Μας ενημερώνει η Μαίρη Παναγάκου.

Υλικά

300 γρ καλαμπόκι κατεψυγμένο
1 1/2 κιλό γαρίδες Νο 3
1 ξινόμηλο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1 καρδιά μαρουλιού
1 κ σ κάππαρη

Για την μαγιονέζα

1 ποτήρι νερό και 1/2 φλ τσ επιπλέον πολύ παγωμένο νερό
2 1/2 κ σ γεμάτες, κορν φλάουρ
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
1 κ γλ ξύδι
1 κ γλ ζάχαρη
1 κ γλ έτοιμη μουστάρδα
τον χυμό ενός λεμονιού
1 κ γλ αλάτι

Τρόπος παρασκευής

1. Βράζετε τις γαρίδες για 5′, τις στραγγίζετε, τις αφήνετε να κρυώσουν και τις καθαρίζετε. Βράζετε το καλαμπόκι για 10′ και το στραγγίζετε. Ετοιμάζετε την μαγιονέζα:
2. Διαλύετε το κορν φλάουρ σε λίγο από το νερό (όχι το παγωμένο). Ζεσταίνετε το υπόλοιπο νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέτετε το διαλυμένο κορν φλόυρ, ανακατεύοντας το μέχρι να πήξει. Θα πρέπει να έχετε μια πολύ πηκτή κρέμα.
3. Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει εντελώς. Κατόπιν την αδειάζετε στο μίξερ και προσθέτετε λίγο λίγο το παγωμένο νερό, τη ζάχαρη, το ξύδι, το αλάτι και την μουστάρδα.
4. Συνεχίζετε το χτύπημα στην μεσαία ταχύτητα και προσθέτετε το λεμόνι και το λάδι πολύ αργά με το κουταλάκι του γλυκού. Αν δείτε ότι αρχίζει να βγάζει στην επιφάνεια το λάδι, προσθέτετε 2-3 κ σ παγωμένο νερό ή ακόμα και 2 παγάκια και συνεχίζετε.
5. Σε μια γυάλινη σαλατιέρα αναμειγνύετε τις γαρίδες με το καλαμπόκι, το ξινόμηλο, το μαρούλι χοντροκομμένο και την κάππαρη. Στο τέλος ρίχνετε κι την μαγιονέζα κουταλιά κουταλιά και ανακατεύετε καλά.

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef  για αυτή την υπέροχη συνταγή. Καλή σας όρεξη!

photo: cookiesandnoodles.com

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης.

 


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

 

Για περισσότερες συνταγές, κάντε click στο παρακάτω λευκό «κουμπί»:

Gastronomy! Τhe study of the relationship between food and culture



follow us on twitter