Μαίρη Παναγάκου: Φιλέτο χοιρινό ψητό με μουστάρδα και μπέϊκον
Κάθε Πέμπτη στο Γλυφάδα metropolitans, μάς ενημερώνει, η chef Μαίρη Παναγάκου.
Υλικά για 4 άτομα
250 γρ σφολιάτα
600 γρ ψαρονέφρι (χοιρινό φιλέτο)
αλάτι και πιπέρι
βασιλικό, μοσχοκάρυδο και μουστάρδα
50 γρ ψιλοκομμένο μπέϊκον
το ασπράδι από ένα αυγό
τον κρόκο του αυγού
Τρόπος παρασκευής
-
Τρίβουμε το κρέας με τα μπαχαρικά, το αλείφουμε με μουστάρδα και το τυλίγουμε με τις φέτες του μπέϊκον. Ανοίγουμε τη σφολιάτα σε φύλλο πάχους 4 χιλιοστών και βάζουμε το κρέας σε ένα από τα κομμάτια της σφολιάτας.
-
Τυλίγουμε με το άλλο μισό και κολλάμε τις άκρες από τη ζύμη με το χτυπημένο ασπράδι του αυγού. Τοποθετούμε το ρολό με την ένωση προς τα κάτω σε ένα ταψί, που έχουμε λαδώσει ελαφρά. Με κομμάτια ζύμης διακοσμούμε το επάνω μέρος της σφολιάτας. Για να κολλήσει καλά, αλείφουμε τοπικά με το χτυπημένο ασπράδι.
-
Χτυπάμε τον κρόκο του αυγού και με πινέλο αλείφουμε όλη την επάνω πλευρά της σφολιάτας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο, πάνω κάτω και ψήνουμε για 1/2 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά.
-
Αφού σβήσουμε τον φούρνο, αφήνουμε το ρολό για 5′ και βγάζουμε από τον φούρνο.
Σερβίρουμε το ρολό ζεστό ή κρύο, με πράσινη σαλάτα εποχής και πατάτες φούρνου ή ψητά λαχανικά.
Κόστος: 7.50 ευρώ
Ευχαριστούμε την chef για αυτή την υπέροχη συνταγή. Καλή σας όρεξη!
Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης το “Kotronas BayBungalows”, που περιλαμβάνει bungalows, την ταβέρνα “Τιμονιέρα”, το εστιατόριο “Γεύσεις εν πλω” και το bar δίπλα στην πισίνα “Cafe del Porto”.
Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.
Για περισσότερες συνταγές, κάντε click στο παρακάτω λευκό «κουμπί»: