Λονδίνο: Τρομακτική φωτιά σε ουρανοξύστη-Νεκροί, τραυματίες, εγκλωβισμένοι

Σε μεγάλη διαστάσεων τραγωδία εξελίχθηκε η φωτιά που ξέσπασε στο 2ο όροφο ουρανοξύστη του Λονδίνου λίγο πριν τη μία τα μεσάνυχτα τοπική ώρα.

Η πυρκαγιά πήρε γρήγορα τεράστιες διαστάσεις, ο πύργος τυλίχθηκε ολόκληρος στις φλόγες, ένοικοι εγκλωβίστηκαν και λίγο πριν τις 8 το πρωί ήρθε η επιβεβαίωση της πυροσβεστικής για νεκρούς.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες η φωτιά στο Greenfell Tower, ένα κτίριο 24 ορόφων στο δυτικό Λονδίνο με πάνω από 120 διαμερίσματα και αδιευκρίνιστο αριθμό ενοίκων (από 200 έως 600) επεκτάθηκε από τον δεύτερο όροφο του κτιρίου προς τα πάνω (πιθανότατα η πυρκαγιά εκδηλώθηκε από ψυγείο που εξερράγη).

Πήρε γρήγορα διαστάσεις, εξαπλώθηκε σε όλο το κτίριο μέσα σε λίγο χρόνο πιάνοντας στον ύπνο τους ενοίκους και εγκλωβίζοντας πολλούς από αυτούς. Από την πρώτη στιγμή πήραν αναφοφές για τραυματίες και μαρτυρίες για άτομα που πηδούν από τα παράθυρα για να σωθούν.

Ο πύργος (Grenfell Tower) βρίσκεται στην περιοχή Lancaster West Estate στα δυτικά της βρετανικής πρωτεύουσας χτίστηκε το 1974. Σύμφωνα με τον Guardian διαθέτει 120 διαμερίσματα, αν και άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός μπορεί να είναι πολύ πιο μεγάλος και να φτάνει ακόμα και τα 216. Στον πύργο υπολογίζεται ότι κατοικούν περίπου 200 άνθρωποι, ωστόσο υπήρχαν αναφορές ότι την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά μπορεί να υπήρχαν μέσα ακόμη και 600 άτομα.

 

 

Αγνωστος αριθμός νεκρών 

Η πυροσβεστική ανακοίνωσε λίγο πριν τις 8 το πρωί τοπική ώρα ότι υπάρχουν νεκροί, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι.  «Λυπάμαι πολύ που επιβεβαιώνω ότι υπάρχει αριθμός νεκρών. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τον αριθμό για την ώρα, λόγω του μεγέθους και της πολυπλοκότητας του κτιρίου. Θα ήταν τελείως λάθος για μένα να κάνουμε περαιτέρω υποθέσεις» τόνισε εκπρόσωπός της Πυροσβεστικής.

Αναλυτικά οι πρώτες δηλώσεις του:

«Πρόκειται για ένα περιστατικό άνευ προηγουμένου. Στα 29 χρόνια που είμαι πυροσβέστης δεν έχω ξαναδεί κάτι αντίστοιχης κλίμακας. Πρόκειται για μια μεγάλη πυρκαγιά που εξαπλώθηκε σε όλους τους ορόφους του 24όροφου κτιρίου από τον δεύτερο όροφο και πάνω. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν πάνω από 200 πυροσβέστες και αξιωματικοί, με 40 πυροσβεστικά οχήματα και μια σειρά από εξειδικευμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 14 μονάδων διάσωσης. Επιχειρούν κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, φορώντας ειδικές αναπνευστικές συσκευές για να διασώσουν ανθρώπους και να θέσουν υπό έλεγχο την τεράστια πυρκαγιά.

Η πρώτη κλήση για το μείζον περιστατικό ήρθε στις 00:54 (σ.σ. 02:54 ώρα Ελλάδος). Τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα έφτασαν επί τόπου, σε λιγότερο από 6 λεπτά.

Η υπηρεσία Ασθενοφόρων του Λινδίνου επιβεβαίωσε ότι 30 άνθρωποι έχουν διακομισθεί σε 5 νοσοκομεία.

Λυπάμαι πολύ που επιβεβαιώνω ότι υπάρχει αριθμός νεκρών. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τον αριθμό για την ώρα, λόγω του μεγέθους και της πολυπλοκότητας του κτιρίου. Θα ήταν τελείως λάθος για μένα να κάνουμε περαιτέρω υποθέσεις.

Επίσης η αιτία αυτής της φωτιάς δεν είναι γνωστή σε αυτό το στάδιο.

Εργαζόμαστε πολύ στενά με τους συναδέλφους μας στην Μητροπολιτική Αστυνομία και την Υπηρεσία Ασθενοφόρων του Λονδίνου για να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο.

Περισσότερες πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες σύντομα συμπεριλαμβανομένων των συμβουλών για όσους ανησυχούν για εκείνους που εργάζονται και ζουν εδώ».

 

30 τραυματίες 

Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 30 σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μετά τις 08:30 ώρα Ελλάδος. Ολοι τους έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία του Λονδίνου με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα.

Αγνωστος αριθμός αγνοουμένων 

Δημοσιογράφος του SkyNews μίλησε με την Karleen Reid ένοικο του πύργου, η οποία δήλωσε ότι φιλικό της πρόσωπο κατάφερε να βγει από αυτόν, ωστόσο η 13χρονη κόρη του αγνοείται. Σύμφωνα με την ίδια ένοικο, στον πύργο πριν λίγους μήνες είχε γίνει ανακαίνιση κόστους 10 εκατομμυρίων βρετανικών λιρών.

 

Φόβοι ότι μπορεί να καταρρεύσει το κτίριο

Στο σημείο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή 40 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και 200 πυροσβέστες που προσπάθησαν κάτω από δύσκολες συνθήκες να κατασβέσουν τη φωτιά και να εκκενώσουν την περιοχή από κατοίκους καθώς υπάρχει κίνδυνος, αφενός από τα φλεγόμενα συντρίμμια του πύργου που πέφτουν προς τα κάτω και αφέτερου να καταρρεύσει ολόκληρο το κτίριο.

 

 

 

Ψυγείο που έσκασε η αιτία της πυρκαγιάς;

Η αιτία που προκάλεσε την φωτιά δεν έχει διευκρινιστεί. Ωστόσο σύμφωνα με μαρτυρία μπορεί να ξεκίνησε από ψυγείο που εξερράγη σε διαμέρισμα του δευτέρου οφόρου. Σε κάθε περίπτωση η πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα στους πάνω ορόφους πιάνοντας στον ύπνο πολλούς από τους κατοίκους.

Φόβοι για εγκλωβισμένους

Την ίδια στιγμή υπάρχουν φόβοι για εγκλωβισμένους, αν και από τις αρχές δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση.  Σε εξέλιξη πάντως βρίσκεται εκτεταμένη επιχείρηση της πυροσβεστικής η οποία λίγο μετά τις 7 το πρωί ώρα Ελλάδος η σύσταση που έκανε στους ενοίκους ήταν βάλτε στο πρόσωπό σας ένα βρεγμένο πανί, αν γίνεται κάντε το ίδιο και στο σώμα σας και προσπαθήστε να βγείτε έξω από τον πύργο.

Ακούγονται κραυγές

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για κραυγές που ακούγονταν μέσα από το κτίριο, με την Daily Mail παράλληλα να δημοσιεύει εικόνες ενοίκων των υψηλότερων ορόφων να φτιάχνουν αυτοσχέδια σχοινιά με σεντόνια προκειμένου να καταφέρουν να κατέβουν στο έδαφος.

«Γείτονες λένε ότι πριν λίγο μπόρεσαν να δουν και να ακούσουν ανθρώπους να φωνάζουν για βοήθεια από τον πύργο Γκρένφελ. Μπορώ να δω ένα άντρα στο παράθυρο», έγραψε η δημοσιογράφος του Guardian δημοσιεύοντας στο Twitter και την παρακάτω εικόνα και βίντεο.

Πηδούν από τα παράθυρα, όπως στους Δίδυμους Πύργους 

Την ίδια ώρα μαρτυρίες αναφέρουν ότι ένοικοι σε απόγνωση πηδούν από τα παράθυρα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σωθούν.

Η Sun μάλιστα αναφέρει ότι η πυροσβεστική είχε βάλει από κάτω στρώματα με αφρώδες υλικό ώστε να τους σώσει.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία μιας άλλης γυναίκας που βρέθηκε στο σημείο. «Με το που έφθασα στο σημείο, λίγο αργότερα αφότου ξέσπασε η πυρκαγιά είδα τουλάχιστον δύο άτομα στην ταράτσα του κτιρίου οι οποίοι έκαναν σήματα με το φως το κινητών τηλεφώνων τους για να τους προσέξουν οι πυροσβέστες. Ωστόσο, δεν μπορούσαν να τους φθάσουν. Δεν μπορούσαν να τους φθάσουν οι πυροσβέστες και τους έφθασε η φωτιά. Τα φώτα των κινητών έσβησαν», ανέφερε η Βικτόρια Γκόλντσμιθ μιλώντας στο Sky News. Μάλιστα, για τα δύο αυτά άτομα στην ταράτσα του κτιρίου μίλησε και γράφει και ο Guardian ο οποίος επικαλούμενος μαρτυρία αναφέρε ότι το ένα από τα δύο άτομα με τα κινητά στην ταράτσα πήδηξε στο κενό.

Την κατάσταση πανικού που επικρατεί μεταφέρει και η δημοσιογράφος του Guardian Άλις Ρος που βρίσκεται στο σημείο. Η ίδια περιγράφει όσα τραγικά είδε και της περιέγραψαν στο σημείο: «Μπορείς να δεις ανθρώπους στα παράθυρα, συμπεριλαμβανομένου ενός άντρα που κυμάτιζε μία κουβέρτα από το παράθυρο. Οι άνθρωποι από τα γειτονικά κτίρια έχουν μαζευτεί έξω με τις πυτζάμες του κοντά στο φλεγόμενο κτίριο, μερικοί φωνάζουν “βγάλε το κεφάλι σου έξω από το παράθυρο” ή ζητούν από τον άντρα με την κουβέρτα να τους πει τον αριθμό του διαμερίσματός του προκειμένου να μπορέσουν καθοδηγήσουν τις πυροσβεστικές υπηρεσίες σε αυτόν. Πυροσβέστες ρίχνουν νερό στο παράθυρό και προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες».

Στη συνέχεια η δημοσιογράφος μεταφέρει την μαρτυρία ενός άντρα, ο οποίος είδε σε παράθυρο του κτιρίου μία γυναίκα με ένα παιδί. Όπως εξήγησε οι πυροσβέστες έριχναν νερό στο παράθυρό της.

Σε άλλη μαρτυρία που μεταφέρει η δημοσιογράφος, εξηγεί ότι η Hadil Alamily της είπε ότι τις τελευταίες ώρες είδε «κάποιον να πηδάει φλεγόμενος από τον τελευταίο όροφο». Όπως εξηγεί τον είχε δει να αναβοσβήνει ένα φως στο μοτίβο του SOS. «Φώναζε βοήθεια, βοήθεια, βοήθεια, αλλά κανείς δεν βοήθησε. Πέταξε ένα στρώμα έξω από το παράθυρο. Καιγόταν στην κυριολεξία και πήδηξε».
see more