Λογική ή Συναίσθημα; Μυαλό ή Καρδιά… Ή και τα Δύο;

Κάθε Τετάρτη στο Γλυφάδα metropolitans, μάς ενημερώνει η ψυχολόγος Αριάδνη Α. Λοράνδου (a.lorandou@gmail.com)

Δύο από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του ανθρώπου, ειδικότερα αν συνδυάζονται.

Μόνη της η λογική δημιουργεί απρόσωπες σχέσεις και άλλοτε απάνθρωπες συμπεριφορές. Λειτουργεί ορθολογιστικά, είναι προγραμματισμένη σε τέτοιο σημείο όπου απομονώνει την ανθρώπινη επαφή αλλά και απομονώνεται από αυτή. Δαμάζει ακόμα και το καλό συναίσθημα με «ξύλινα χαλινάρια». Κάποιες φορές, η λογική βάζει στην άκρη την ομορφιά της ζωής και την κοιτά με νούμερα και αποτελέσματα.

“Πιστεύει πως είναι Θεϊκή και υπέρτατη όλων, όμως παύει η «αγιότητα» της όταν η οικειότητα εισχωρήσει στον δρόμο της.”

Μόνο του το συναίσθημα είναι γρήγορο, δεν έχει δεύτερες σκέψεις και δημιουργεί ανεξέλεγκτες καταστάσεις και πράξεις. Το συναίσθημα βασίζεται αρκετές φορές στην τύχη εφόσον δεν ελέγχεται. Ξεχνά την λογική διότι δεν μπορεί να την βρει και άλλοτε δεν μπορεί να την οργανώσει. Γεμίζει το μυαλό δίχως σειρά, δίχως πρόγραμμα και το μπερδεύει, το φορτίζει με ακόμα πιο έντονα συναισθήματα και πολλές φορές μη διαχειρίσιμα. Πολλές φορές δημιουργεί αδιέξοδα και μας οδηγεί στο να μοιρολατρούμε. Το κάθε επόμενο βήμα έχει αγωνία διότι έτσι είναι «γραφτό να γίνει».

Πολλές φορές λέμε «θα πάω όπου με πάει η καρδιά μου» ή «έκανα αυτό που ήθελε η καρδιά μου και πάλι έφαγα τα μούτρα μου», δύο φράσεις όπου είναι γεμάτες συναίσθημα και δίχως λογική. Δύο φράσεις που βασίζονται σε κάτι ανεξέλεγκτο (όπου με πάει…) και σε απογοήτευση (πάλι έφαγα τα μούτρα μου). Δύο φράσεις όπου θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν συναίσθημα αλλά και λογική, « τώρα νιώθω πως θα πάω εκεί που λέει η καρδιά μου και πιστεύω πως δεν θα απογοητευτώ». Η λογική στο σημείο αυτό έχει αυτοέλεγχο (τώρα) και παράλληλα δίνει χώρο στο συναίσθημα.

Σαφώς δεν μπορούμε να ελέγχουμε τα πάντα, ούτε μπορούμε να ρυθμίζουμε την λογική με το συναίσθημα. Όμως μπορούμε με αγάπη να έχουμε ένα δομημένο σκεπτικό ώστε ανά πάσα στιγμή να είμαστε σε θέση επιλογής. Και τα δύο χαρακτηριστικά, λογική και συναίσθημα, έχουν τον ίδιο αναγκαίο ρόλο στις συναναστροφές μας. Κανείς από εμάς δεν χρειάζεται να επιλέξει ένα από τα δύο διότι η λογική χωρίς το συναίσθημα φέρνει απομόνωση και το συναίσθημα χωρίς την λογική φέρνει μοναξιά. Η μία επηρεάζει την άλλη και οι δυο έχουν θέση στο μυαλό και στην καρδιά μας.

Πολλά λέει η λογική και το συναίσθημα δεν θέλει.

Πολλά θέλει το συναίσθημα και η λογική το απαγορεύει.

Είτε το σκεφτούμε μόνο λογικά, είτε το σκεφτούμε μόνο συναισθηματικά, δεν στέκει…

 

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την κ. Λοράνδου για τις πληροφορίες.

Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την καλή μας ψυχολογία