Μαίρη Παναγάκου: Χταπόδι ουζάτο με ελιές

Κάθε Πέμπτη στο Γλυφάδα metropolitans, η chef Μαίρη Παναγάκου, με εύκολες, νόστιμες και οικονομικές συνταγές, που θα αναδείξουν την αγάπη και το μεράκι σας για τους δικούς σας ανθρώπους.

 

 

 

Υλικά

1200 γρ κατεψυγμένο χταπόδι
4 μέτρια ξερά κρεμμύδια
1 φλ τσ ελαιόλαδο
1 ποτήρι του κρασιού ζωμό από το χταπόδι
1 σφηνάκι δυνατό ούζο
2 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι μαιντανό
2 φύλλα δάφνης
Κόκκους πιπέρι και μπαχάρι
λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλ τσ πράσινες μικρές τσακιστές ελιές

Τρόπος παρασκευής

1.   Βράζετε το χταπόδι σε σιγανή φωτιά για να μαλακώσει με τα φύλλα
δάφνης, 5-6 κόκκους πιπέρι μαύρο και 5-6 κόκκους μπαχάρι. Όταν μαλακώσει
το βγάζετε σε πιάτο να κρυώσει
και σουρώνετε τον ζωμό που θα κρατήσετε.
2.  Κόβετε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και τα σοτάρετε στο ζεστό λάδι,
μαζί με το χταπόδι, κομμένο σε χοντρά λοξά κομμάτια. Ανακατεύετε και
αφήνετε να σοταριστούν καλά.
Σβήνετε με το ούζο και προσθέτετε το ζωμό, το σκόρδο, τα υπόλοιπα
μυρωδικά και τα αρτύματα.
3.   Αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να πιεί σχεδόν όλο το νερό του. Λίγα
λεπτά πριν το κατεβάσετε από τη φωτιά προσθέτετε και τις ελιές να πάρουν
1-2 βράσεις.
Το σερβίρετε σαν συνοδευτικό μεζέ του ούζου.

 

Καλή σας όρεξη!

 

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef Μαίρη Παναγάκου, για αυτή την υπέροχη συνταγή.


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.