Λαχταριστή πίτσα με ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ!

H chef αυτή τη φορά προτείνει μια υπέροχη συνταγή για πίτσα, με θαλασσινά. Είμαστε σίγουροι ότι θα σας αρέσει. Δοκιμάστε…

Για τις πιο πολυάσχολες, αγοράστε έτοιμη ανεβασμένη ζύμη από τον φούρνο.

Για 1 μεγάλη πίτσα ή 2 μέτριες

Για την ζύμη:

  • 2 κουταλιές σούπας ξηρή μαγιά
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 3½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)
  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για την γέμιση:

  • 1 δόση σάλτσας κρεόλ
  • λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 3 φλιτζάνια καθαρισμένα μύδια ή γαρίδες ή ανάμικτα θαλασσινά
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο

Για την σάλτσα κρεόλ

  • 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1½ φλιτζάνι πολτό από ώριμες ντομάτες ή ντοματάκια κονσέρβας
  • λίγες πράσινες ή μαύρες ελιές
  • κουταλιές σούπας άσπρο κρασί αλάτι, πιπέρι

 Πώς θα τη φτιάξουμε:

  1. Ετοιμάζουμε την ζύμη. Διαλύουμε στο νερό τη μαγιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να μείνουν για 10 λεπτά.
  2. Βάζουμε 3 φλιτζάνια από το αλεύρι σε ένα μπολ και ανοίγουμε στο κέντρο μια λακκουβίτσα. Ρίχνουμε μέσα τη μαγιά, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Παίρνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι από τις άκρες, το φέρνουμε στο κέντρο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια λεία ελαστική ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή νερό ακόμα.
  1. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Την ζυμώνουμε πάλι και την αφήνουμε να φουσκώσει για δεύτερη φορά.
  2. Ανοίγουμε τη ζύμη στο μέγεθος του ταψιού και απλώνουμε τη ζύμη στο ταψί που έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι ή στρωμένο με λαδόκολλα.
  3. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα κρεόλ. Σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι και την πιπεριά στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τις ελιές κομμένες σε κομμάτια, το αλάτι, το πιπέρι και το κρασί. Τη σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει λίγο και προσθέτουμε το μαϊντανό, το σκόρδο και τα θαλασσινά.
  4. Ανακατεύουμε και μόλις πάρει βράση κατεβάζουμε την γέμιση από την φωτιά και την στρώνουμε πάνω στη ζύμη.
  5. Ραντίζουμε την πίτσα με το ελαιόλαδο και την ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 30 περίπου λεπτά. Η πίτσα πρέπει να ψηθεί αμέσως αφού μπει η σάλτσα πάνω στη ζύμη.

Σημείωση:  Μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμη ανεβασμένη ζύμη από τον φούρνο. Θα χρειαστούμε περίπου ¾ του κιλού.

 

Από το βιβλίο, “Σαρακοστιανά”, της Μαριγούλας Κοκκίνου και Γεωργίας Κοφινά.

«Ἄς ἀποφεύγουμε σέ ὅλες τίς περιστάσεις τήν πλεονεξία καί κάθε τι πού ὑπερβαίνει τό ἀναγκαίο»· διότι ἡ πλεονεξία αὐτή όχι μόνο «ἐμποδίζει τούς ἀνθρώπους νά εἶναι ἄνθρωποι, ἀλλά τούς κάνει θηρία καί δαίμονες». Ἡ πλεονεξία, τήν ὁποία ἀναφέρει ὁ ἱερός Χρυσόστομος, εἶναι αὐτή ἡ ἴδια ἡ ἀπανθρωπία πού ὁδήγησε στη σημερινή παγκόσμια οἰκονομική καί πρωτίστως πνευματική κρίση. (Από την εισαγωγή της Γερόντισσας Θεοξένης, ηγουμένης της Ι. Μονής Χρυσοπηγής στα Χανιά).

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την κ. Κοφινά.