Μάς ενημερώνει, η ψυχολόγος Αριάδνη Α. Λοράνδου

Εύκολο είναι να κρίνουμε και δύσκολο να δεχτούμε ότι κρινόμαστε. Εύκολο επίσης, να βλέπουμε τις καταστάσεις από απόσταση και δύσκολο να τοποθετούμε τον εαυτό μας μέσα σε αυτές έστω και για λίγο.

Επιλέγουμε τελικά τις εύκολες πρακτικές διότι έτσι έχουμε μάθει και δεν μπορούμε να το αλλάξουμε, έτσι προστάζει η κοινωνία με τις ψευτοηθικές της και δεν θέλουμε να διαφέρουμε, έτσι η σκέψη μας δεν ταράζεται ή εθελοτυφλούμε ή όντως είναι πιο εύκολο, απλά, τι απ΄όλα αυτά; Παρόλο που μας δίνεται η δυνατότητα να σκεφτόμαστε, εμείς επιλέγουμε την εύκολη κριτική και επιλέγουμε να νομίζουμε πως οτιδήποτε αφορά σε έναν άνθρωπο, δεν αφορά εμάς, «έξω από το σπίτι μας να καίγεται ο τόπος», άρα δεν υπάρχει ενσυναίσθηση. Κάποιος θα έλεγε πως η άνεση βρίσκεται σε έναν ωραίο καναπέ ή σε ένα κρεβάτι, όμως υπάρχει και η λεγόμενη «ζώνη άνεσης» όπου εμείς δεν σπάμε τις δικές μας πεποιθήσεις αλλά και της κοινωνίας, επιλέγοντας έτσι το πιο εύκολο. Αυτού του είδους η άνεση, μας κρατά με βαρίδια ώστε να μην προχωράμε και εξελισσόμαστε. Με απίστευτη προχειρότητα κρίνουμε ένα συνάνθρωπό μας, διότι εάν πράξουμε διαφορετικά, θα αναστατωθούμε, θα βγούμε από τη βολεψιά μας και μετά πώς θα ξαναμπούμε!

Κρατάτε Μυστικό; Μη τολμήσετε και πράξετε αντίθετα από την ευκολία της κρίσης, μη τολμήσετε να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση κάποιου άλλου, γιατί δεν θα είστε αρεστοί! Είναι Αλήθεια; Είναι αλήθεια ότι, χρειάζεται να τολμήσετε να σκεφτείτε πριν κρίνετε, σκεφτείτε αρκετά, σκεφτείτε πως θα ήσασταν στη θέση του κρινόμενου, σκεφτείτε ότι είστε άνθρωποι όπου για να μάθουν, μαθαίνουν από τα λάθη.

Είναι απλό, το πλάτεμα του νου δημιουργεί συμπόνια και αυτή με τη σειρά της, την ανιδιοτέλεια. Ας μην κρίνουμε, όχι για να μην κριθούμε, αλλά και γιατί έτσι θα γαληνέψουμε. Δεν θα αλλάξει η ζωή μας κρίνοντας, δεν θα μας αγαπήσει ο όχλος πιο πολύ, δεν θα ηρεμήσει η ψυχή μας, δεν θα ξεμακρύνουμε από το δύσκολο. Ας μην κουνάμε το δάχτυλο, ας σφίγγουμε την γροθιά μας πριν το κάνουμε.

Η συμπόνια είναι ο τρόπος που θα μάς προσφέρει ηρεμία.

 

Ευχαριστούμε την κ. Λοράνδου για τις πληροφορίες

Glyfada Metropolitans Logo

Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την καλή μας ψυχολογία