Μάς ενημερώνει ο φυσιοθεραπευτής Λάμπρος Αθανασόπουλος|
Ασκηθείτε μαζί
Το βραδινό γεύμα τελείωσε. Αντί να πάτε στην τηλεόραση κατευθυνθείτε προς την πόρτα (Αν ο καιρός το επιτρέπει, όχι τώρα τον χειμώνα βέβαια). Πηγαίνετε για περίπατο, μιλώντας για ανάλαφρα θέματα. Δεν είναι ώρα να μιλήσετε με το παιδί σας για τους βαθμούς του. Είναι ώρα για ψυχαγωγία.
Μια ώρα την ημέρα
Τα παιδιά χρειάζεται να κινούνται για 60 λεπτά την ημέρα. Η άσκηση θα πρέπει να αποτελείται από
-
Αερόβια (τρέξιμο και γρήγορο περπάτημα)
-
Μυϊκή ενδυνάμωση
-
Ενδυνάμωση οστών (σκοινάκι)
Η ώρα της άσκησης δεν χρειάζεται να γίνεται όλη μεμιάς. Μπορείτε να τη χωρίσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμα και η βόλτα με τον σκύλο μετρά.
Βηματόμετρο
Στα παιδιά αρέσουν τα διάφορα εργαλεία παιγνίδια. ‘Ενας βηματομετρητής (Υπάρχουν άπειροι και φθηνοί στο εμπόριο) μπορεί να τα παρακινήσει να κινηθούν περισσότερο. Πάρτε ένα για κάθε παιδί. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε μίνι- προκλήσεις για να κινηθούν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Επιλέξτε το μέρος
Φαίνεται απλό, αλλά ορισμένες φορές πρέπει να επιλέξετε τη σωστή τοποθεσία. Πηγαίνετε τα παιδιά σε μια αυλή ή γήπεδο, στο πάρκο ή κάντε πικ -νικ με φίλους.
Μπορεί να μη χρειάζεται να πασχίσετε πολύ για να τα κάνετε να κινηθούν. Μπορεί να εμπνευστούν από το περιβάλλον ή άλλα παιδιά.
Ψάξτε για μαθήματα
Τα μαθήματα (όταν δεν έχουμε lockdown…), όπως χορός, τέννις, γιόγκα, μπορεί να είναι καλός τρόπος να κάνετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν την άσκηση.
Παίξτε βιντεοπαιχνίδια
‘Οσον αφορά τη φόρμα, τα βιντεοπαιχνίδια δεν είναι εχθρός. Χρησιμοποιήστε σύστημα παιχνιδιών με αισθητήρα κίνησης. Παιδιά που σηκώνονται και κινούνται όταν παίζουν ενεργά video games καίνε μέχρι 200% περισσότερη ενέργεια σε σχέση με παιδιά που παίζουν τακτικά video games ενώ κάθονται. Καλό είναι να περιορίζετε το χρόνο που τα παιδιά περνούν μπροστά στην οθόνη, σε 2 ώρες ή λιγότερο την ημέρα.
Κάντε την άσκηση διασκέδαση
Δεν χρειάζεται να πείτε τη λέξη ‘’άσκηση’’. Φυτέψτε λουλούδια. Περπατήστε ως τη βιβλιοθήκη. Κάντε έναν χιονάνθρωπο. Κάντε την άσκηση να μοιάζει διασκεδαστικό κομμάτι της καθημερινότητας, όχι κάτι που πρέπει να γίνει με το ζόρι. Δυστυχώς παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια τις διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών να είναι ένα άγχος για τα παιδιά και τους γονείς τους ίδιους. Πηγαίνουν τα παιδιά σε ποδόσφαιρο ή μπάσκετ (όταν δεν έχουμε lockdown…), και κάνουν πρωταθλητισμό (μέγα λάθος). Τα παιδιά σε ηλικία κάτω των δώδεκα ετών πρέπει να ασκούνται με αθλοπαιδιές (έτσι με δίδαξαν στην σχολή προπονητών ποδοσφαίρου με την οποία κατέχω δίπλωμα UEFA B.).
Δώστε στα παιδιά ενθάρρυνση
Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος. Αν το παιδί δεν θέλει να ασκηθεί αμέσως, μην καταθέσετε τα όπλα. Πείτε καλά λόγια για αυτό που κάνει. Βοηθήστε το να δοκιμάσει δραστηριότητες που δεν είναι ανταγωνιστικές. Δοκιμάστε διάφορα σπορ ή δραστηριότητες και βοηθήστε τα παιδιά να δουν ότι η άσκηση είναι για όλους.
Βρείτε το πάθος σας
Αν θέλετε να ασκούνται τα παιδιά σας, βοηθά αν ασκείστε εσείς ο ίδιος. Αν σας βλέπουν να κινείστε, τα παιδιά γνωρίζουν ότι είναι η κίνηση κάτι το φυσιολογικό, σημαντικό μέρος της ζωής, που μπορεί να είναι διασκεδαστικό.
Βρείτε μια δραστηριότητα που πραγματικά ευχαριστιέστε. Στη συνέχεια μοιραστείτε τη με τα παιδιά. Αν δεν έχετε γυμναστεί τον τελευταίο καιρό, μπορείτε να αρχίσετε μαζί.
Ευχαριστούμε τον κ. Αθανασόπουλο για τις πληροφορίες.
Click στο πράσινο κουμπί παρακάτω
και δείτε χρήσιμες συμβουλές και λύσεις
για τα προβλήματα υγείας που σας απασχολούν: