρούσματα τα νούμερα που έχουμε για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Μέχρι τις 3 του μηνός που έχουμε τα δεδομένα, φαίνεται ότι έχουμε 841 εισαγόμενα κρούσματα σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 6.320 κρουσμάτων που φαίνεται ότι υπάρχει ένα ποσοστό δηλαδή γύρω στο 13%.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα βλέπουμε ότι το 30% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά – που είναι σημαντικό να το ξέρουμε επειδή έχει σχέση και αυτό με τη διασπορά – ενώ ένα 66% κρουσμάτων σχετίζεται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Και υπάρχουν και δεδομένα από σημαντικές συρροές, όπως είναι επαγγελματικοί χώροι, κοινωνικά γεγονότα, νοσοκομεία, στρατόπεδα και λοιπά, που σχετίζονται με την παρουσία 698 κρουσμάτων στο σύνολο αυτών που έχουμε συνολικά.

Τέλος, θέλω να τονίσω, παρότι ο αριθμός δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος αλλά είναι ένα αναδυόμενο πρόβλημα το θέμα των κλειστών δομών και των δομών φιλοξενίας όπου είχαμε τον τελευταίο καιρό 125 και 43 αντίστοιχα, δηλαδή ένα σύνολο 168 κρουσμάτων τα οποία απασχόλησαν ιδιαίτερα.

Και για αυτό το λόγο υπήρξε και ιδιαίτερη επιτήρηση πάνω σε αυτό το θέμα, με επικαιροποίηση των μέτρων και με κανόνες ασφαλείας οι οποίοι έχουν εφαρμοστεί.

Τώρα, αν με ρωτήστε τη γνώμη μου σε τι κατάσταση βρισκόμαστε, θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την κατάσταση κρίσιμη. Κρίσιμη όχι υγειονομικά, υγειονομικά θα έλεγα ότι είναι απλώς δυσάρεστη γιατί έχουμε έναν αριθμό κρουσμάτων, αυξάνονται λίγο οι διασωληνωμένοι, αλλά το σύστημα Υγείας είναι σε απόλυτη δυνατότητα να τα αντιμετωπίσει. Υπάρχει σχετική αύξηση αλλά όχι σε βαθμό που να τον χαρακτηρίζουμε κρίσιμο.

Είναι κρίσιμο όμως, ως προς την περίοδο που εμφανίζεται αυτό και είναι νομίζω η κατάλληλη στιγμή να βάλουμε ό,τι μέσα έχουμε και ό,τι δυνατότητες έχουμε, για να περιορίσουμε αυτή την διασπορά σε αυτή τη φάση, γιατί έρχεται η γνωστή φθινοπωρινή, χειμερινή περίοδος η οποία μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα.

Νομίζω λοιπόν ότι είναι κατάλληλος χρόνος για περιορισμό όλου αυτού του προβλήματος τώρα και εκεί πρέπει να βάλουμε όλα μας τα μέσα αυτή τη στιγμή. Και αυτό θα γίνει με την κατάλληλη επιτήρηση και καταγραφή των κρουσμάτων, με το κατάλληλο testing το οποίο βλέπετε πόσο έχει αυξηθεί τελευταία. Έχουμε φτάσει να κάνουμε 14.000 με 17.000 τεστ την ημέρα, τα οποία βοηθούν πολύ στην ανεύρεση των κρουσμάτων, στην έγκαιρη αντιμετώπιση και τη σωστή νοσηλεία στα Νοσοκομεία μας, πράγμα το οποίο γίνεται πολύ οργανωμένα πια με κατάλληλους αλγόριθμους, έχουμε τα κατάλληλα θεραπευτικά μέτρα, έχουν βελτιωθεί πολύ τα θεραπευτικά μέτρα και αυτό δίνει μια άνεση στη διαχείριση των ασθενών αυτών. Και βέβαια, την καλή ιχνηλάτηση των επαφών ούτως ώστε να περιορίζονται και να ελαττώσουμε έτσι τη διασπορά τους.

Πρέπει να διαφυλάξουμε το υγειονομικό σύστημα στείρο από τον ιό, πρέπει να προσέξουμε τα Νοσοκομεία. Μέχρι τώρα τα πάμε νομίζω αρκετά καλά και ως προς τις κλίνες νοσηλείας και ως προς την περιφρούρηση του συστήματος μέσα στα νοσοκομεία μας. Έχουμε και την εμπειρία του χειμώνα και αυτό βοηθάει πάρα πολύ και την τωρινή περίοδο.

Επίσης χρειάζεται μια σωστή συνεχής και στοχευμένη ενημέρωση στον κόσμο για τα μέτρα προστασίας. Χρειάζονται πολύ στενοί έλεγχοι. Χάρηκα που άκουσα τον κύριο Χαρδαλιά, τον Υπουργό, να γνωρίζει ακριβώς την κίνηση των επαφών και όλων των ιχνηλατηθέντων ασθενών που έχουμε ιχνηλατήσει μέχρι τώρα και την παρακολούθησή τους. Ο έλεγχος είναι πολύ σημαντικός.

Χρειάζονται εμβολιασμοί για το χειμώνα. Είναι δύσκολη περίοδος αυτή, είναι η γρίπη, είναι οι υπόλοιπες ιώσεις, θα πρέπει λοιπόν να έχουμε το νου μας. Έχω όμως την αίσθηση αισιοδοξίας ότι παίρνοντας τα μέτρα για τον κορονοϊό, παράλληλα θα εμποδίσουμε και την διασπορά των υπολοίπων ιογενών λοιμώξεων, μεταξύ των οποίων και τη γρίπη, σε καλύτερο βαθμό από ότι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Κλείνω με μια έκκληση. Να μην έχουμε ανοιχτά αυτιά για την παραπληροφόρηση, αλλά να ακούμε αυτούς που πραγματικά γνωρίζουν το θέμα, τους επιστήμονες, τα επιστημονικά δεδομένα ακόμα και όταν αυτά δεν συμφωνούν πάντα μαζί τους. Αυτό είναι εποικοδομητικό, είναι ευπρόσδεκτο, βοηθάει στην εξέλιξη. Μέχρι τώρα πολλά πράγματα έχουν βελτιωθεί επειδή υπάρχει αυτή η επιστημονική συζήτηση. Αλλά άλλο επιστημονική συζήτηση και άλλο παραπληροφόρηση. Να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά.

Θα έλεγα ότι είμαι και σχετικά αισιόδοξος, γιατί έχουμε καλύτερες θεραπευτικές δυνατότητες, περιμένουμε καλύτερα φάρμακα, έχουμε καλύτερα φάρμακα. Έχουμε φτιάξει τον αλγόριθμο για την αντιμετώπιση της νόσου και βέβαια, έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για την εμφάνιση των εμβολίων.

Θέλει υπομονή, θέλει παρατήρηση, θέλει προσοχή. Ευχαριστώ πολύ.

 

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε, κύριε Καθηγητά. Το λόγο έχει ο κ. Χαρδαλιάς.

 

 

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Καλησπέρα σας. Ευχαριστούμε τον κύριο Καθηγητή, τον καλωσορίζουμε στην ομάδα ενημέρωσης. Από την έναρξη της πανδημίας έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η απόλυτη, αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα μας είναι η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, η προστασία της ανθρώπινης ζωής, χωρίς εκπτώσεις.

Για να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο, για να κερδίσουμε το μοναδικό αυτό στοίχημα ευθύνης, λαμβάνουμε κάθε πρόσφορο μέτρο.

Δίνουμε δε ιδιαίτερη προσοχή στις ευάλωτες ομάδες και ειδικότερα στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Δυστυχώς, στις συγκεκριμένες μονάδες έχουμε δει μη τήρηση των πρωτοκόλλων με δραματικές συνέπειες για συνανθρώπους μας.

Έχουν ξεκινήσει ήδη και συνεχίζονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σαρωτικοί έλεγχοι σε όλες τις μονάδες ηλικιωμένων με στόχο στις επόμενες δέκα ημέρες να ελεγχθούν όλες σε όλη την επικράτεια.

Θα θέλαμε να τονίσουμε για ακόμα μια φορά πόσο σημαντική είναι η συμβολή των ίδιων των εργαζομένων στον περιορισμό της πανδημίας. Για αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε τις οδηγίες ασφαλούς συμπεριφοράς εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στις προνοιακές δομές, οι οποίες είναι επιβεβλημένες για όλους τους εργαζομένους και όλα τα στελέχη αυτών των δομών και είναι οι εξής:

– Αναβολή μη αναγκαίων αδειών προσωπικού.

– Υποχρεωτικός εργαστηριακός έλεγχος για κορονοϊό Covid-19 με την μέθοδο PCR τουλάχιστον 48 ώρες πριν την επάνοδο στην εργασία.

– Αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό.

– Αποφυγή κοινωνικών δραστηριοτήτων.

– Σε περίπτωση υποχρεωτικού συγχρωτισμού με άτομα από το εξωτερικό, να έχει διασφαλιστεί ότι τα άτομα αυτά έχουν υποβληθεί στην αναγκαία εξέταση Covid-19.

– Περιορισμός πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης, όπως σε αποδυτήρια, σε λουτρά, σε χώρους εστίασης και

– Αποφυγή επαφών ειδικά με άτομα που παρουσιάζουν τα οποιαδήποτε συμπτώματα.

Σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος κάποιων από αυτές τις δομές έρθει σε επαφή με κρούσμα, κρίνεται σκόπιμο, αναγκαίο, σημαντικό, επιβάλλεται από τις περιστάσεις:

– Η παρακολούθηση της υγείας τους με θερμομέτρηση δυο φορές την ημέρα,

– Η διαμονή σε διαφορετικό, καλά αεριζόμενο δωμάτιο,

– Ο περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου αυτού στο σπίτι, όσο είναι δυνατόν,

– Ο καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων,

– Η άμεση ενημέρωση του υπευθύνου της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων στην οποία εργάζεται.

Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων διαμορφώνει το γενικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Η αρμοδιότητα εποπτείας και ελέγχου των δομών αυτών, είναι δεδομένο ότι ανήκει στις Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες έχουν και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να τους διενεργήσουν.

Στην παρούσα φάση και για να διευκολυνθεί η συνεργασία των Περιφερειών με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, επαναλαμβάνω και σήμερα, ότι το Υπουργείο Εργασίας πέραν της διαμόρφωσης των πρωτοκόλλων λειτουργίας των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και υπεράνω των προκαθορισμένων αρμοδιοτήτων του, έχει αναλάβει και το συντονισμό των Περιφερειών με την Κεντρική Διοίκηση.

Δηλαδή, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με τον ΕΟΔΥ, την Ένωση Περιφερειών, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, αλλά και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Οι Περιφέρειες εξακολουθούν να έχουν την αρμοδιότητα ελέγχου και πρέπει να συνεχίσουν να δίνουν ιδιαίτερο βάρος σε αυτές τις μονάδες, κάτι που τονίστηκε και στην τηλεδιάσκεψη-συνάντηση που είχαν σήμερα οι Περιφερειάρχες της χώρας μας με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο.

Σε κάθε περίπτωση, νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια και από αυτό εδώ το βήμα, τόσο το προσωπικό, αλλά και τα στελέχη των Διευθύνσεων Υγείας σε όλη την Ελλάδα, όσο και τα στελέχη των Περιφερειών και των Δήμων της χώρας, που εμπλέκονται στη διαχείριση της πανδημίας, για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε αυτούς τους μήνες. Είναι οι τοπικοί μας σύμμαχοι στη μάχη κατά του ιού.

Σε υπερτοπικό τώρα επίπεδο, από τα στοιχεία που δίνουμε στη δημοσιότητα καθημερινά, παρατηρείται μία αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή της Αττικής. Ήδη έχουν ανακοινωθεί περιοριστικά μέτρα και θα αυξηθούν οι έλεγχοι για την τήρησή τους. Γιατί πρέπει και πάλι να θυμίσουμε ότι η εφαρμογή των νόμων σώζει ζωές.

Η εμπειρία από διάφορες περιοχές δείχνει ότι όπου τα μέτρα τηρήθηκαν με συνέπεια, με υπευθυνότητα, υπήρξε σημαντική επιδημιολογική αποφόρτιση και η τήρηση των μέτρων σημαίνει, όχι νέα μέτρα.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ και σε μια ακόμη πρωτοβουλία, που στόχο έχει τον περιορισμό της πανδημίας. Τις επόμενες ημέρες παρουσιάζονται περίπου 8.450 στρατεύσιμοι και με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, θα γίνει σε όλους τους τεστ για το νέο κορονοϊό.

Οι δειγματοληψίες θα πραγματοποιηθούν στα σημεία κατάταξης από υγειονομικά κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων και με τη συνδρομή του ΕΟΔΥ, από τις 7 ως τις 23 Σεπτεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα από τις 7 ως τις 10 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι δειγματοληψίες στο Στρατό Ξηράς, από τις 8 ως τις 14 Σεπτεμβρίου στην Πολεμική Αεροπορία και από τις 15 ως τις 23 Σεπτεμβρίου στο Πολεμικό Ναυτικό.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, κυρίες και κύριοι, μέλημά μας ήταν, είναι και παραμένει να διασφαλίσουμε τη Δημόσια Υγεία. Και από την προσπάθεια αυτή θα τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία, ότι δεν περισσεύει κανείς.

Γιατί, για να αποδώσουν τα μέτρα που λαμβάνονται, χρειάζεται συνεργασία Πολιτείας, κοινωνίας και των ίδιων των πολιτών και αυτό έχει πλέον αποδειχθεί. Έχει αναδειχθεί ως διαχρονική συνταγή επιτυχίας απέναντι σε κάθε κίνδυνο, σε κάθε απειλή.

Γιατί μόνο λειτουργώντας ενωμένοι μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση της πανδημίας. Να κερδίσουμε τη μάχη με τον αόρατο εχθρό. Συνεχίζουμε δυναμικά, με επιμονή και υπομονή και εφαρμόζουμε τα μέτρα. Σας ευχαριστώ.