Εξαιρούνται μόνο εκκλησίες, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ. Εκτόξευση με 6.700 κρούσματα

Σε εργαστηριακό έλεγχο ανίχνευσης του κορωνοϊού με rapid test ή μοριακό PCR θα υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα εφεξής οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ ένα εργαστηριακό τεστ θα είναι από το προσεχές Σάββατο απαραίτητο για την είσοδο των ανεμβολίαστων σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο, όπως εμπορικά καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, κομμωτήρια κ.ά. Δεν θα χρειάζεται να έχει προηγηθεί εργαστηριακός έλεγχος μόνο για τις επισκέψεις σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία, καθώς και για την άσκηση του θρησκευτικού δικαιώματος.

Εντείνονται οι έλεγχοι – Διπλασιάζονται τα πρόστιμα

Παράλληλα εντείνονται οι έλεγχοι των αρμόδιων Αρχών για τη σωστή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό στην εστίαση – διασκέδαση με έμφαση σε χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους, ενώ διπλασιάζονται τα πρόστιμα για τους παραβάτες. Ετσι, στους κλειστούς χώρους καταστημάτων όπου εντοπίζονται ανεμβολίαστοι θαμώνες το πρόστιμο για την επιχείρηση θα είναι 5.000  ευρώ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας.

Επιπλέον θα υπάρχει ενημέρωση του κοινού ονομαστικά για κάθε κατάστημα που παράνομα έχει δεχθεί και ανεμβολίαστους. Με ποινή θα κινδυνεύουν και οι αθλητικές ομάδες, οι οπαδοί των οποίων θα παρακολουθούν τους αγώνες χωρίς να φορούν μάσκες.

Τα μέτρα αυτά, που αποφάσισαν εκτάκτως κυβέρνηση και επιτροπή εμπειρογνωμόνων μετά τη ραγδαία επιδείνωση του επιδημικού φορτίου και τα 6.700 νέα κρούσματα μόνο χθες, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κάνοντας λόγο για αναγκαία «προσαρμογή στα νέα δεδομένα» με περιορισμούς που θα αφορούν τους ανεμβολίαστους και με γνώμονα την προστασία τους από την COVID-19. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν πιο έντονα περιοριστικά μέτρα, όπως αυτά προηγούμενων κυμάτων, όταν πλέον υπάρχει το βασικό όπλο του εμβολιασμού, και όταν το 63% του πληθυσμού και το 73% των ενηλίκων έχουν κάνει έστω μία δόση του εμβολίου.

 

see more: kathimerini.gr