Μάς ενημερώνει ο Λάμπρος Αθανασόπουλος, Πτυχιούχος φυσιοθεραπευτής του Πανεπιστημίου της Ρώμης με εξειδίκευση στην μέθοδο Ορθοστατικής Mezieres
οι κλειδώσεις των γονάτων μάς επιτρέπουν να ανεβαίνουμε σκάλες, να περπατάμε, να τρέχουμε… Όσον αφορά στην κίνηση, τα γόνατα είναι ένα από τα σημαντικότερα μέλη του σώματος και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που μερικές φορές νιώθουμε ορισμένους πόνους, ενοχλήσεις, φλεγμονές, φθορά. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορούν να πονέσουν τα γόνατα. Θα τους εξηγήσουμε αναλυτικά παρακάτω και θα σας δώσουμε απλές αλλά αποτελεσματικές συμβουλές.
Οι πόνοι στα γόνατα μπορούν να συμβούν σε κάθε ηλικία. Μια μελανιά, ένα πρόβλημα στους συνδέσμους ή και η επερχόμενη αρθρίτιδα είναι οι συνηθέστερες αιτίες. Το σίγουρο είναι πως ο πόνος μπορεί να γίνει απελπιστικά έντονος και να επηρεάσει την ποιότητα ζωής σας. Είναι σημαντικό να προλάβετε μια τέτοια περίπτωση, μέσω γυμναστικής και σωστής διατροφής. Αλλά αφού έρθει ο πόνος, μπορείτε να τον σταματήσετε έχοντας υπόψη σας μερικές απλές συμβουλές. Ας τις δούμε.
Τι προκαλεί πόνο στα γόνατα;
Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη κλείδωση στο ανθρώπινο σώμα. Χρησιμοποιείται σε σχεδόν όλες τις κινήσεις που κάνουμε καθημερινά. Για να έχει αρκετή ευλυγισία, υπάρχουν περίπλοκες δομές που πρέπει να βρίσκονται συνεχώς σε καλή κατάσταση: οστά, χόνδροι, σύνδεσμοι, μύες και τένοντες. Θα αναλύσουμε τι προκαλεί τους πόνους σε αυτό το σημείο του σώματος παρακάτω.
Εάν ο πόνος άρχισε μετά από μια απότομη ή λάθος κίνηση
1.Μερικές φορές κάνετε λάθος κίνηση του γονάτου ή το χτυπάτε ή η κίνηση είναι απότομη και φέρνει έναν ξαφνικό πόνο, σαν τίναγμα. Εάν η κίνηση έγινε κατά τη διάρκεια απροσδόκητης στροφής στο πόδι, ίσως έχει τραυματιστεί ο μηνίσκος σας – τότε ο πόνος απλώνεται σιγά-σιγά στο γόνατο. Μετά από 24 ώρες θα γίνει πιο έντονος από προηγουμένως.
2.Υπάρχει επίσης περίπτωση να έχετε τραυματίσει τους συνδέσμους. Εάν νιώθετε πόνο και δεν μπορείτε να ακουμπήσετε το πόδι σας στο έδαφος, ίσως έχετε τραυματισμό σε έναν από τους δύο συνδέσμους που βρίσκονται μέσα στην κλείδωση του γόνατου, που θα κάνουν πολύ καιρό να επουλωθούν.
3.Η τενοντίτιδα και η θυλακίτιδα του γονάτου είναι επίσης συχνοί τραυματισμοί λόγω λάθος κίνησης ή πρόσκρουσης κάποιου αντικειμένου στο γόνατο. Προκαλούνται από φλεγμονή του θύλακα, ενός μικρού σάκου με υγρό που λειτουργεί σαν μαξιλάρι ανάμεσα στο γόνατο και τους μύες και τους τένοντες, προστατεύοντάς το.
Εάν ο πόνος φαίνεται να έρχεται χωρίς προφανή αιτία
Αρθροπάθεια: Ίσως οι χόνδροι της κλείδωσης να έχουν φθαρεί από τη χρήση. Αν συμβεί αυτό, τα οστά θα αρχίσουν να τρίβονται το ένα με το άλλο και σύντομα θα έρθει ο πόνος. Η φθορά μπορεί να επέλθει ακόμα και από τις πιο απλές κινήσεις, όπως όταν ανεβαίνουμε μια σκάλα, για παράδειγμα. Αυτός ο πόνος στο γόνατο είναι πιο έντονος τη νύχτα. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία για την αρθροπάθεια. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να τον απαλύνετε με φάρμακα ή Φυσιοθεραπείες.
Ποιές είναι οι κατάλληλες εφαρμογές για Φυσιοθεραπεία
Επειδή οι πόνοι στο γόνατο μπορεί να έχουν πάμπολλες αιτίες θα προσπαθήσω να τους χωρίσουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Τους πόνους από τραυματισμό και τους πόνους από τα λεγόμενα «αρθριτικά».
Οι πόνοι από προβλήματα τραυματικής φύσεως είναι συνήθως προβλήματα των πλάγιων συνδέσμων , των μηνίσκων και των χιαστών συνδέσμων. Αυτά τα προβλήματα κατά κύριο λόγο είναι από ατυχήματα σε αθλητικές δραστηριότητες ή ακόμα και στην απλή βάδιση.
Οι πόνοι κυρίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας τα λεγόμενα «αρθριτικά» έχουν την αιτία τους στην σταδιακή αλλοίωση της πυκνότητας του υγρού της άρθρωσης.
Αντιμετώπιση
Και στις δύο περιπτώσεις η Φυσιοθεραπεία είναι απαραίτητη. Συνήθως για Φυσιοθεραπεία εννοείται η εφαρμογή διάφορων μηχανημάτων (Laser, Διαθερμίες, Υπέρηχοι). Χωρίς να θέλω να κρίνω αν είναι σωστή προσέγγιση είναι πάντα αντιμετώπιση του συμπτώματος και όχι της αιτίας.
Κατά την γνώμη μου η σωστή προσέγγιση είναι να ασχοληθεί ο Φυσιοθεραπευτής με την δυναμική του ατυχήματος και αν είχε ο ασθενής σωστή μυϊκή δύναμη δεν θα είχε δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα.
Ειδικά για το γόνατο όταν οι εκατέρωθεν μυς δεν έχουν την σωστή μυϊκή δύναμη τότε όλο το έργο της άρθρωσης το αναλαμβάνουν οι σύνδεσμοι και σε μερικές περιπτώσεις δεν αντέχουν.
Είναι προτιμότερο λοιπόν να απευθυνθούμε σ΄ έναν έμπειρο Φυσιοθεραπευτή, που θα ασχοληθεί με ειδικές ασκήσεις ανάλογες κατά περίπτωση. (Δηλ. άλλοτε χρειάζονται ισομετρικές, άλλοτε ισοτονικές και άλλοτε ισοκινητικές).
Δεν είναι εύκολο να εξηγήσω σε αυτό το άρθρο περισσότερα για το πώς και που γίνονται αυτές οι ασκήσεις.
Άλλες συμβουλές για καλή υγεία των γόνατων
1. Αποφύγετε το περιττό βάρος. Τα γόνατα των ατόμων με παχυσαρκία υποφέρουν από το βάρος τους.
2. Το κολύμπι είναι πολύ καλή άσκηση για να δυναμώσετε τα γόνατά σας και να τα κάνετε πιο ανθεκτικά.
3. Εάν έχετε αρθροπάθεια των γονάτων, αποφύγετε τις κοπιαστικές ασκήσεις όπως το τρέξιμο και το ποδήλατο για πολλή ώρα. Τις περιόδους που πονάτε πολύ, καλύτερα να ξεκουράζεστε.
4. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα έχουν συνήθως πολλές παρενέργειες. Εάν πρέπει οπωσδήποτε να καταφύγετε σε φαρμακευτική αγωγή, προτιμήστε μόνο τα παυσίπονα με παρακεταμόλη (Depon, panadol).
Ευχαριστούμε τον κ. Αθανασόπουλο για τις πληροφορίες.